САЩ връщат петролните ограничения за Венецуела

САЩ връщат петролните ограничения за Венецуела

Президентът на Венецуела Николас Мадуро. Снимка: АП

Американското правителство заяви, че няма да поднови петролния лиценз на Венецуела, чийто срок изтича днес, предаде Ройтерс, като уточни, че разрешението до голяма степен облекчаваше петролния пазар на южноамериканската страна.

Агенцията посочва, че по този начин администрацията на президента Джо Байдън е взела решение за повторно налагане на наказателни мерки в отговор на неизпълнението на предизборните ангажименти от страна на президента Николас Мадуро. Той се стреми към трети мандат на изборите на 28 юли тази година.

През октомври американското финансово министерство разреши за срок от шест месецапроизводството и износа на венецуелски суров петрол, газ и гориво, доставките на стоки и услуги, нови инвестиции и плащания към "Петролеос де Венесуела" с някои ограничения за бизнес партньори.

Само няколко часа преди изтичането на срока мистерството на финансите на САЩ обяви, че е издало заместващ лиценз, с който на компаниите в петролния и в газовия сектор в страната се дава 45-дневен срок "да прекратят дейността си".

През последните месеци Вашингтон многократно заплашваше да да възстанови енергийните санкции, ако Мадуро не изпълни обещанията си, в резултат от които американските наказателни мерки бяха частично облекчени. Роля изигра и подкрепеното от САЩ споразумение за изборите между правителството и венецуелската опозиция.

Широкообхватните санкции върху петролната индустрия на Венецуела бяха наложени за първи път от президентската администрация на Доналд Тръмп през 2019 г. след победата на Мадуро на изборите, която САЩ и други западни правителства не признаха.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • краварската дума

  18 Апр 2024 10:52ч.

  не струва и долар

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай Бай

  18 Апр 2024 13:44ч.

  БТА кога ще е проверят фактчекърите? По-голями глупости не бях чел от БТА! Много преди Тръмп САЩ бяха наложили всякакви ограничения на венецуела!!! После като окъсаха краварите за нефт и взеха че пуснаха Венецуела! Мадуро да им е обещавал хахахахха!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи