САЩ може да ограничат достъпа на "Райфайзен банк" до доларовата система заради сделки в Русия

САЩ може да ограничат достъпа на "Райфайзен банк" до доларовата система заради сделки в Русия

Финансовото министерство на САЩ е предупредило "Райфайзен банк" (Raiffeisen Bank), че достъпът ѝ до американската финансова система може да бъде ограничен заради сделките в Русия, според запознат с кореспонденцията източник, цитиран от Ройтерс. Предупреждението е най-сериозното, отправено досега към най-голямата западна банка в Русия, и идва след месеци на натиск от Вашингтон, който следи внимателно бизнеса на австрийската банка от повече от година. 

На 6 май заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо е изпратил писмо до "Райфайзен банк", изразявайки опасения относно разширяването на дейността на австрийската банка в Русия, както и сделката за 1,5 милиарда долара със санкциониран руски олигарх, която впоследствие бе прекратена, е заявил източникът, пожелал анонимност. И макар че сделката свързана с Олег Дерипаска е била прекратена след получаването на писмото, опасенията на американското финансово министерство относно Русия са се запазили, според източника.

Говорител на "Райфайзен банк" заяви, че банката е сложила край на сделката австрийската строителна компания "Щрабаг" (Strabag), свързана с олигарса Олег Дерипаска, и не е влизала в други подобни трансакции. Според него финансовата институция е "намалила значително" дейностите си в Русия и е предприела мащабни мерки, за да ограничи рисковете да бъде санкционирана.

"Райфайзен банк" ще продължи да работи за деконсолидация на руския си филиал", каза говорителят пред Ройтерс. В писмото Адейемо, който е вторият най-високопоставен служител във финансовото министерство, е написал, че разширяването на "Райфайзен" противоречи на уверенията, които банката е дала, според източника. Адейемо е предупредил, че действията на "Райфайзен банк" увеличават вероятността финансовото министерство да предприеме действия, за да ограничи достъпа до американската финансова система, имайки предвид, че подобно поведение заплашва националната сигурност на САЩ.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • свобода за бизнеса бе, какво ги притискате!?!

  15 Май 2024 16:33ч.

  Мутрафонското изнудване на США спрямо свободния свят достига невиждани висоти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 2979

  16 Май 2024 22:19ч.

  Aл Капоне пак изнудва света хахаха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи