Руската компания Mikron планира да удвои производството на полупроводници до 2025 г., но едва ли ще успее да задоволи търсенето

Руската компания Mikron планира да удвои производството на полупроводници до 2025 г., но едва ли ще успее да задоволи търсенето

Разположеният в Зеленоград, Русия, завод за производство на полупроводници Mikron, планира да удвои производството си на чипове от 180 nm на 90 nm до 2025 г. В момента Mikron обработва 3000 силициеви пластини на месец и планира да произвежда 6000, което обаче няма да е достатъчно, за да задоволи търсенето в страната. В същото време удвояването на капацитета изисква сериозни инвестиции.

Според "Комерсант", заводът вече е претоварен с поръчки от руски предприятия. Въпреки че според съобщенията, има планове за преработка на допълнителни 3000 пластини на месец през 2023 г. в завода, управляван от контролираната от VEB.Russia компания NM-Tech, която наследи производството от Angstrem-T, нито един от тези проекти няма да може да спаси ситуацията на руския пазар.

За да разшири производството си до 2025 г., Mikron ще се нуждае от 10 млрд. рубли - очаква се парите да бъдат предоставени в рамките на национален проект за развитие на електронната индустрия - и компанията възнамерява да закупи необходимото оборудване, включително устройства за ецване, отлагане и фотолитография, от вторичния пазар. "Микрон е единственият производител на чипове в Русия, който произвежда чипове за граждански клиенти по 130 nm технологичен процес. Фирми като Angstrem произвеждат подобни продукти, но основно за военните. Планира се заводът на NM-Tech да започне да функционира напълно през 2023 г., като планираният му капацитет е 3 000 пластини на месец.

Началото на събитията в Украйна гарантира, че капацитетът на Mikron е изцяло зареден с руски поръчки - клиентите се нуждаят от полупроводници за телеметрия, интернет на нещата и дори електронни карти. В същото време всяка година са необходими десетки милиони чипове само за банкови карти, но капацитетът на компанията не позволява производството на повече от 10-13 милиона.

Ситуацията може да бъде частично спасена чрез закупуване на оборудване на вторичния пазар от азиатски компании, но недостигът се отнася не само за производствения капацитет, но и за консумативите, които преди това са били закупувани от европейски производители - сега страната набързо организира собствени разработки.

Въпреки това, дори ако всички планове бъдат успешно изпълнени, е възможно да се появи недостиг на полупроводникови компоненти. По данни на Министерството на промишлеността и търговията, за да се покрие търсенето на полупроводници в Русия, е необходимо да се обработват поне 30 000 пластини месечно.

Коментари

 • Уилт

  22 Апр 2022 14:45ч.

  Руска компания вече десета година планира да започне масовото производство на МС21. За тези които не знаят, това е пътнически самолет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • متجر شنط أصلية

  23 Апр 2022 11:44ч.

  Hello, this weekend is good designed for me, since this moment i am reading this wonderful educational paragraph here at my residence. https://www.metal-archives.com/users/bagstore

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Carmen

  24 Апр 2022 3:24ч.

  اتوبار ظریف بار

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Qeeoer

  17 Май 2022 18:04ч.

  fildena sale - <a href="https://fildenax.store/">fildena 50mg sale</a> stromectol 6 mg dosage

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gnjlzc

  18 Юни 2022 12:53ч.

  order furosemide pills - <a href="https://acyclovirzvx.store/">zovirax over the counter</a> doxycycline 200mg uk

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Vamtmp

  24 Юни 2022 13:39ч.

  purchase isotretinoin pills - <a href="https://rtetracycline.com/">tetracycline cost</a> tetracycline 500mg ca

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tznrlc

  11 Юли 2022 12:32ч.

  the best ed pill - <a href="https://edpillsfsale.com/">pills erectile dysfunction</a> sildenafil bestellen

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Vhkrcu

  17 Юли 2022 20:54ч.

  baricitinib 4mg drug - <a href="https://lisinoprilf.com/">lisinopril 10mg cost</a> lisinopril 2.5mg over the counter

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Wqloco

  21 Авг 2022 12:08ч.

  minocin online buy <a href="https://minocyclinep.com/">minocycline 50mg drug</a> order generic arava 10mg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи