Русия удвоява приходите от горива от началото на инвазията в Украйна

Русия удвоява приходите от горива от началото на инвазията в Украйна

Автор: Фиона Харви, кореспондент околна среда, theguardian.com

Страната е получила около 62 милиарда евро от износа на нефт, газ и въглища за последните два месеца, Германия е най-големият вносител

Русия почти е удвоила приходите си от продажби на изкопаеми горива за ЕС през двата месеца на войната в Украйна, печелейки от увеличаването на цените, въпреки че количествата са намалени. Русия е получила около 62 милиарда евро от износа на нефт, газ и въглища през двата месеца от началото на инвазията, показва анализ на движението на доставките, направен от Център за изследвания на eнергията и чистотата на въздуха (CREA). Доставките за ЕС са на стойност 44 милиарда евро за последните два месеца, в срванение с общо 140 милиарда за цялата изминала година, или грубо 12 милиарда на месец. Откритието показва, че Русия продължава да се възползва от задушаващата си хватка на европейските енергийни доставки, въпреки че правителствата истерично се опитват да попречат на Владимир Путин да използва нефта и газа като икономическо оръжие.

Износът от Русия е намален заради войната и санкциите, но доминацията на страната като източник на газ означава единствено увеличаване на цената, пропорционално на орязването на доставките. А цените бяха бездруго високи, поради възстановяването от пандемията от Ковид-19.

Доставките на суров петрол от Русия до чужди пристанища са спаднали с 30% за първите три седмици на април в сравнение с нивата от януари и февруари преди инвазията, според данните на CREA.

По-високата цена, която сега Русия диктува за своите нефт и газ, означава, че печалбите отиват почти директно към руското правителство, през държавно доминираните компании и нарастват независимо от наложените санкции и рестрикции. Русия ефективно е хванала ЕС в капан, в който следващи рестрикции ще водят до ново увеличаване на цената, защитавайки нейната печалба въпреки всички усилия на европейските власти.

Лори Миливирта, водещ анализатор на CREA, казва, че единственият начин да се спрат средствата, захранващ военната сила на Путин и единственият начин за повреждане на тази машина, е бързото отказване от изкопаеми горива. „Експортът на изкопаеми горива е двигателят на Путиновия режим и на много други измамнически държави“, казва той. „Продължаването на енергийния внос е основният пробив в наложените на Русия санкции. Всеки, който купува тези горива е съучастник в ужасяващото нарушаване на международните закони, което се извършва от руската армия“.

Графика на Guardian. Източник: CREA. Забележка - показани са 20-те най-големи вносители. Други изкопаеми горива включват въглища, втечнен нефтен газ и нефтопродукти от периода 24 февруари - 24 април 2022 г.

През последните дни Русия отряза доставките на изкопаеми горива за Полша и България, което предизвика възмущение.

Луис Уилсън, старши съветник в групата Global Witness каза, че волята на Русия да наруши собствените си договори означава, че бизнесът вече няма извинение да търгува с нея. „Нефтопреработвателите и търговците, които продължават да търгуват изкопаеми горива с Русия, твърдейки че са принудени от дългосрочните си договори, трябва да отбележат каква е стойността на споразуменията им с руските предприятия. Русия е готова да скъса тези договори, за да подпомогне военните си усилия, а европейските компании са уж принудени да продължават да финансират военни престъпления, за да спазят същите тези договори“, каза още той. „Корпоративните участници в тази смъртоносна търговия показаха, че няма да се спрат пред нищо и ще продължат да се възползват от руския кървав петрол“.

Данните на CREA сочат, че много компании продължават да извършват търговия в големи обеми с Русия, като част от тези компании са Бритиш Петролиъм, Шел и Ексон Мобайл. Германия е била най-големият вносител през последните два месеца, въпреки многократно повторените изявления на правителството, че прекратяването на зависимостта от руския нефт е негов приоритет. Страната е платила около 9 милиарда евро за внос през този период. Италия и Нидерландия също са били сред големите вносители със съответно 6,8 милиарда и 5,6 милиарда евро, но тъй като тези страни оперират с големи пристанища, участващи в рафинирането и производството на химическите индустрии, както и вътрешните потребления, много голяма част от този внос вероятно е използвана другаде.

Говорител на Шел каза за Гардиън, че компанията е предприела решителни действия в отговор на войната на Русия срещу Украйна. „Ние обявихме намерението си да прекратим съвместните си предприятия с Газпром и свързаните с него дружества и да преустановим всички руски въглеводороди, в синхрон с правителствата. След обявяването на това намерение са спрени всички местни покупки на руски суров петрол, втечнен природен газ и на товари с рафинирани продукти, директно изнасяни от Русия.“

Говорител на Ексон каза: „Ние подкрепяме международно координираните усилия за прекратяване на непровокираната атака на Русия и се съобразяваме с всички санкции. Не сме правили никакви нови договори за руски продукти след руската инвазия, няма и текущо насрочени доставки на руски сурови или рафинирани продукти за Великобритания. Няма да инвестираме в нови разработки в Русия.“

„Два месеца след нахлуването на Путин в Украйна, Гемрания все още подхранва руската военна мощ със средства от около 4,5 милиарда евро на месец. Берлин е най-големият купувач на руски изкопаеми горива“, каза Бърнис Лий, изследовател от Chatham House thinktank пред Гардиън. „Светът очаква от Германия да демонстрира сила и решителност спрямо Русия, но вместо това те подхранват войната и блокират европейско ембарго върху руския нефт.“

 

Източник: theguardian.com


Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

Коментари

 • Ретранслатора

  03 Май 2022 9:03ч.

  Ситуацията е повече от странна!? Русия зарежда със суровини държави, които пък от своя страна воюват с Русия, т.е. руснаците финансират войната срещу себе си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  03 Май 2022 13:30ч.

  Не ги разбираш тези неща. Финансиране е ДАВАНЕ на пари. Кой дава пари при търговия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • УСА+Русия=прецакан ЕС

  03 Май 2022 9:11ч.

  А ние сме най-бедните в ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  03 Май 2022 9:11ч.

  Тцъ, точно обратното.ЕС и САЩ купувайки руски петрол и газ финансират военната машина на Путин.Той веднага вкарва тези пари в нови оръжия а новите оръжия веднага ги използва в Украйна!В момента Кремъл бичи на фулмакс крилати ракети, като наденички...:))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  03 Май 2022 9:40ч.

  Само че умират православни братя от Русия и Украйна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  03 Май 2022 14:23ч.

  вчера гръмнал цех за взривни вештества за ГРАД и СМЕРЧ в Перм, саботаж или инцидент. Убити и ранени работници в 11 часа вечерта(трета смјана?)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  03 Май 2022 9:16ч.

  Ами ако Русия забрани реекспорта на собствени енергоносители, какво ще правите ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  03 Май 2022 9:22ч.

  Точно! Оказа се, че Германия прави номера на Т.Живков, но с газа. Купува повече газ от Русия, като остатъка го препродава, но вече на по-високи цени. Е, мандалото хлопна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Можем само да поздравим Русия

  03 Май 2022 9:20ч.

  за прагматичната политика на издояване на западни финансови средства!Поздрави за Путин и дано по бързо смачкат главата на тая хидра зовяща се украина!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • уж санкциЙ пък купуват от санкционираната като за световно

  03 Май 2022 9:54ч.

  В предвоенни времена всички се презапасяват, освен лакейчетата, от които нищо не зависи, понеже са независими. Те традиционно си лижат задника на чичо Сам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хубава новина

  03 Май 2022 10:10ч.

  Повече приходи за Русия, повечко ще има и за “Голоса”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  03 Май 2022 10:35ч.

  От май продажбите почти спират заради Индия и Германия а след края на войната Митрофанови вести ще хлопне клиентите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  03 Май 2022 11:21ч.

  От май? Which year?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 888

  03 Май 2022 10:25ч.

  Ся ясно ли става защо руската офанзива в Донбас върви "вяло" , направо тъпче на място ? Защо Русия не увеличава силите си в Украина, не прави мобилизация, изобщо - "работи" за една дъ-ъ-ъ-ъ-ъ-ълга война ? Писа се и пак да го повторя - трима са големите печеливши от тази война - САЩ, Русия, Китай !!! Един губещ - ЕС ! И един вече похарчен - Украина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • спринг

  03 Май 2022 10:33ч.

  СВО не е класическа война. Русия плаща за разрушаването на промишлеността и ключовата инфраструктура в Украйна, без да сваля хунтата, която пък се крепи от непрекъснатите капиталовложения на САЩ и васалите им от ЕС. Т.е. Западът си плаща за антируските изявления на зеленото джудже, а Русия отговаря според размера на приказките му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 888

  03 Май 2022 10:28ч.

  При толкова много печеливши от войната , и все - световните суперсили, как ще спрат бойните действия ?? Кой има и мотивация, и ресурса да ги спре ? Сещам се за един анекдот от гилдията на адвокатите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един възрастен и заможен адвокат се оттеглил от работа и предал кантората на сина си

  03 Май 2022 10:33ч.

  След месец минал да види как вървят делата на сина . Сина се похвалил - "Тате спечелхме най-накрая делото за клиента ни милионер, който бе съден двадесет години за измами !" Вместо похвала, бащата го наругал - Абе будала , този клиент ни направи богати за 20 години, как можа да затвориш делото ! Как допусна да спечелите в Съда !!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разсъждения

  03 Май 2022 12:48ч.

  Цитат от статията: "Всеки, който купува тези горива е съучастник в ужасяващото нарушаване на международните закони, което се извършва от руската армия“. Друг цитат от същата статия: "През последните дни Русия отряза доставките на изкопаеми горива за Полша и България, което предизвика възмущение". Ако купуваш, не е правилно, но ако ти спрат покупката пак не е хубаво. Без коментар!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Понятието колективен Запад

  03 Май 2022 13:35ч.

  е шизофренно в същността си

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия удвоява приходите от горива от началото на инвазията в Украйна

  03 Май 2022 15:28ч.

  "Кирил Петков: Икономическият шантаж на Кремъл срещу България и ЕС няма успее" Качествата на онова, което имаме като Кирчовци са ясни, но качествата на менторките му са под всякаква критика, за да изберат тези недоразумения за титуляри, не ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Подозирам,

  03 Май 2022 19:34ч.

  Че това е поредната изцяло лъжлива статия, нямаща нищо общо с написаното в Гардиън

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кървав Петрол

  04 Май 2022 23:48ч.

  Да се направи морален рейтинг на държавите износителки на петрол, както и рейтинг на купувачите, че да може само добрите да търгуват с добрите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи