Пренасищането с непродадени електрически автомобили причинява задръствания на пристанищата

Пренасищането с непродадени електрически автомобили причинява задръствания на пристанищата

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Спадът в продажбите на електрически превозни средства в Европа е болезнено доказателство, че пазарът не е готов да се изправи сам, което служи като предупреждение за правителствата в региона за необходимостта от повече подкрепа, докато достъпните електромобили не станат реалност, пише Bloomberg.

Пренасищането с непродадени електрически модели вече причинява задръствания на пристанищата, докато фабриките намаляват производството – предупреждение за изпълнението на климатичните цели на региона и риск от съкращения на работни места по примера на Tesla.

Без субсидии разходите за придобиване и притежание на електромобил вече губят смисъл за много шофьори. Застраховките и ремонтите са по-скъпи, отколкото тези при автомобилите с двигатели с вътрешно горене, а много потенциални клиенти все още изтъкват като основно опасение липсата на добре развита зарядна инфраструктура. В същото време бързият технологичен напредък и ценовата война на Tesla водят до рязък спад на стойността на дадена електрическа кола при препродажба, което допълнително влошава нещата. 

„Губим инерция“, признава Матиас Бергман, главен изпълнителен директор на индустриалната група Mobility Sweden, като в Швеция продажбите се сринаха с близо една пета през първото тримесечие. „Пазарът вече не расте и делът на електрическите автомобили всъщност намалява“, добавя Бергман.

За индустрията е твърде късно да върне времето назад. Volkswagen, Mercedes-Benz, Stellantis и други автомобилни производители са инвестирали милиарди евро и сега изпитват трудности с изграждането на нови модели, докато търсенето отслабва. Миналия месец продажбите в Европа намаляха с 11% спрямо предходната година, обръщайки целия пазар в обратна посока, тъй като Германия, Швеция и Италия отбелязаха спад при регистрациите на електромобили от около 30%.

Промените в стимулите са основна причина за обрата. Германия, търсеща икономии по време на безпрецедентна бюджетна криза, внезапно оттегли своята програма за субсидиране в края на миналата година, което доведе до спад в продажбите на електромобили през декември.

В Швеция, един от най-бързо електрифициращите се автомобилни пазари в Европа с 39-процентен дял на електромобилите през 2023 г., правителството прекрати стимулите и след това намали данъците върху горивото, правейки автомобилите с двигатели с вътрешно горене още по-евтини в сравнение със своите батерийни аналози.

„Хората просто не печелят достатъчно, за да си купят тези коли“, изтъква Лоран Фавр, главен изпълнителен директор на френския доставчик на авточасти OPmobility. „Има разминаване между търсене и предлагане и е нормално субсидиите да не са вечни. Реалността ни настига”, добавя той.

Правителствата в региона все пак се опитват да поправят това. Италия обмисля отпускане на безвъзмездни средства в размер на 13 750 евро за покупки на електромобили за семейства с ниски доходи. Във Франция осигуряването на по-евтини договори за лизинг на електромобили за по-бедните домакинства от президента Еманюел Макрон са изключително популярни.

В Обединеното кралство Камарата на лордовете заяви през февруари, че е било „прибързано“ страната да прекрати безвъзмездната помощ за частни купувачи през 2022 г. Оттогава продажбите на електромобили се стабилизираха като дял. Новите целеви субсидии също се очаква да бъдат преразгледани.

„Помощта беше премахната твърде рано“, смята Анди Палмър, временен изпълнителен директор на компанията за зарядна инфраструктура Pod Point и бивш ръководител на Aston Martin Lagonda Global Holdings Plc, като потребителите не са склонни да харчат повече за електромобили, особено когато зарядните станции не са достатъчно широко разпространени. „Ако искате да ускорите приемането (на електромобилите), трябва да намалите цената на колите, трябва да поставите колите в тази група от 20 000 до 30 000 долара“, посочва Палмър.

 

Темпът на понижение на продажбите на електромобили в Германия засенчва общия спад в Европа. Графика: Bloomberg

Месеци след като придобива Mercedes EQB, живеещият в Англия Наем Бадюзаман казва, че е готов да размени автомобила, който е закупил с помощта на програма за стимулиране на компанията. Недостигът на зарядни станции води до ежедневни 45-минутни изчаквания на опашка за устройство. Когато двугодишният му договор изтече, Бадюзаман планира да премине към хибрид.

„В момента не бих препоръчал електромобил на моето семейство или на приятели“, казва той. „На цената на базово електрическо превозно средство имате широка гама от малко по-премиум бензинови автомобили“.

Подобни виждания се споделят от по-широката общественост и са лоша новина за амбициозния план на Европа да прекрати постепенно продажбите на нови коли с двигатели с вътрешно горене до 2035 г. Производителите на автомобили започнаха да лобират за смекчаване или забавяне на този план, както и за междинни регламенти.

Все пак електрификацията на автомобилния транспорт е силно политизирана и недобре обмислените мерки могат да имат обратен ефект. Протестите на „жълтите жилетки“ във Франция през 2018 г. срещу увеличените данъци върху горивата доведоха страната до застой по отношение на прехода към електрическа мобилност. Във Великобритания разширяването на градската зона с ултра ниски емисии в Лондон предизвика прояви на вандализъм.

Германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ осъди принудителното загърбване на автомобилите с двигатели с вътрешно горене, като въпросът може да заеме видно място на предстоящите избори през септември в провинциите Тюрингия, Бранденбург и Саксония, където партията води в социологическите проучвания.

„Потребителите в Европа са изгубени в момента, тъй като правителствата променят правилата за субсидиите за електромобили твърде често“, коментира Алекзандър Мариан, партньор и управляващ директор в консултантската компания AlixPartners. „Това, което е силно необходимо, е някаква приемственост в правилата в навечерието на 2035 г.“, добавя той.

Източник: investor.bg

 

 

 

 

Коментари

 • Българин

  20 Апр 2024 14:42ч.

  Green deal, урсула... 😁😁😁 Brown deal ... Голям, рядък и силно вонящ 💩

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  20 Апр 2024 14:54ч.

  Умопобърканите зелени тикви като урсулката тепърва ще ядат екскрементите, които снесоха. Моля да не бъда блокиран, не съм използвал нито една неприлична дума! А колкото да смисъла... какво, лъжа ли е?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Значи Китай не може да подпомага производството си,

  20 Апр 2024 15:18ч.

  а ес и фащ - трябва! Де гиди евроджендърчета недоклатени, двойностандартници! Истината е, че засега, елекромобилите са "тотал щета"! По-късно, може би ...! Анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • долу ЕС

  20 Апр 2024 15:35ч.

  когато правиш всичко въпреки хората и по гайдата на сащ.... изгубваш собствения път и ходиш по пътя на колонията, който води само до бедност, хаос и често револщции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  20 Апр 2024 16:07ч.

  Напишете истинската причина, колосалните продажби на ИЖ-21252

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  20 Апр 2024 16:57ч.

  И какво сега - ще принуждавате хората да си ги купуват ли ?!? Долни некадърни боклуци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  20 Апр 2024 17:09ч.

  Това ме радва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да живее капитализъмът!

  20 Апр 2024 17:50ч.

  Ще предпочетат да ги унищожат, вместо да ги дадат бонус към някой по-надежден автомобил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  20 Апр 2024 21:31ч.

  Има подходящи български поговорки: " каква я мислехме, каква стана" "кой ми ... в гащите". Но май най-точно е Черномирдин: "хотелось лучше, получилось как всегда"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • са лоша новина за амбициозния план на Европа да прекрати постепенно продажбите на нови коли с двигатели с вътрешно горене до 2035 г.

  20 Апр 2024 21:32ч.

  Новината е лоша за Сатанистите и Швааб, за нормалните хора новината е чудесна !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гост

  21 Апр 2024 7:42ч.

  Едно нещо ми допадна особенно много при тези коли , а именно когато се подпалят почти нямаш време за бягство и горят така интензивно , ярко и бързо че метала се топи. Просто се пестят пари за кремация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дигитални коли

  21 Апр 2024 12:10ч.

  Електрическите коли са минало, сега идват дигиталните. Седиш си вкъщи с джойстика и връткаш кръгчета по Монте Карло и Дубай

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ехаа, м'чи то ш'стани също кат с жените ве

  21 Апр 2024 12:32ч.

  Фанеш са за джойстика и си готов за нула време. Кеф ти Дубай, кеф ти Куала Лумпур. Кеф!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи