Полша спира вноса на въглища и петрол от Русия

Полша спира вноса на въглища и петрол от Русия

Полският премиер Матеуш Моравецки


Правителството на Полша реши да блокира вноса на въглища от Русия. Забраната бе последвана от съобщение за прекратяване на доставките на руски петрол до края на годината.

Ще се налагат финансови санкции на всички частни фирми, внасящи руски въглища в Полша, обяви правителственият говорител Пьотър Мюлер, цитиран от АП. Той добави, че страната му повече не може да чака Европейският съюз да приеме такава политика.

След нахлуването на Русия в Украйна ЕС наложи редица икономически санкции на Русия, но не наложи забрана за внос на енергийни източници, защото държавите членки са твърде зависими от тях.

Въпреки че Полша добива сама голяма част от въглищата си, тя разчита и на внос. Вносът от Русия е около 13 процента от всички използвани в Полша въглища годишно.

Полша ще предприеме стъпки, за да сложи край на руския внос на петрол до края на 2022 година, заяви премиерът Матеуш Моравецки, цитиран от Асошиейтед прес. Това се случва, след като днес Германия обяви "ранно предупреждение" за равнището на доставките на природен газ и призова потребителите да пестят енергия на фона на войната в Украйна.

Полша вече в голяма степен е намалила зависимостта си от руския петрол, подчерта полският премиер.

Моравецки заяви на пресконференция, че Полша е задействала най-радикалния план сред европейските страни за отказ от руски енергийни източници.

Премиерът каза, че се надява импортът на газ да бъде съкратен през май.

Полша призова другите европейски страни също да намалят зависимостта си от вноса на руски горива. Варшава се аргументира, че парите от износа на петрол и газ подхранват руската военна машина и това трябва да спре.

Моравецки поиска от ЕК да наложи данък върху всички въглеводороди, които се внасят от Русия, за да е налице "справедлива" търговия.

"Призовавам ЕК да наложи данък върху руските въглеводороди, за да могат търговията и икономическите правила на единния европейски пазар да функционират по справедлив начин", заяви Моравецки, цитиран от Франс прес.

Полша вече предприе стъпки към намаляване на зависимостта си от руския газ, припомня АП. Терминал за втечнен природен газ бе построен в Швиноуйшче и в момента се разширява, получавайки доставки от Катар, САЩ, Норвегия и други износители. Нов газопровод в Балтийско море за внос на газ от Норвегия ще влезе в експлоатация в края на тази година.

 

Източник: mediapool.bg

 

 

 

Коментари

 • наказателна процедура

  30 Март 2022 14:28ч.

  Полша - троянски кон на Англия в ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Троянско говедо

  30 Март 2022 14:54ч.

  във външната политика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Полша призова другите европейски страни също да намалят зависимостта си от вноса на руски горива.

  30 Март 2022 14:53ч.

  Като малки деца се оправдавахме с мотива: "Ами... той Иванчо направи това, и аз като него". Бабите ни репликираха: "Ами ако той скочи от Сарайския мост, ти ще скочиш ли подире му?!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Правителството на Полша реши да блокира вноса на въглища от Русия."

  30 Март 2022 15:33ч.

  Шляхтите не бяха ли глобени от ЕС за отказа им да спрат въглищните си централи?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дзопино

  30 Март 2022 15:43ч.

  Да и отказват да плащат глобите. това обяснява и тази активност - не само няма да платят глоби ами и ще добиват още повече въглища за да компенсират руския внос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • наказателна процедура 30 Март 2022 14:28ч. Полша - троянски кон на Англия в ЕС.

  30 Март 2022 15:35ч.

  Полша първата държава в Европа подгъзила се на немците, подписвайки пакт за ненападение /Хитлер-Плисудски/ с нацистка Германия януари 1934 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахаха

  30 Март 2022 15:39ч.

  Да го дупат поляците. Поляк - диагноза, а полякиня - професия. Ти курвите на Америка в Европа. Руснаците обаче още тези дни ще им врътнат кранчето. Защото шляхтата не ще да плаща в рубли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реалността

  30 Март 2022 15:58ч.

  Много демократичното полско правителството забранява на частните фирми да търгуват с руски въглища. Смех. Някой да ми напомни за европейските ценности кви бяха, че нещо когнитивен дисонанс ме тресе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  30 Март 2022 16:07ч.

  Велик народ са поляците. Нямат русороби като тук. Жалко, че не можем да си позволим да спрем вноса от Донбас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жоро

  30 Март 2022 17:38ч.

  Шляхтите не са никакъв народ, а исински кретени. К.рвите на ЕС. Отрепки, брат! Май си го търсят, хммм .... може и да го намерят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  30 Март 2022 18:37ч.

  А ти виж улиците на Мариопол по-хубаво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ... /...

  30 Март 2022 22:53ч.

  Мутряк, като спомена мариопул, знаеш ли колко масови гроба има в близост??? 8 са, 5 са от 2015-16 година и 3 нови съвсем пресни. Виж и колко хора за заровени там(150 - 300във всеки) , това руснаците ли го направиха????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  31 Март 2022 12:27ч.

  Не чакай отговор от Мутрата, тя дойде да ме смени на Околовръстното за нощната смяна. Няма да оставим нито един украински тираджия без внимание!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За творческата интелигенция:

  01 Апр 2022 9:17ч.

  Полша си тупа топката. Ако руският газ към ЕС спре, въгледобивът и въглищните централи НЕМИНУЕМО ще заработят пак, и то с пълна пара. Вятърните мелници още Дон Кихот ги събори... И понеже Полша има и въглища, и работещи тецове, печалбата й, ако измести Русия като износител на енергия ще бъде МНОГО ГОЛЯМА. Каквато би била нашата от Белене, но...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи