Пицата в ЕС поскъпнала с 16% през декември и с 37% у нас

Пицата в ЕС поскъпнала с 16% през декември и с 37% у нас

По случай утрешния Международен ден на пицата европейската статистическа агенция Евростат представи синтезирани данни за поскъпването на любимата за милиони европейци храна.

Данните сочат, че през декември 2022 г. цената на закупената от хранителни магазини в Европейския съюз пица или киш (френски тарт) е била средно с 16 процента по-висока спрямо декември 2021 г. За сравнение през последния месец на 2021 г. годишното поскъпване на пицата възлизаше на едва 2 процента.

С увеличение от 37 процента България е трета сред страните членки от Евросъюза по ръст на цената на дребно на пицата през декември 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 г. За цялата 2022 г. пицата, продавана в родните магазини, е поскъпнала средно с 25,4 на сто, при средно ниво на ръст на цената в ЕС от 8,9 на сто.

Сред членките на ЕС най-високо увеличение на цената на пицата на годишна основа през декември 2022 г. е регистрирала Унгария (+46 процента), следвана от Литва (+39 процента) и България (+37 процента). Противно на тях най-слабо поскъпване на пицата е регистрирано в Люксембург (+7 на сто), Италия (+10 на сто) и Франция (+13 на сто).

 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Европейските пици са само за европейци

  08 Фев 2023 14:14ч.

  и графиката ясно показва кои са те, а и кои са баламите от "Европа на втора скорост".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  08 Фев 2023 14:54ч.

  У нас по-скъпа с 37% и сигурно с толкова по-тънка и постна(по бившия мин.фин - гения от Ню Йорк дет си мисли, че прилича на Брат Пит, ха-ха-ха).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тета

  08 Фев 2023 15:04ч.

  За пицата ясно, дайте сега данни и за цицата, че и там, струва ми се, има повишение...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  08 Фев 2023 15:10ч.

  Какво ни дреме на нас българите за пицата? Я пиши за боба, зелето, сланинката, лютите чушки и чесъна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а тоблероните и шиколадените ейца?

  08 Фев 2023 15:12ч.

  там къв е трендът?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не може да бъде

  08 Фев 2023 17:02ч.

  Нали брашното от щурци било по-евтино? Това са някакви лъжи и руски пропагандни постове, най-вероятно. Путин пак ни облъчва из под леглото...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  08 Фев 2023 18:01ч.

  Като няма хляб яжте пици!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  08 Фев 2023 18:06ч.

  Ами да му дам на автора 2 - 3 лева(евро и педесет) и да обиколи някъде в Европ, да пробва да си купи пица на парче, защото толкова е у нас парчето пица... Стъкмистиката е дисциплина дала началото от това "как дявола чете евангелието"- както му е удобно! Така беше и с пландемията и нейната "статистика", сега същите атлантико сатанисти искат да рекламират еврото с подобни безумни статии насочени срещу "простият Ганьо". Младите дигитални агитпропи, на новият световен ред са супер тъпи, като Кики! Смарт поколението на лукавият за нищо не става, дори не знае кой пол е! Да живее левът!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разносвач на пица

  08 Фев 2023 20:19ч.

  Регистрираното в България поскъпването от 37% на пиците наистина е впечатлявящо, но статистиката отново премълчава един съществен факт - то се отнася само за пиците доставяни по домовете. Тези, които се предлагат са изяждане в ресторанта са поскъпнали само с 11%. Разликата в маржа е смущаваща, но само на пръв поглед. Причината е, че повечето фирми въвеждат множество интересни иновации. Поръчвайки си доставка на пица, клиентът получава редица бонуси. Например, ако си избрали затворена пица, то автоматично ставате участник в лотарията "сицилианско калцоне" - в пълнежа на пицата може да намерите банкнота от 50 евро, отрязано ухо с обица или три фаланги от показалец със златен пръстен. Предлага се и безплатната услуга "помощ при изяждане на пица" - разносвачът ще приседне до вас и ще ви помогне да изядете избраната пица до последната хапка.Фирмите предлагат също весели поръски за пица, както и и артистично нахапване на доставената пица,от дакел или булонка, сигурна гаранция, че тя не съдържа вредни за вашето здраве съставки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ММ93

  08 Фев 2023 23:36ч.

  еФстествено ... нали клошарите са най-богати ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи