Печалбата на банките скочи с 60% през първото тримесечие

Печалбата на банките скочи с 60% през първото тримесечие

Трезорите раздават рекордни дивиденти на своите акционери

Банките увеличиха значително таксите и комисионите за своите услуги през последната година, включително и тегленето на пари с дебитни карти.

Печалбата на банките продължава да разбива рекорди независимо от кризите, които ни връхлитат. За първото полугодие финансовият резултат след данъци на банковата система у нас е 609 млн. лв. като това е с 60% повече от първото тримесечие на 2021 г., съобщи БНБ.

Няколко са причините за завидния скок на банковите печалби.

На първо място, приходите от такси и комисиони растат значително - за първите три месеца на 2022 г. банките са събрали от клиентите си 400.5 млн. лв., което е с 23% повече от миналата година. Трезорите увеличиха значително таксите на най-използваните услуги през последната година - внасяне и теглене на пари, преводи, месечно обслужване на сметки, ползване на дебитни карти.

В същото време от основната си дейност - кредитирането, ръстът на доходността от лихвите е доста скромен. За първото тримесечие, въпреки отчитаният бум в кредитирането, нетната доходност от раздадените заеми на граждани и фирми е нараснала само със 7% до 721 млн. лв. Статистиката показва, че с тези темпове скоро приходите от такси ще настигнат постъпленията от погасяването на заеми, особено ако лихвите се задържат ниски до края на годината.

Добрите финансови резултати на банките се дължат и на по-малкото резерви, заделени за евентуални лоши кредити. За първото тримесечие тези разходи са в размер на 101 млн. лв., с 23 млн. лв. (18.3%) по-нисък от година по-рано.

Освен това през първите три месеца на годината банките у нас са получили огромна сума като дивиденти от дъщерните си дружества. Става дума за 189 млн. лв., докато година по-рано са били 73 млн. лв.

РЕКОРДНИ ДИВИДЕНТИ

За цялата 2021 г. банковата система у нас реализира печалба от 1.5 млрд. лв., което е с над 70% повече от предходната година. По-голяма част от тази печалба банките превеждат като дивиденти на акционерите си в чужбина. 

В края на февруари БНБ пpемaxнa oгpaничeниeтo зa бaнĸитe дa paзпpeдeлят пeчaлбитe cи зa 2019 и 2020 г. пoд фopмaтa нa дивидeнт, oбpaтнo изĸyпyвaнe нa aĸции или дpyгo aнaлoгичнo плaщaнe. Tова oгpaничeниe бeшe въвeдeнo в нaчaлoтo нa ковид пaндeмиятa, като превантивна мярка за cтaбилизиpaне на бaнĸите, които обявиха временен мораториум върху погасяването на заемите на граждани и фирми. Веднага след падане на ограничението банките една след друга започнаха насрочване на общи събрания, от чиито протоколи става ясно, че 100% от печалбата ще бъде изнесена като дивидент за акционерите.

Така ще направи Бaнĸa ДCK, която отчете най-високата печалба в банковата система за миналата година - 393.5 млн. лв. УниKpeдит Бyлбaнĸ също планира да разпредели печалбата си за 313.8 млн. лв. за 2021 г. за дивиденти. Следващите две банки с най-добри финансови резултати за 2021 г. са OББ - 171 млн. лв. и Πoщeнcĸa бaнĸa - 168 млн. лeвa.


Източник: segabg.com

 

 

 

 

 

Коментари

 • тралала

  07 Май 2022 8:24ч.

  Здраво пият сиромашка кръв, особено много им се услади по време на ковид кризата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колко български банки имаме все още? 0?

  09 Май 2022 19:54ч.

  Банка ДСК принадлежи на унгарец. За другите не знам... Таксите им са възмутителни. Задължително трябва да използваш банкомат, ако искаш различни купюри от това което ти подава машината - налагат ти такса в размер на % от сумата... И ние ще се борим за електронизация... Всички на протест против Еврото!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • злобар

  10 Май 2022 9:03ч.

  Защо ли си мисля че именно те са зад хакерската атака на Български Пощи . Няма други печеливши от тях при отказ на пенсионерите за пенсии в кеш от пощите .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи