"Пайнер" спечели над 218 хиляди лева по Плана за възстановяване

"Пайнер" спечели над 218 хиляди лева по Плана за възстановяване

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Музикалната компания за чалга "Пайнер" взема 218 237,50 лв. по Плана за възстановяване и устойчивост. Това са евросредства, които се отпускат за възстановяване от коронакризата. Парите представляват всъщност 50% от проекта, с който "Пайнер Медиа" печели еврофинансирането.

"Пайнер" влиза в категория "средни предприятия, развиващи основнаикономическа дейност в група сектори съгласно НСМСП 2021-2027: Високотехнологични услуги с интензивно използване на знания". Дотук в тази категория пари печелят общо 17 компании, като са одобрени общо малко над 6 420 00 лв. "Пайнер" е на шесто място отзад-напред по получени средства.

Министерството на иновациите и растежа обяви първите компании, одобрени да получат средства за технологична модернизация по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). От оценените общо 2423 предложения за инвестиции по тази мярка са класирани 953 проекта, които ще бъдат финансирани с близо 260 млн. лв. 

Освен "Пайнер", сред успелите има доста известни имена като производителя  на алкохол "Черноморско злато", "Балдаран спринг" - компанията, която бутилира едноименната минерална вода, завода "Каучук", платформата "Уча.се", фирми от ИТ сектора като "Лирекс", "Нетера", "Комнет",  "Телекабел" и др.  

На финансиране от ПВУ ще разчита и "Доли Медиа студио", в чиито студия се излъчва "7/8 тв"  - телевизията на шоумена политик Слави Трифонов.

Мярката "Технологична модернизация" е насочена към микро, малки и средни предприятия от четири икономически сектора: преработваща промишленост, ВиК и управление на отпадъци; създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения, професионални дейности и научни изследвания.

"Това са предимно производствените фирми – за лекарства, медицински изделия и уреди, компютри или оптични материали, храни, напитки, облекла и др. Допустими бяха още предприятия, които се занимават със събиране на отпадъци или с рециклиране на материали, филмови и телевизионни студиа, радиа, телевизии и информационни агенции, както и компании с архитектурна, инженерна или научноизследователска и развойна дейност", поясняват от МИР.

За микропредприятия общата безвъзмездна сума може да бъде до 180 хил. лв., за малки предприятия е до 350 хил. лв., а за средни – до 700 хил. лв.

Сега всеки от класираните кандидати ще бъде поканен да представи доказателства, че отговаря на изискванията, вкл. и за това, че е краен получател на средствата. а кандидатите, на които се отказва предоставянето на  финансиране, ще бъдат изпратени мотивирани решения с конкретните основания за отхвърляне, посочват от министерството.  

Втора мярка

Следващата по напредък процедура по ПВУ е за „ИКТ решения и киберсигурност“.  Подаването на заявки за финансиране приключи на 19 декември и сега предстои оценяване.  Подадени са близо 7 700 проектни предложения за над 146 млн. лв. Печелившите фирми ще бъдат обявени обяви на сайта на МИР до края на януари 2023 г.

Източници: actualno.com, segabg.com

 

 

 

Коментари

 • От чалга управленци

  31 Дек 2022 15:10ч.

  Печелят чалгаджиите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  31 Дек 2022 16:34ч.

  Ахахахахха... на румбата зелен чорап ще певат по парапетити 🤣🤣🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чалга-данъчен конгломерат или

  01 Яну 2023 14:58ч.

  бананово-хиалуронова маронетка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи