Общо 40 000 метра сондажи за злато край София и Перник е планирала канадската „Велосити Минералс“

Общо 40 000 метра сондажи за злато край София и Перник е планирала канадската „Велосити Минералс“

Автор: obektivno.bg

Въпреки че държавата е разрешила сондажи с обем 3 000 метра за злато и мед в Златуша, плановете на канадската компания „Велосити Минералс“ са много по-мащабни. Това става ясно от презентация до инвеститорите на компанията от март тази година.

Според нея „Велосити Минералс“ е сключила споразумение за придобиване на 75% от медно-златния проучвателен имот „Златуша“ в България. Канадската компания ще стане собственик на този дял, едва когато извърши 40 000 метра сондажи и плати 1,42 милиона долара на „Зеленрок“ ЕООД, дъщерно дружество на австрийската „Райден“. „Зеленорок“ е собственик на проекта „Златуша“ с площ 194,3 кв. км. Той включва областите София и Перник, Столична община, общините Божурище, Сливница, Драгоман, Перник и Брезник, според документите на проекта.

„Велосити Минералс“ информира инвеститорите си, че „Златуша“ не е единственият проект в България. Компанията има общо 6 проекта за търсене и проучване на злато у нас.

„Велосити“ има 70% дял в проучвателния имот „Тинтява“, включващ находището „Розино“, което е в етап на предварителна оценка. „Велосити“ също има 70% дял в имота „Момчил“ (включващ проекта „Обичник“), 70% дял в имота „Надежда“ (включващ проекта „Македонци“) и 70% дял в имота „Дангово“ (който е съседен на „Македонци“). Дружеството притежава 100% от медно-златния проучвателен имот „Иглика“ и наскоро сключи споразумение с канадската „Дънди Прешъс“ за партньорство.

Снимка: Velocity Minerals

Според подписаното споразумение „Велосити Минералс“ ще прехвърли 75% дял от „Иглика“ на „Дънди Прешъс“, когато „Дънди Прешъс“ извърши 40 000 метра сондажи и плати 1,75 милиона долара на „Велосити Минералс“. Златното находище „Иглика” е разположено на територията на общините Болярово и Елхово.

Колко получава държавата за добива на злато от чужденци у нас

През последните години „Дънди Першъс“ обяви рекорден добив на злато в находищата „Челопеч“ и „Крумовград“. Компанията плаща на държавата едва 1,5% концесионно възнаграждение от стойността на добитото злато.

„Дънди Прешъс Металс Челопеч“ е реализирала 608 милиона лева приходи за 2022 г. и 549, 2 милиона лева приходи за 2021 г. Концесионно възнаграждение, което е платила на държавата ни, е едва 15,5 милиона лв. без ДДС за 2021 г. Добитото количество подземни богатства за периода е 2 206 828 тона, показва справка в Регистъра на концесиите.

„Дънди Прешъс Металс Крумовград“ е с приход от 321 милиона лева през 2022 г. и 391 милиона лева през 2021 г. Според регистъра на концесиите компанията е платила на държавата концесионно възнаграждение от едва 20,7 милиона лв. без ДДС за 2021 г. Добитото количество подземни богатства през отчетната година 992 850 тона.

Защо правителството не вдига концесионните такси

Постановление 128 на Министерския съвет от 4 юни 2007 г. определя концесионните възнаграждения за метални полезни изкопаеми в границите 0,8 – 4%.

През 2022 г. финансовият министър Асен Василев предложи петкратно увеличение на таксите за добив на мед и злато, и двукратно – за добив на индустриални, строителни, скалнооблицовъчни материали, нефт и природен газ.

Министерството на финансите изготви проект за наредба и го публикува на сайта си. С това действията на управляващите по защитата на националния ни интерес приключиха.

Под проекта за наредба на сайта на министерството е публикувано негативно становище на Американската търговска камара в България, чийто член е и канадската златодобивна компания “Дънди Прешъс“. Според Американската търговска камара подобно рязко вдигане на таксите „изпраща сигнал, който обезкуражава както дългогодишните инвеститори в страната, така и тези, които биха инвестирали“.

В становището до министрите на енергетиката и на финансите пише още: „Отправяме молба за среща с Вас, министър Николов и със заместник министър-председателя Асен Василев, при възможност през седмицата 30.05. – 03.06.2022 г.“ Не е трудно да се направи предположение защо след тази среща правителството не повдигна повече въпроса за вдигане на таксите за концесиите на злато и други полезни изкопаеми.

 

Източник: obektivno.bg

 

 

Коментари

 • Тук доста народ може да се вкара по затворите

  13 Апр 2024 9:46ч.

  Кой ги дава тия права на чужденци за някакви си трохи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Геолог

  13 Апр 2024 11:46ч.

  Да копаят в Банкя, до зайчарника на Боко! Гарантирани големи залежи!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • поробващ договор

  13 Апр 2024 12:02ч.

  А толкова ли няма начин този поробващ договор да се прекрати !!! Защо някой друг трябва да ползва благата на България !?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • емигранд

  13 Апр 2024 13:02ч.

  РОБИТЕ В КОЛОНИИТЕ НЯМАТ НИКАКВИ ПРАВА-КОЛКОТО ПО БЪРЗО БЪДЕ ОГРАБЕНА ТОТАЛНО БГЕЕЕЕТО ТОЛКОВА ПОБЪРЗО ЩЕ БЪДЕ ЗАЛИЧЕНО БГЕЕЕЕТО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вън от България на чуждите алчни нахални ръце за ограбване богатствата на българския народ!

  13 Апр 2024 9:48ч.

  Ай сиктир и на нахалниците! Идват от ма@ната си да ровят с нечисти алчни ръце в българската земя, за която са дали живота си милиони българи. Тази алчни чужди ръце правят всичко възможно да прогонят българите от най-прекрасното и богато място на планетата (земя като една човешка длан) за да ни ограбват ресурсите с лъжа! Вън от България на всякакви чужди нахални нагли интереси на алчни егоистични индивиди!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  13 Апр 2024 13:26ч.

  От информацията става ясно, че България няма почти никаква собственост !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наистина ли у нас прокуратурата е ялова по дяволите!

  13 Апр 2024 9:49ч.

  Много е жалка мафията в алчността си! А за отношението на канадците към нас българите, все едно не съществуваме!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е краят

  13 Апр 2024 10:09ч.

  Таксата в Африка стигна 50% за добив, в други африкански държави минимум 15%. Не се знае какво се изнася. А можехме чрез една клауза в Договор след 2 г. експлоатация при по-ниска концесионна такса да настояваме за предоставяне на технологията за добив. След добив злато, земите са като след война, унищожени и отровени тотално, десетилетия напред. Но имаме още Концесии мини, фото, перки, безобразен дърводобив, унищожаващи повръхностен плодороден слой на почвата, без изискване за рекултивация. Което рефлектира върху качество на вода и разнообразие на биологични видове по цялата верига. Геополитически България е определена за фронтова държава, по възможност без биологични видове, те пречат и щъкат наляво надясно, а и имат навик да задават неудобни въпроси, което е кощунство срещу "синхронизацията ни с еврото и Атлантически окен".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  13 Апр 2024 10:15ч.

  аз затова не гласувам защото виждам с кого си имам работа защо българия не си върши сама проучванията а разчита на чужди компании ако няма опит да се изучи с векове ще се ровят и изнасят златото а ние ще се караме за добавките на пенсионерите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  13 Апр 2024 13:21ч.

  Когато не гласуваш,то тогава гласуваш за тия,за които не искаш да гласуваш!Кога най-после ще научите тая елементарна истина?А ония душмани точно на такива като вас разчитат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • еди-кой-си

  13 Апр 2024 13:56ч.

  Открай време съм решил този сайт и подобните му да ги пратя на сметището на историята, защото като в някакво колело за хамстери се повтарят до безкрай политически интриги, в коментарите то не бе "вие сте виновни, защото не гласувате", "сатанисти", "депопулация" и всякакви жалки конспирацийки!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  13 Апр 2024 14:22ч.

  Еди кой си,има всякакви еди какви си сайтове,плюй на тоя и отивай там,където душата ти ще намери покой,а интелекта ти ще достигне неподозирани висини.Остави ни нас,мижавите неандерталци,да се мъчим и страдаме в "Гласове".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 4⁴44

  13 Апр 2024 14:31ч.

  Ти па като гласува нали видиш докъде си докарал нещата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кой го е разрешил това?

  13 Апр 2024 10:17ч.

  Като че ли нарочно избираме хора, които да ни унищожат. Това си е престъпление, откъдето и да го погледнеш. Ще изтрови всичко около София. Къде е екомафията сега? Мишоци, които скачат за глупости и си затварят очите за големите безобразия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Име

  13 Апр 2024 10:18ч.

  Цялата върхушка след 89та е за растрел!!! А канадците изогонени, аз добивите върнати на държавата и печалбата внасяна в хазната! Виждаме с очите си какво правят в Африка. Кога ще се събуди народа от тая кома?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хмм

  13 Апр 2024 10:18ч.

  Излизаш на излет извън София или Перник, но вместо да се радваш на красивата природа се "радваш" на дупки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантик за колесник

  13 Апр 2024 10:30ч.

  Разграбването продължава без почивки. В замяна на това получаваме унищожена природа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мари

  13 Апр 2024 10:43ч.

  Ще надупчат цялата страна и ще има нови концесии за природни богатства за 30, 40, 50 години. Неустойки стотици милиарди.Чудесно! В училище ни учеха,че природните богатства принадлежат на държавата.Да не говорим, че сме на колене пред чужденците "инвеститори"/всъщност колонизатори/- спестяванията ни, парите на гражданите в чужди банки,по-голямата част от златния ни резерв в Банката на Англия,без заеми държавата ни не може да съществува в последните години.Много интересно ако мръднем от правилния път , какво ни очаква? Докъде я докарахме!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • държава на мафията

  13 Апр 2024 10:55ч.

  Къде са лицемерните зелени хиени, които се занимават само с глупости само и само да усвояват милиони по програми вместо да скочат на западните и наши талибани, които не само унищожават неповторимата ни природа, а крадат богатствата и, т.е. всички нас. Не гласувайте за евроатлантическото мнозинство, защото остана и нас буквално да продадат, а както видяхме комплексираните джендъри Мара и Николай си вкарвят мигранти на наше място

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гала

  13 Апр 2024 11:27ч.

  Защо и докога ще търпим това издевателства над държавата и народа ни няма ли наши фирми за проучвания и експлоатация на нашите богатства защо американци докога безчинства

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мен

  13 Апр 2024 11:33ч.

  ЗА БРИТАЦИ, АМЕРИКАНЦИ, КАНАДЦИ, НИЕ СМЕ ИНДИАНЦИ. ТЕ ВИЖДАТ В БЪЛГАРИЯ САМО ТЕРИТОРИЯ СЪС ЗЛАТНИ ЗАЛЕЖИ. НА НАС ТУЗЕМЦИТЕ СЕ ПОЛАГА ОГНЕНА ВОДА И СТЪКЛЕНИ УКРАШЕНИЯ. ЗА ТЯХ НИЕ СМЕ НИЩО. ЗА РУСНАЦИТЕ БЯХМЕ НЕЩО, СЕГА ВЕЧЕ НЕ СЪМ СИГУРЕН ДАЛИ И ЗА ТЯХ СМЕ НЕЩО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гръм

  13 Апр 2024 12:35ч.

  Да, това е краят. Питам се понякога какъв сюрреалистичен театър се изпълнява тук в България представен като 'евроатлантически' ценности, като 'демокрация'. Дори и някои като мен да научават за този грабеж сега, от публикацията, само с болка и тъга могат да отчетат бавния но сигурен крах на държавата в близките десетилетия. При сегашния или подобен политически 'елит' всичко е възможно и очаквано в разрушаването и изтриването на България - така че такива 'сделки' са върхът на айсберга. Логичен е въпросът - може ли да се направи нещо против тази долна, подла сган? Този процес на разпад да се спре? Нима е необратимо ? Нима не е кристално ясно, че или цивилизования и мирен начин (избори) е изход, или силов преврат, или пак дива анархия анархия докато дойдат еквивалента на конквистадорите.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е луд

  13 Апр 2024 12:35ч.

  този, който изяжда зелника, а този, който му го дава!! Българска народна поговорка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Къде е

  13 Апр 2024 12:42ч.

  Главният прокурор, че не се задейства? Какво по-вредно и незаконно решение от това за страната,та това направо ни затрива околната среда!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  13 Апр 2024 13:18ч.

  Сега им се е паднало да издевателстват над село без кучета.Учудващо е,че са само те,а не и ония "герои" от Дискавъри-тата и още много знайни и незнайни герои и фирми.А в същото време държавите,които мислят и работят за бъдещето си,изкупуват като луди ЗЛАТО!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е краят

  13 Апр 2024 14:26ч.

  Като заговорихме за злато, любимата ми тема, да добавя. След 1989 г. имаме налични 50 тона в трезор на БНБ. 2/3 са в банката на Англия. Като след скандална поправка чл. 29 ал. 3, поправка на Закон БНБ, от 30 януари 2020 в състав ГЕРБ, НФСБ, ДПС, Воля по отношение на ERMII, кято са се опитали да прокарат на "коляно. Но БСП огласява въпросната. Не се знае какво количество злато ще попадне под управление на ЕЦБ. Едва в процес на преговори за евро, ще се уточни количеството. Както и фиксиран курс при обмяна, шеф БНБ и мин. финанси, като България "има право" при различен от 1.95 курс да не влезе в еврозона. Но "теоретично" едва ли управата на ЕЦБ и др. д-ви ще се съгласят, евентуално. Според елит на Чехия, условията на ЕRMII са унизителни за уважаваща себе си държава. По случайност пълно заседание на НС и Комисии записи от въпросните дебати, липсват. (след специален одит, според Евростат Гърция е подавала неверни данни за дефицит и инфлация, което по-късно води до фалит като членка в еврозона, разлика при обмен лев/евро може да варира плюс минус 15%)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • обезкуражава дългогодишните инвеститори

  13 Апр 2024 14:41ч.

  Тези не са инвеститори, грабители! Всичко започна от иванчо костов, който ликвидира тази промишленост. Надявам се един ден ако не преките виновници родата им да плаща за това което са причинили на България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Компанията плаща на държавата едва 1,5% концесионно възнаграждение от стойността на добитото злато.

  13 Апр 2024 15:22ч.

  Африканските държави получават 40% концесионно възнаграждение от стойността на добитото злато.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  13 Апр 2024 15:43ч.

  Типично за колония. Колонизаторите експлоатират всичко в колонията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Против

  13 Апр 2024 15:46ч.

  Не може да правим сондажи там, защото имаме дислоцирани мигранти по селата и ще ги застрашим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  14 Апр 2024 6:33ч.

  Просто е решението - прекратяване на всякакви изнудвания и масов разстрел на всички участвували в грабежа - без съд и присъда!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи