Обмисля се ББР да кредитира украински бежанци

Обмисля се ББР да кредитира украински бежанци

Държавната Българската банка за развитие (ББР) може да се включи в програма за кредитиране на украински граждани, получили временна закрила у нас. Вече се водят предварителни разговори с търговските банки и ако се стигне да реализация на подобна схема, то украинските бежанци ще получат финансиране при условията, които се предоставят и на българските граждани.

Това съобщи председателят на надзора на ББР Валентин Михов пред депутатите от бюджетната комисия на НС. Той посочи, че у нас има около 30 000-40 000 бежанци от Украйна в работоспособна възраст, които ако започнат работа, може да получат съдействие за кредитиране. Обсъжда се даването както на потребителски, така и на ипотечни кредити. По думите му търговските банки не проявявали към момента много интерес да се включат в схемата.

Депутати от ДПС и БСП реагираха, че при подобна схема е трудно да се оцени кредитния риск. "ББР беше превърната в банка на бухалките, сега я превръщаме в поделение на социалното министерство. Против съм да разбутваме банката и да се занимаваме с бежанците. Това не е работа на ББР", заяви Румен Гечев от БСП.

От началото на годината ББР е отпуснала 20 кредита на 19 фирми, отчете шефът на надзора на банката Валентин Михов. Отделно дъщерните дружества са отпуснали още около 60 кредита - става дума за лизинговото дружество и фонда за микрофинансиране.

Нашата цел е да ускорим процеса и да постигнем отпускане на 30-50 кредита на месец, каза Михов. Той посочи, че през последния месец активността на фирмите да търсят заеми рязко е спаднала. Михов прогнозира, че очакваното през втората половина на годината повишение на лихвите няма да засегне съществено клиентите им, които са сключили кредити при нива около 2%, защото се окачва лихвите да се вдигнат до 3-4%. "За заемите с лихви 5-6% обаче може да има проблеми при повишение на лихвите", посочи Михов.

По време на изслушването на ръководството на ББР и на зам.- министъра на иновациите Десислава Бонева стана ясно, че банката е поискала от БНБ да одобри промяна в устава й, свързана с лимита на кредитите от 5 млн. лв. Той бе въведен миналата година по време на служебното правителство, когато министър на икономиката бе Кирил Петков, в опит да се преустанови порочната практика държавната банка да кредитира основно големи фирми, свързани с властта.

"Нямаме намерение да премахваме лимита от 5 млн. лв. за заем, но сме поискали той да не важи за специфични участия на ББР с други банки във синдикирани заеми с цел да защитим нашия интерес за някои съществуващи експозиции", посочи зам.-министър Бонева.

От осветените по време на служебното правителство 10 големи кредита за общо над 1 млрд. лв. с минимални обезпечения и дори без обезпечения, до момента има проблем с обслужването само на един от тях, посочиха от ББР.  Заради тези скандално раздавани заеми банката е трябвало да начисли над 100 млн. лв. допълнителни резерви. Без да посочват коя е компанията, от банката заявиха, че случаят е даден на прокуратурата, защото има съмнение за документална измама. За някои от заемите са променени обезпеченията, за други - банката все още води спорове с кредитополучателите.

 

Коментари

 • teridan

  12 Май 2022 18:24ч.

  Т. е. ББР ще им дава пари, които няма да връщат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  12 Май 2022 18:44ч.

  Oнемявам. тия са си за ешафод цялата шайка, барабар с жените и децата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не онемявайте !

  12 Май 2022 19:21ч.

  А се въоръжавайте ! И вземайте съдбата в ръцете си, щото България като държава приключи. Няма кой да се погрижи за вас, ако не - вие самите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  12 Май 2022 21:23ч.

  Мдааа, като сте прав, прав сте...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мара канибала

  12 Май 2022 19:00ч.

  Виждате как украинските бегълци със скъпите джипове и лимузини ще продължат да подяждат българските пенсионери и цялата ни социална система. на всичкото отгоре ще свалят и цената на работната сила, особено сезонната. Не говорим за другите вреди, които ще продължат да нанасят на държавата и обществото с присъствието си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хаос

  12 Май 2022 19:39ч.

  Това е и целта на фондацията ОО на Дж. Сорос, която работи упорито хаосът да обхване и други държави, не само Украйна... Просто етап от проекта за НСР, нищо друго. И изявите на Кулеба у нас допринесоха за същото - караници и пропиляване на обществената ни енергия в безсмислени непродуктивни занимания. А Парламентът - безрезултатна говорилня.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • председателят на надзора на ББР Валентин Михов

  12 Май 2022 19:07ч.

  Да си осинови колкото иска и може окраинци, а не с чужда пита помен да прави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  12 Май 2022 19:19ч.

  И защо в България няма обща политика за бежанците като цяло, независимо откъде идват? Защо подобни мерки не са за бежанците, а са за "украинските бежанци"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо в UK до сега са приели само 30 000

  12 Май 2022 19:40ч.

  "бежанци" с висше образование?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mail.Ru

  12 Май 2022 19:49ч.

  Огромното мнозинство ги считат за ненужни и ги засилват към Руанда. Но те са си виновни - като не искат Русия, ще се наложи да поискат Руанда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СГ Груп

  12 Май 2022 20:11ч.

  Екстра са ББР - ще отпускат несъбираеми кредити, а после ще отпуснат кредити на некой добър колектор за съвместен презграничен бизнес с украинския му представител.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • моят опит с ББР

  13 Май 2022 0:19ч.

  Практикувам свободна професия, за каквито държавата не даде дори стотинка по време на пандемията. Рекламираха заеми за такива като мен от ББР чрез частни банки. Няколко месеца ме мотаха и не успях да взема безлихвения кредит от 4500 лв. За украинците обаче необезпечени кредити ще има. После не питайте защо отказвам да плащам данъци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каква й се пада на Украйна

  13 Май 2022 6:01ч.

  БЪЛГАРСКАТА банка за развитие? За протокола на бъдещия Народен съд питам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  13 Май 2022 9:31ч.

  България е демократична държава, ще дава кредити и на руснаците. Ама тогава няма да виете на умряло.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България е демократична държава

  13 Май 2022 15:12ч.

  И затова най-вероятно няма да дава кредити на руснаците, а ще им конфискува имуществото , за да възстанови неплатените кредити от украинците с джиповете. П. С. Някой бежанец примерно от Сирия дали е дошъл със скъп джип или лимузина?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Брендо

  13 Май 2022 15:14ч.

  Като украински гражданин сигурно ще получи и той кредит от ББР . Въпреки че 3 държави от ЕС искат екстрадицията му, ама Украйна не го дава. Щото е демократична.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Z T.M.

  13 Май 2022 10:26ч.

  Взимам украинско гражданство и право в ББР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  14 Май 2022 13:25ч.

  какви кредити ще вземат парите и беж свят широк кои ще ги гони да връщат парите само простотии се раждат в бълг глави никаква мисъл за нищо

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи