Мариана Милтенова: Търговските вериги изнудват производителите с допълнителни отстъпки

Мариана Милтенова: Търговските вериги изнудват производителите с допълнителни отстъпки

Големите търговски вериги изнудват българските производители с допълнителни търговски отстъпки върху изкупната цена, съобщи в ефира на БНР Мариана Милтенова от Националния съюз на градинарите. 5% за търговски разходи и логистика е цената, на която родното производство стига до щанда, каза тя.

"Първо, ние за да влезем в супермаркетната верига, естествено подписваме и договори за конфиденциалност. В същото време ти си задължен и даваш отстъпки, допълнително имаш отстъпки за промоционални периоди, имаме задължително 5% за логистика. Пет процента плащаме допълнително на супермаркетната верига за логистика, когато се доставя стоката на централния склад. Като отидеш в централния склад, за да отиде стоката, примерно, до 20 магазина в града, ти трябва да платиш 5% допълнително върху цената, за да могат да извършат тази услуга."

Не само в хипермаркетите, но и при малките търговци цените на производител и цените на дребно са в пъти по-високи, посочи още Мариана Милтенова. И прогнозира, че българското производство ще излезе на пазара на по-ниски цени.

"Българското производство вероятно няма да бъде на 7-8 лева, но истината е, че когато стигне до търговците или мине през няколко ръце по веригата, докато стигне до крайния потребител, цената на стоката се увеличава значително."

 

Коментари

 • Крайно време е да строшим тези "вериги".

  24 Март 2023 8:09ч.

  Да си тръгват - кой от където ни се е довлякъл! Да си изнудват техните сънародници... Бойкот на веригите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що така, нали искахте и скачахте за корекоми и запад?

  24 Март 2023 8:11ч.

  Ще търпите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И чак сега ли

  24 Март 2023 8:14ч.

  стигнахме до тоз очеизваден извод ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кака Мара

  24 Март 2023 8:57ч.

  Я стига глупости бе! В кварталния магазин, където производителите на крака им носят стоката си , цените са по-високи от веригите. кой лъже и кой мами. Ами истината е , че всеки гледа да удари кьоравото. А аз ненавиждам малките магазини, заради вмирисаните им стоки на перилни препарати. От всеки малък магазин стоката му вони на препарати, заради съжителството на прахове с хляба и сиренето. И никоъй не ги контролира тези неща. И магазините им претъпкани от стоки , тесни пътеки вървиш събаряш караш се с персонала у не искат да си приемат щетите заради голямата си лакомия. Абе пълен отврат са малките магазини. Има си една система Хассп /не е хаарп/се нарича която явно никой не я спазва. И вероятно си плащат за да вонят сладките в талерка на прах за пране .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Педро

  24 Март 2023 9:29ч.

  Вчера купих на пазара ягоди за 2 лв кг; млади картофи 2 лв кг, домати 2,50 лв; краставици 3 лв; портокали 1,60 лв; паламуд 11 лв; В кварталните магазини и веригите е в пъти по-скъпо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сигурно

  24 Март 2023 10:00ч.

  Я, пак за ягодите, картофите , доматите и краставиците? Тия цени , дето си ги наредил бяха преди поне две години и то не през март. Пак на пазара.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  24 Март 2023 12:09ч.

  Явно от години не пазарувате. В противен случай щяхте да сте наясно, че от бая години доматите са по-евтини март, отколкото август. За причините можем да спорим, но за фактите не.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Сигурно

  24 Март 2023 12:42ч.

  На Женския пазар пазарувам всяка седмица за 10 дена напред. Краставици 1.50, домати 2лв. картофи 1.40, ягоди 2лв, портокали 0,80лв., салата 3бр за лев и т.н. Купувам от едни и същи хора и качеството е значително по-добро от бракуваните стоки в немските помиярници. Май не излизаш от Кауфланд за да си мислиш, че такива цени няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  24 Март 2023 10:02ч.

  Мариана Милтенова не съобщава новост, наистина. Новото е, че го казва в ефира на БНТи дано все по-често се дава думата на български производители.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  24 Март 2023 12:13ч.

  До Кака Мара 24 Март 2023 10:57ч. Кака ли си или тъп трол. От години купувам основните хранителни стоки от фирмените малки магазини в квартала, стар софийски, и грешка няма. Качеството перфектно, цените прилични. Много важна информация: Във всеки малък фирмен магазин се продава стока на една и съща фирма от един и същи вид. В единия - млечни, в другия - месни, в третия - яйца и олио, в четвъртия - мед и т.н. Никъде не се смесват с прахове за пране и перилни препарати. Софиянци не сме толкова прости, жено, и никога не ядем боклуци, също и не се връзваме на простотиите на такива!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Делион

  24 Март 2023 12:47ч.

  Мара не ти говори за фирмен магазин за сирене, говори ти за кварталните супермаркети, не изопачавай думите й. Я, сега да обясниш, какво означава "прилични цени"? Сирене 19лв и кашкавал 26лв във "фирмените кварталнни" магазинчета, нали? Също, няма фирмен магазин САМО за яйца и олио, ти доматите с колците ли ще ни продаваш...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Селянин извън София

  24 Март 2023 12:50ч.

  Софиянци не сте толкова прости, така е. Много по-прости сте. Написаното си го бълнувала с висока температура. Фирмен магазин само за яйца и олио? Хахахахахахааа. Вие в софийското гето не произвеждате нищо за да имате такава диференциация на продуктите, да не говорим, че икономически никой не може да си го позволи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Десислава

  24 Март 2023 12:52ч.

  След кратка разходка по "кварталните софийски магазинчета" вчера: Сирене краве 18лв, яйца 6.60лв, домати 5.20лв, краставици 5.40, ягоди 8лв........скъпа, много са ти "прилични" цените бе, софиянкоооооо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кака Мара

  24 Март 2023 17:42ч.

  До Мери Ти сигурно си онази Мери, дето яде масло, кашкавал и сирене от производители на село. Хахаха само да те светна , че такива няма, най-малкото защото никак не знаят как се прави масло и кашкавал. И да ти кажа, че моята баба беше работничка в мандра по социализма и никога в къщи не е правила дори кисело мляко, защото нямаше частници с крави, пък камо ли масло и кашкавал. Ти да не си мислиш , че кашкавал се прави от пресечено мляко с лимонтозу... :)))) Софийската трандафорка тръгнала да ми обяснява какво е фирмен магазин, дето не може да различи овче от краве сирене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще се наложи да викаме "неволята" (от онази стара българска народна приказка)

  24 Март 2023 15:15ч.

  Все още има време да се увеличи добива на зеленчуци за тази година... Бойкот на "веригите"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  25 Март 2023 6:47ч.

  До Кака Мара 24 Март 2023 19:42ч. Под малък фирмен магазин се разбира магазин (верига от такива в доста квартали и градове) на голямо производствено предприятие, единственото все още и дай боже държавно. Вярно, че не правя вкъщи млечни продукти, но със сигурност ги различавам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи