Лицемерието на администрацията на Байдън за руските петролни рафинерии

Лицемерието на администрацията на Байдън за руските петролни рафинерии

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Защо Украйна да не атакува и нанася удари по руска енергийна инфраструктура, по петролни рафинерии и други енергийни мощности, след като Русия постоянно атакува и руши украинската енергийна инфраструктура, украинските ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове? Този въпрос беше поставен много остро на изслушване в комисия на Конгреса на САЩ.

На въпроса трябваше да отговаря д-р Селест Уолъндър, която е зам.-държавен секретар по въпросите на международната сигурност и отбрана. Отговорите ѝ добре илюстрират в какъв капан се намери администрацията на Джо Байдън, която напоследък не крие, че би искала да спре украинските удари срещу руски петролни рафинерии. Причината, изтъквана от мнозина анализатори – страхът от поскъпване на бензина в САЩ, което ще удари негативно по кампанията на Байдън за втори мандат в Белия дом.

Съгласно данните на Bloomberg, в седмицата 1-7 април Русия е произвела 754 000 тона бензин и 1 585 100 тона дизел. За сравнение, в седмицата 3-9 април, 2023 година, Русия произведе 833 200 тона бензин и 1 769 000 тона дизел - показно, че украинските удари влияят.

Отговорът защо украинците да не нападат – това са граждански цели. Само че в процеса на разговора Уолъндър призна, че става въпрос за активи, които са собственост на хора от кръга на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин и всъщност му помагат да води унищожителната война в Украйна. Как ще спечелиш война, ако само позволяваш да те удрят, без да отвърнеш – на този въпрос Уолъндър нямаше отговор.

Припомняме, че в интервю за германския таблоид "Билд" отпреди два дни, украинският президент Володимир Зеленски изрично наблегна как страната му няма проблеми с производството и осигуряване на дронове, но те не могат изцяло да заместят нуждата от ПВО и далекобойни оръжия, за да може Украйна да отговори на руската военна тактика – унищожаване на критична инфраструктура и сигурна въздушна подкрепа за наземните военни части. А в дневния си анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) подчертава, че с FPV дронове може да се удря бронирана техника, но често това не води до непоправими щети, които да я извадят завинаги от строя. Генерал Кристофър Каволи, който е начело на американските военни части в Европа, каза, че Русия има превъзходство от 5:1 в броя на изстрелваните артилерийски снаряди, но в течение на няколко седмици това може да се промени и да стане 10:1, ако САЩ продължават да се бавят с оказването на военна помощ за Украйна.

Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб, през изминалото денонощие е имало 55 бойни сблъсъка по целия фронт. За сравнение, предишните 24 часа бяха 83. Голямото намаление идва от по-ниска руска активност в традиционно горещите Новопавловско направление, където за пръв път от много време има под 20 руски пехотни атаки, и направлението на запад от Авдеевка (Покровско направление от руска гледна точка). Най-горещо остава в Бахмутското направление – 23 отбити руски пехотни атаки за последните 24 часа, главно срещу Часов Яр. В Новопавловското направление (на запад от Маринка: селата Красногоровка, Григоровка и Новомихайловка) има 16 отбити руски пехотни атаки, а в направлението на запад от Авдеевка са 6. Първомайско – Нетайлово – Уманско – Бердичи – Керамик.

Макар боевете за Часов Яр да са най-интензивни в момента, няма големи руски хвалби – има напредък (без уточнение какъв), това най-общо казва руският военен блогър и пропагандист Семьон Пегов, което обобщава като цяло твърденията на подобните на него руски пропагандни канали в Телеграм. Според ISW, Ивановско (5-6 километра запад-югозапад от Бахмут вече е под руски контрол.

По-специфична новина от Часов Яр е, че и украинците успяват да използват умни бомби, но Русия ползва авиационни бомби в несравнимо по-голям мащаб.

Специално за Новопавловското направление, украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб, коментира в свой анализ, че е видно как руснаците искат да блокират Курахово (стратегически важна е линията Угледар - Курахово, Угледар е на юг). Силите на целия Първи руски армейски корпус са в действие, както и почти цялата 20-та руска мотострелкова дивизия, главните части на 150-та руска мотострелкова дивизия, а при Новомихайловка в бой са и руските морски пехотинци от 155-та бригада на руските ВМС. За блокада на Курахово трябва да паднат Новомихайловка, Григоровка и Красногоровка.

 

Източник: actualno.com

 

 

Коментари

 • Cicero

  11 Апр 2024 10:35ч.

  Наглият краварин си го каза накрая "WЕ should destroy ". Както те взривиха Северен поток. Когато руснаците почнат да ги удрят ще падне голямо краварско реване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истината

  11 Апр 2024 11:14ч.

  Играеш ли си с огъня, ще изгориш. Сатанинските Античовешки Щати видяха, че Русия има мощ, сила, военна техника и знае как да ги използва. Ако тяхното пуделче използва ракети с далечен обсег над руска територия, обратното броене започва. Затова му държат синджира изкъсо, да лае и скача според тоягата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Могучая

  11 Апр 2024 11:17ч.

  Император Владимир - Влад Мира е много мек и даже диалогичен, но едно такова решение ще го върне към реалността, и той няма да има друг избор, освен напълно да изпепели Украйна !!! А с едно решение от Кремъл и НАТО може да изчезне за винаги заедно с хохлите от УСрайна !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  11 Апр 2024 12:31ч.

  войната на Русия в Украйна е свещена битка със сатаната. не мисля, че днес нормален човек може да изразява защита на укрофашисткия режим. та нали умишленото и целенасочено убийство на цивилни граждани - руснаци е най-присъщата му „характеристика“. и без унищожението на това чудовище, мир по света е невъзможен...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  11 Апр 2024 13:37ч.

  "Гласове"-те,какво е това падение -да копи-пействате бълвoчите на укрoпофилската пoмийна яма "акуално"? Разпознах гнъсният им стил на изразяване още в началото. Затова ли нормалните хора влизат във вашият сайт - да четат същата отврaт?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи