Кетони в урината - какво трябва да знаем и има ли повод за притеснение

Кетони в урината - какво трябва да знаем и има ли повод за притеснение

Кетоните в урината не винаги са повод за притеснение, макар че винаги е добре да има яснота какво е довело до тяхното увеличаване.

Казано на кратко, това са вещества, които естествено се произвеждат от човешкото тяло, когато то използва като основен източник на енергия собствените си запаси от мазнини вместо захари.

Какво може да доведе до увеличение на кетоните в урината

Основният фактор за повишено количество кетони в организма е недостигът на въглехидрати (вижте на Lechenie.bg). Възможно е да има различни причини за това, като най-често основно причините са следните:

            - При диета: При диета е съвсем естествено да се стигне до недостиг на захари в тялото, особено ако режимът на хранене цели да се намалят сладките и въглехидратни храни.

В този случай, тялото започва да използва мазнините като основен източник на енергия и се стига до отделяне на голямо количество кетони в кръвта.

Най-общо казано, ако случаят е такъв, тогава не би следвало да има повод за притеснение, тъй като това е съвсем естествен процес;

            - При някои заболявания: Както казахме, увеличението на кетоните в урината и в кръвта може да се случи и при някои болестни състояния, при които организмът не разполага с достатъчно въглехидрати или не може да ги усвоява, както това се случва при наличие на диабет.

Това може да се случи при кетоацидозата - сериозно състояние, което може да възникне при хората с диабет, когато тяхната кръвна захар е много висока и кетоните са на на прекалено високо ниво.

Как може да се установи количеството кетони в организма

Проверката на наличието на кетони в урината може да се извърши с помощта на специални тестове, които се продават в аптеките.

Тези тестове са особено полезни за хората, които страдат от диабет, тъй като с помощта на тези тестове могат да се следят нивата на кетони в техните тела.

Това е важно, тъй като неконтролираното увеличение на кетоните в организма може да доведе до състояния, като например споменатата по-рано кетоацидоза, които представляват риск за човека.

И все пак, кетоните в урината не винаги са сигнал за проблем

Въпреки всичко, наличието на кетони в урината не е задължително нещо лошо. Като вещество, кетоните могат да бъдат всъщност доста ценни, тъй като могат да бъдат използвани от тялото за енергия и да помогнат в процеса на отслабване.

Достатъчно е да се обърне по-специално внимание на количеството на кетоните в урината и да се установи каква всъщност е причината за тяхното увеличение - дали е просто резултат от диета или има друга причина.

Коментари

Напиши коментар

Откажи