Как правилно се обработва занемарена градинска почва

Как правилно се обработва занемарена градинска почва

Почвата, като всичко, губи от своята потентност постепенно. Причината за загубата на нутриенти и минерали в почвата може да бъде заради ерозията, липсата на пропускливост на вода или заради дейността на растенията намиращи се в нея.

Растенията поемат едни вещества, отделяйки други, като самото възобновяване на взетите нутриенти се случва или от други растения, или от по други начини – чрез дъжд, вятър или разграждане.

Системното изтощаване на почвата премахва нужните на някои растения вещества, водейки до загуба на тонус и генерално отслабване на тяхната имунната система и подтискане на растежа им.

Днес, с помощта на експертите по темата с хубавата и плодородна почва от UniGarden-BG.com, ще споделим как е правилно да се обработва една занемарена и изтощена градинска почва.

 

Какво се прави с почвата под ливадата

Логичното нещо, което много хора се сещат да направят с една занемарена почва, е да прекопаят, дали с култиватор или на ръка. Това би свършило работа ако на нея вече няма ценни растящи растителни видове, както е при райграсните ливади.

Какво може да се направи тогава? Един начин да се помогне на почва, която вече има посеви върху себе си, е че аерация. Това е процес на разронване на горните слоеве на почвата, което позволява за навлизане на кислород и други по-тежки газове.

Аерацията помага за предотвратяване на сплъстяване на горните слоеве, което сплъстяване и набиване пречи за правилния преход на елементите, минералите и кислорода.

Процесът може да се извърши със специално приспособление наречено аератор, което прилича на гребло. Самият аератор не засяга свежата трева а само премахва тази отдолу, позволявайки на корените да дишат значително по-добре.

 

Кога се вадят грудките на цветята

Друг начин за обогатяване на почвата е при ваденето на грудките от градинките с цветя. Пролетното им вадене след есенно засаждане, помага на почвата да се размеси и да рекомбинира своите минерали и органична материя оставена от падналите листа и цветове.

Това е идеалното време за прекопаване на почвата, и тъй като е прекопана, може и да се натори с минерални или естествени торове. Повечето почви имат добър баланс от вещества, но изтощените и занемарени почви имат значително повече нужда от подобен вид грижа.

 

Кое помага за облагородяване на почвата в градината ви

Дъждът е доста важен за облагородяване на градината ви, но понеже той не може да бъде контролиран, следващото нещо, което можете да направите, е да поливате вие.

Не се фокусирайте само и единствено върху почвите, а обърнете внимание на листата и стъблата на самите растения. Върху тях се депозират тонове важни нутриенти и минерали от самите растения, които по принцип биха стигнали до почвата благодарение на дъжда.

Надяваме се този текст да ви е бил полезен – за още по-подробна информация погледнете към UniGarden-BG.com.

Коментари

Напиши коментар

Откажи