Как да направите дигиталния маркетинг на вашия бизнес по-ефективен?

Как да направите дигиталния маркетинг на вашия бизнес по-ефективен?

Интернет, бумът на социалните мрежи и развитието на електронната търговия отвориха нови възможности за бизнесите да рекламират успешно и да достигат до повече потребители. Днес възможностите на дигиталния маркетинг за промотиране на продуктите и услугите ви са изключително разнообразни и ако успеете да се възползвате от тях по най-добрия начин, ще се радвате на значителни предимства.

Големият избор на канали и средства за реклама обаче може и значително да затрудни изграждането на ефективна маркетингова стратегия, особено ако нямате предишен опит и  не разчитате на специалисти, които да ви помагат. Затова в тази статия ще разгледаме някои основни съвети, които са лесно приложими на практика, но едновременно с това има потенциала да подобрят резултатите от вашите маркетинг усилия. Вижте кои са те:

 

Изграждане на стратегия и поставяне на конкретни цели

Създаването на цялостна маркетинг стратегия е от ключово значение за успеха на всеки бизнес. Грешка, която не малко компании, особено стартиращи такива правят, е да се пуснат по течението - без да документират стратегията си и без да поставят конкретни цели и измерители. Факт е, че процесът на създаване на такъв документ изисква много време, проучване, усилия и т.н., но без да знаете на къде точно отивате и какво се надявате да постигнете, е много трудно да управлявате своя бизнес.

Затова отделете време или наемете маркетинг специалисти, с помощта на които да изградите стратегически маркетингов подход, който включва измерими и конкретни цели, както и не забравяйте да дефинирате измерители за ефективност (т.нар. Key Performance Indicators), които ще следите, за да се уверите дали заложените от вас действия носят резултати.

 

Открийте и опознайте добре вашата целева аудитория

Целева или таргет аудитория, това са хората, които имат интерес да закупят вашите продукти или услуги. Да ги познавате добре е в основата на успешния дигитален маркетинг, независимо дали става дума за управление на Facebook реклама, създаване на дизайн или писане на ангажиращо съдържание. За да може наистина да привлечете вниманието на вашите потенциални клиенти, трябва да знаете как да ги ангажирате. А това няма как да стане, ако преди това не сте си написали домашното и не сте проучили какво харесват те,  в каква възрастова група попадат, какви са доходите им и т.н. Изграждането на т.нар. buyer persona може да ви бъде изключително полезно, когато създавате рекламните си послания, както и визиите за вашия сайт, рекламни банери и т.н.

 

Не се страхувайте да се отличите

Скоростното развитие на електронната търговия, разбира се, води и до все по-голяма конкуренция между отделните играчи на пазара. Повечето ниши вече са сериозно запълнени. За да попаднете в полезрението на вашия таргет, то вие задължително трябва да се отличите от вашите конкуренти. За да го постигнете е нужно да работите върху вашата бранд идентичност. Това е широко понятие, което включва както визуалните елементи на вашия бранд - като цветове, лого, шрифтове и т.н, до начина, по който комуникирате с потребителите (т.нар. Tone of voice), присъствието ви в социалните мрежи и т.н.

Помислете кои са вашите основни предимства и по какъв начин може да ги предадете на потребителите, за да получите по-голяма разпознаваемост на марката, както и повече доволни и лоялни клиенти. Изискват се усилия, но резултатите определено си струват, веднъж след като потребителите ви се доверят.

Коментари

Напиши коментар

Откажи