JP Morgan: Светът е изправен пред рискове, които засенчват всичко след Втората световна война

JP Morgan: Светът е изправен пред рискове, които засенчват всичко след Втората световна война

Автор: obektivno.bg

САЩ са изправени пред сериозни рискове вследствие на нарастващото глобално геополитическо напрежение и вътрешната политическа поляризация на страната, предупреди Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JP Morgan Chase.

В годишно писмо до акционерите главният изпълнителен директор на най-голямата американска банка посочи големите държавни разходи и усилията на Федералния резерв да свие баланса си, както и конфликта в Украйна и войната между Израел и Хамас, като създаващи “рискове, които биха могли да засенчат всичко след Втората световна война“.

„Глобалната лидерска роля на Америка се оспорва отвън от други нации и отвътре от нашия поляризиран електорат”, пише Даймън.

„Трябва да намерим начини да загърбим различията си и да работим в партньорство с други западни държави в името на демокрацията. През това време на големи кризи обединението за защита на основните ни свободи, включително свободното предприемачество, е от първостепенно значение“, призова главният изпълнителен директор.

Американският банкер добави, че има „нарастваща нужда от увеличаване на разходите, тъй като продължаваме прехода към по-зелена икономика, преструктуриране на глобалните вериги за доставки, увеличаване на военните разходи и борба с нарастващите разходи за здравеопазване“.

Даймън заяви, че не е толкова оптимистично настроен, че американската икономика ще постигне „меко приземяване“ със скромен растеж и намаляващи темпове на инфлация. Шансовете за меко кацане са „много по-малки“ от очакваните, каза той.

„Тези значителни и донякъде безпрецедентни сили ни карат да останем предпазливи“, заключи шефът на JPMorgan.

Според Даймън Китай се утвърждава като „потенциална суперсила“ и стратегически се фокусира върху икономическата си сигурност, докато Западът „спи“. „През последните 20 години Китай изпълнява по-всеобхватна икономическа стратегия от нас“, каза той.

 

 

Коментари

 • продължаваме прехода към по-зелена икономика

  10 Апр 2024 8:29ч.

  Сатанист умора няма. Ще си трепете населението под лозунга "зелен преход". Но как ще го лъжете, докато го трепете ? Дори умерен дебил ще схване, че ако Западът намали примерно отделянето на СО2, а останалият свят не го намали /Китай, Индия, Индонезия, Пакистан, Турция, Египет и т.н. икономическ "тигри"/ - СО2 в планетарен мащаб няма да помръдне ! Значи ще си изтребвате населението под фалшив лозунг ? И колко време смятате че това ще хваща дикиш, преди да настъпи Социалния Взрив ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пълно бездарие

  10 Апр 2024 8:41ч.

  С такива приказки ще оправдаят по-успокоително рухването си. Разбира се, това е оправдание за пред малоумници и пр. дебили, но какво да направят, като самата същност на капитализма е дебилна?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Ва Банк" с неоправдани рискове

  10 Апр 2024 8:51ч.

  за дрипавите им територии на грабене. Поредна кръстоносна авантюра.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Последна и не-кръстоносна авантюра

  10 Апр 2024 10:22ч.

  Дребна, но съществена поправка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помнещ

  10 Апр 2024 8:48ч.

  Главните банкери, чети законни престъпници....са загрижени за печалбите си....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Загрижени са

  10 Апр 2024 9:52ч.

  за контрола си върху света! Печалбите имат значение за ниския и средния ешелон, контролът и влиянието са всичко. А спихне ли се световната резервна валута - долара, с все стълбовете и стълбчетата му като евро и йена, контролът и влиянието им отиват на кино и такива като тоя са в киреча. Алчността не прощава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой си

  10 Апр 2024 10:11ч.

  Нее момчета и момичета, те познават човешката психология много по-добре от колкото си мислите. Долара ще си замине, но трика е в какво ще се транферира доверието ви ;-) ? “When the “Everything Bubble” is imploded, we will face a deflationary depression, which will span many years, even decades. This coming Great Deflation is intrinsic to the Great Taking. The Architects of the Great Taking have planned and prepared to use this dynamic fully, secure in their knowledge that, as night follows day, massive and prolonged deflation will certainly follow the epic debt expansion super cycle, which they created. The Architects have assured that they alone are positioned to take everything, and that you and your children are positioned on the other side of that, i.e., to lose everything, to be enslaved and even destroyed by it. People will be knocked down, and not be able to get up again. That is intentional, as the populace has been systematically encouraged to go deeply into debt. Whom the gods would destroy, they first cause to borrow at low rates of interest! As in the Great Depression, prolonged deflation will ensure that people who are in debt will not be able to make payments on their debts, let alone repay them. They will be trapped. All property and businesses financed with debt will be taken. With profound and persistent deflation assured to stretch over many years, debt becomes a powerful weapon of conquest. Debt is not a real thing. It is an invention, a construct designed to take real things.”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tипичната англосаксонска наглост

  10 Апр 2024 10:29ч.

  определя света като техните и подконтролните им територии. Които в момента са 30-40% от всички, с тенденция към свиване. Ми ако това, което си написал, откаже да се случи в останалите части от света, какво правим? И ако тези, на които се предвижда да се случи това, виждат, че се случва само на тях? Ей и за това реве героят на статията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой си

  10 Апр 2024 10:36ч.

  Не знам, кое ви кара, да вярвате, че "англосаксонците" сами по себе си не са жертви. Може би това как самия вас са ви програмирали, чрез "огледална" пропаганда ;-) .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А, никой не е казал,

  10 Апр 2024 11:01ч.

  че не са жертви. Даже те са първите. И ние сме такива, доколкото се намираме в тяхната сфера на влияние. Но този в статията не плаче нито за тях, нито за нас - всички сме expendable. Плаче за изплъзващия се контрол. И ако имаше нещо друго, което да прави всички стоки и услуги, които този и тези като него потребяват, отдавна да са минали на по-твърд план, както отдавна им се ще.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой си

  10 Апр 2024 11:15ч.

  Експедабъл си само доколкото се имаш за такъв. Тоя от статията изобщо не му пука ниото за американците, камо ли за другите :-) . И не е само той, вземете босовете например на "вампирския взвод" , през която школовка мина и синчето на др. Нинова ;-) . И т.н. и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой си

  10 Апр 2024 10:15ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=rBEhC7_kpXc&t=300s

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всички основни световни проблеми в момента се коренят вумрялата, но не искаща да си тръгне Бретън-Уудска система

  10 Апр 2024 10:38ч.

  Днешните и експлоатанти не са на нивото на тези които я изобретиха и не са способни да измислят някакво полезно нейно развитие. Упорстването да седим на печатницата и да наливаме единици и нули в откъснатите от всякакъв нормален живот спекулативни пазари е рецепта за катастрофа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой си

  10 Апр 2024 11:00ч.

  Франция първа и забива ножа, когато си иска златото. Но проблема не идва от там. А от петродолара. Който удължи агонията на един фиктивен глобален проект. Саудитска арабия току що пак поиска долари, Русия си продава нефта в долари и т.н. https://pro.paradigmnewsletters.org/p/awn_doomsday_0623/LAWNZ766/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Черпак Манчев

  10 Апр 2024 15:28ч.

  „Глобалната лидерска роля на Америка се оспорва отвън от други нации и отвътре от нашия поляризиран електорат” - Време беше да се оспори глобалната лидерска роля на Америка и то откак стана ясно и на децата, че е куха хралупа! Интересното е, че англосаксите сами ускориха процеса, налагайки "замразяване" на руските авоари. Че дори имаше идеи и за конфискуване и поддържана на войната в Украйна с тях. Е, тук някой трябва да плати лихвите и пропуснатите ползи на собственика, а това по един или друг начин ще се случи. Сами показаха на цял свят, че системата им е нефелна. Кой нормален ще държи авоари вече при тях?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи