Иран ще прекъсне електрозахранването на всички оторизирани криптомайнери от 22 юни

Иран ще прекъсне електрозахранването на всички оторизирани криптомайнери от 22 юни

Въпреки че използването на криптовалути носи много ползи на засегнатия от санкции Иран, властите на страната отново са принудени да ограничат добива на криптовалути от местни "ферми", за да намалят натоварването на електрическата мрежа.

От утре всички 118 одобрени от държавата криптоферми ще бъдат изключени от електрозахранването в навечерието на сезонния скок в потреблението на електроенергия. Обикновено биткойните се използват активно от Иран за заобикаляне на ембаргото, инициирано от САЩ, което на практика изключи страната от международната финансова система.

През 2019 г. Иран официално разреши добива на своята територия с важни уговорки - лицензираните миньори трябва да плащат по-висока цена за електроенергия и, най-важното, да продават всички добити биткойни на местната централна банка. Въпреки това Иран многократно е спирал добивните стопанства, за да намали тежестта върху енергийната инфраструктура. Това се случи два пъти през миналата година, особено когато потреблението на енергия достигна своя връх.

Преди това миньорите са се чувствали доста добре в страната. Анализаторите на Elliptic смятат, че през май миналата година на държавата са се падали 4,5% от целия световен добив на биткойни, докато през януари тази година по други оценки този дял е бил 0,12%.

В някои други страни миньорите трябва да работят тайно. От юли до август миналата година общият брой на хешовете в Китай беше 0% от общия брой в световен мащаб, след като страната напълно забрани криптовалутите. Въпреки това индустрията започна да се възстановява много бързо. По данни на Центъра за алтернативно финансиране в Кеймбридж (CCAF) още през септември 2021 г. на Китай се падат 30% от световния процент на хашиш, а през януари тази цифра нарасна до 40% - по-висока е само в САЩ.

Въпреки че легализирането на криптовалутите в Китай все още не е обсъждано, подземните миньори използват автономни източници на енергия и малки криптоферми, разпръснати из цялата страна. Според експертите с течение на времето миньорите, за които се твърди, че са използвали VPN услуги, за да прикрият дейността си, са станали по-малко предпазливи - това по-специално може да обясни резкия спад, а след това и увеличението на броя на хешовете.

Преди дни Централната банка на Русия разреши криптовалутите да бъдат легализирани в страната, но само за разплащания извън нея. Дори и да бъдат официално регулирани, използването на цифрови активи като платежно средство в рамките на страната все още ще бъде забранено.

Коментари

Напиши коментар

Откажи