Индия отправя предизвикателство към Китай, за да се превърне в нова производствена база за Apple, HP и Dell

Индия отправя предизвикателство към Китай, за да се превърне в нова производствена база за Apple, HP и Dell

Индия планира да засили програмата си за финансови стимули за производителите на електроника, произвеждащи в страната. По този начин държавата иска да привлече световни марки като Apple, Dell и HP и да се превърне в алтернативна на Китай производствена база.

Индийското министерство на науката и технологиите е представило за обсъждане от топ мениджърите на компаниите актуализирана програма, която предвижда плащания в размер до 45 млрд. рупии (549 млн. щ. долара) на компания, съобщава Bloomberg. Това изисква инвестиция в размер на 7 милиарда рупии (86,7 милиона щ. долара) за пет години в Индия в допълнение към разходите, направени до март 2021 година. Размерът на стимулиращото плащане ще зависи от обема на закупените компоненти местно производство и ще достигне 6 % от еквивалентната стойност на продадените готови стоки.

Миналата година правителството стартира проект на стойност 73,5 млрд. рупии (910,37 млн. щ. долара) за насърчаване на местното производство и разширяване на износа на технологични продукти, включително таблети, лаптопи и настолни компютри. Проектът обаче не успя да се наложи, тъй като размерът на финансовите стимули се стори недостатъчен на производителите.

Привлекателността на Китай като производствен партньор намалява поради геополитически фактори и строги мерки за борба с пандемиите. Освен това има признаци, че съществуващите мерки на индийското правителство са се оказали успешни, така че новото вливане ще засили ефекта. Производството на новия iPhone 14 в Индия започна само няколко седмици след пускането му на пазара в Китай, а Apple може да разшири производството на iPad тук в обозримо бъдеще. Освен преките финансови стимули американският гигант в областта на електрониката може да бъде привлечен и от местния пазар: според Canalys през последното тримесечие търсенето на персонални компютри и таблети в Индия е нараснало с 12%, въпреки че в световен мащаб е намаляло.

Коментари

Напиши коментар

Откажи