Хърватският президент: ЕС ще купува газ от САЩ на три пъти по-висока цена

Хърватският президент: ЕС ще купува газ от САЩ на три пъти по-висока цена

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Хърватският президент Зоран Миланович заяви днес, че енергията не е стока, а ресурс, който гарантира сигурност, независимост и сила, а Европейският съюз в момента се намира в ситуация, в която ще купува газ от САЩ на „три пъти по-висока цена“, предаде ХИНА. Миланович каза, че това е причината френският президент Еманюел Макрон да отиде до САЩ и да говори с президента Джо Байдън – „да помоли всъщност, като по-слаб партньор, за разбиране и милост“.

„В този момент, и генерално, енергията е ключов проблем“, каза Миланович на откриването на икономическия форум „Business Meets Politics – Енергията днес и утре“, организиран от Словенско-хърватския бизнес клуб и словенското посолство в Хърватия като част от посещението на словенския президент Борут Пахор в Хърватия.

Миланович каза, че Русия и САЩ, всеки по свой начин, неслучайно са „две големи, неразрушими държави“ „Те са неразрушими, защото имат определени технологии (…) и неограничени количества енергия за нуждите си. Китай не е в тази категория“, каза Миланович.

Той добави, че ЕС дълго време е поддържал илюзията, че ще създаде енергиен пазар, но предвид сериозността на настоящата военна ситуация, ще се наложи да купува газ от съюзника си САЩ на тройна цена.

Миланович каза, че това е и причината френският президент Еманюел Макрон да отиде до САЩ и да говори с президента Джо Байдън – „да помоли всъщност, като по-слаб партньор, за разбиране и милост“.

Хърватският президент изрази увереност, че въвеждането на еврото ще бъде добро за Хърватия, като се има предвид, че икономиката на страната е базирана основно на сектора на услугите. По думите му също така влизането на Хърватия в еврозоната и Шенген ще подобри отношенията между Хърватия и Словения.

Словенският президент Борут Пахор е в края на своя втори мандат, а посещението му в Хърватия е неговото последно официално посещение като президент.

В изказването си той открои важността на добрите междусъседски отношения и оцени, че предстоящият прием на Хърватия в Шенген и еврозоната ще има позитивен ефект и върху словенската икономика и допълнително ще подсили отношенията на двете държави.

Директорът на Словенско-хърватския бизнес клуб, Саша Муминович каза, че търговията между двете страни е постигнала рекорд от 5,6 милиарда евро през 2021 г., с перспектива тази година да бъде дори по-успешна.

„Хърватия е петият най-важен чуждестранен търговски партньор на Словения, а Словения е третият най-важен партньор на Хърватия", каза той, като добави, че "Хърватия и Словения са най-важните инвестиционни дестинации една на друга". Муминович подчерта и важността на сътрудничеството между двете държави в зеления преход.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • “ да помоли … за милост”

  29 Ное 2022 17:45ч.

  Как ви се вижда? За мен е тотално падение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма по-голямо падение от членството в метастазите на САЩ + ЕС и ОТАН

  29 Ное 2022 23:54ч.

  Всичко случващо се е следствие от този европозор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  29 Ное 2022 18:06ч.

  Пълен крах на секви стратегии, тактики и тинтири - минтири. Пълен и безусловен. И което е най-готиното - сами си го съчинихме и реализирахме, с бодър бригадирски плам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  29 Ное 2022 18:24ч.

  EС ще си остане напълно самодостатъчен в сферата на услугите, той и без това не може да съхрани мижавата си индустрия при тези цени, особено за конкурентен износ. Денят на благодарността не е всеки ден и приключи помилванета на пуйките, следва голямото скубене на пуяците. Като няма хляб, дишайте свободно и не въздишайте по безвъзвратно пропилени времена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "ЕС ще си остане самодостатъчен в сферата на услугите"

  29 Ное 2022 19:40ч.

  Какви услуги ще си правим без енергетика и промишленост? Джобен тенис?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  29 Ное 2022 20:05ч.

  Обитавате паралелната реалност. След като я напуснаха автомобилните фирми Русия прави по 3300 коли без климатик и еърбег на месец. Виж Германия колко прави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кимчо мамин сладък бягай у корея и нямаш вместо оси

  30 Ное 2022 8:11ч.

  Били бил така добър да ни осветлиш с числа и факти, какво прави в момента Германия? Правят коли, но кой купува и дали не стягат дисагите да бягат през голямата локва във фащ? Би ли ни осветлил по този въпрос, кимчо? Или опорките козяшки днес не казват това! Козяк, незачет! И опорките днес много нефелни, бе! Анадънму??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напиши Коментар

  29 Ное 2022 18:49ч.

  Американските интереси са първа грижа за ръководството на ЕС. Така и не разбрахме кой взриви "Северен поток" и прецака бъдещето на ЕС - странно, не ли? Щото ако беше Русия, щеше да има вой до небесата, а сега - евроатлантическа тишина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-Игор Сечин

  29 Ное 2022 19:58ч.

  З.Миланович с трезва преценка за пореден път.За по пълна представа намерете доклада на Игор Сечин пред енергийният форум мисля сега беше в Казахстан.Справка за Сечин; От котилото на Путин.Сочен преди години за приемник на Путин,но ''президент'' стана Медведев.Сега оглавява Ростнефт. С нефта има общо колкото аз с космонавтиката,но безспорно информиран.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  29 Ное 2022 20:02ч.

  На тоя няма ли кой да му обясни, че като има война няма пазарна икономика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба

  29 Ное 2022 20:29ч.

  За него не знам, но на тебе трябва да ти се обясни, че ако смяташ, че си във война, имаш дълг да грабнеш автомата и да ходиш на фронта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  29 Ное 2022 20:52ч.

  Америка и НАТО кога не са били във война?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-два фактора

  29 Ное 2022 20:08ч.

  За развитие; 1.Капитал-във всичките му форми.Собствен.заемен,.......2.Възможност и умение да го влагаш в доходоносни свери. Например във доклада на Сечин ще видите какво губи Б.П. в Русия.Ум ще Ви зайди. Та Европа се ДЕКАПИТАЛИЗИРА.По много вектори.Само Северните потоци са декапитализация за 10ки милиарди.Лишава се и от фактор 2.Там причини много.Перспектива-най-добрия случай Япония 2. Но като се има предвид населението едва ли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  29 Ное 2022 20:22ч.

  Виктор Орбан: „На нас Брюксел не е ни началник. Ние сме независима суверенна унгарска нация. Ние участваме в съвместни решения. Ако те не са подходящи за нас, ние го казваме. Ако те не ни харесват и можем да ги предотвратим, то тогава съвместно решение няма да се появи.“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  29 Ное 2022 20:26ч.

  Че нали това беше целта на сащ - да ограбва ЕС, защото не стига това, което ограбват от другите държави! А така - един ограбен конкурент по-малко!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цветан Седможилищник

  29 Ное 2022 20:27ч.

  По-унизително за нас, българите, заглавие не съм срещал: BIG5 АКЦЕНТИ "САЩ разреши на България и Хърватия транзакции, свързани с доставки на руски..." Бившата Народна република е подмандатна на САЩ територия https://www.big5.bg/2022/11/23/%d1%81%d0%b0%d1%89-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%80%d0%b5%d1%88%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b8-%d1%85%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%8f-%d1%82%d1%80%d0%b0/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "ЕС ще купува газ от САЩ на три пъти по-висока цена"

  30 Ное 2022 0:15ч.

  Ще си кажете всичко долни американски подлоги! Времето на възмездието настъпва неминуемо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи