Гражданска отговорност: Ценен инструмент на застрахователното право

Гражданска отговорност: Ценен инструмент на застрахователното право

Кой не е чувал за застраховките гражданска отговорност и за ползите от тях? Действително този вид застраховане се радва на голяма популярност в Западна Европа, но все още не е толкова разпространен у нас.

А причината е една - просто в страните от Западна Европа е много по-лесно човек да бъде подведен под отговорност за щети, причинени от него на трето лице, което съответно може да доведе до задължение да се изплати компенсация или обезщетение.

И тъй като България все по-тясно се интегрира с по-развитите страни на запад и става все по лесно човек да бъде принуден да плаща за причинени от нещо щети, застраховането добива все по голям обхват.

Но тук не говорим за всякакъв тип застраховане, а конкретно за застраховките гражданска отговорност, за които ще поговорим по подробно. Може би тук е мястото да вметнем, че винаги е добре дошло да се възползвате от консултация с правен специалист в София или страната, особено ако нещо не ви е ясно.

Инструмент на застрахователното право, който дава сигурност

Застраховката гражданска отговорност е един изключително ценен инструмент, който дава сигурност едновременно на пострадалото лице и на лицето, предизвикало застрахователните обстоятелства.

Лицето, което се застрахова, закупува полица, в която е описано, че в случай на определено събитие, застрахователят изплаща от името на застрахования определена сума.

Така, ако например в дома ви възникне пожар, вашата застраховка гражданска отговорност може да покрие щетите на вашите съседи, които могат да решат да ви осъдят за нанесени материални щети на тяхната собственост.

По този начин, този вид застраховката играе важна роля и е от съществено значение за поддържането на ред и справедливост във взаимоотношенията между хората и бизнесите в съвременното общество.

Заслужава ли си да сключите застраховка гражданска отговорност

Ако обмислят сключването на застраховка гражданска отговорност, но не сте сигурни дали си заслужава, трябва да знаете, че предимствата със сигурност са изключително многобройни.

Разбира се, за да постигнете желаната сигурност, трябва да изберете много внимателно типа застраховка, който да сключите, както и да прочетете много внимателно клаузите към нея.

Застраховката гражданска отговорност може да бъде предназначена за осигуряване на стабилност в различни направления, включително за автомобилисти, туроператори, медицински лица или за съкооператори, споделящи една жилищна сграда.

За да избегнете трудности, консултирайте се с адвокат по застрахователно право

Имайте предвид, че в някои случаи застраховката гражданска отговорност може да ви разочарова, особено ако са изредени определени застрахователни обстоятелства, които покрива, а вашият случай не е такъв.

Ако имате каквито и да било въпроси относно застраховката гражданска отговорност или сте се сблъскали с проблем в тази сфера, най-правилното решение е да се консултирате с адвокат по застрахователно право (можете да разгледате на SofiaLawyer.bg).

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи