Google отпуска 5 милиона щ. долара в подкрепа на украински стартиращи компании

Google отпуска 5 милиона щ. долара в подкрепа на украински стартиращи компании

Google обяви създаването на специален фонд за подпомагане на стартиращи предприятия в Украйна. Това включва нова инициатива, наречена Фонд за подкрепа от Google за стартиращи предприятия в Украйна. Компанията ще отпусне 5 млн. долара за създаването на фонда, а той ще отговаря за разпределянето на безвъзмездните средства за украинските предприятия през 2022 година.

От началото на войната Google активно помага на Украйна - усилията на компанията са насочени главно към подкрепа на бежанците и борба с пропагандата и фалшификатите. На 29 март главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай се срещна с няколко украински предприемачи в Google for Startups Campus във Варшава, за да разберат как на практика да помогнат на стартъп общността. В резултат на срещата беше взето решение за създаване на специален фонд за подпомагане на украински стартиращи предприятия. Това ще бъде възможност за украинските предприятия да получат финансиране чрез участие в програма за безвъзмездни средства. Освен това паричната помощ е само една от точките.

 

Подробности за програмата

Фонд за подкрепа на стартиращи предприятия на Google в размер на 5 милиона долара ще бъде предоставен на около 50 украински стартиращи предприятия през 2022 г. Освен това на всеки стартъп ще бъде предоставен Google Cloud. Стартъпите ще получат подкрепа и от мениджърите на Google.

    "Тази финансова инвестиция, която не е свързана с дялово участие, и практическата подкрепа, има за цел да помогнат на украинските предприемачи да поддържат и развиват бизнеса си, да укрепват общността си и да изграждат основите на следвоенното икономическо възстановяване.", се казва в изявлението на Google

Коментари

 • Мартин

  01 Апр 2022 10:39ч.

  Много щедри!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи