Френската компания "Анжи" ще плаща за руския газ в евро

Френската компания "Анжи" ще плаща за руския газ в евро

Френската енергийна компания "Анжи" (Engie) обяви днес, че следващото й плащане на руския газов гигант "Газпром" до края на този месец ще бъде в евро, след като двете компании са се споразумели, взимайки предвид европейските санкции, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Генералната директорка на групата Катрин МакГрегър заяви, че подобно на други европейски енергийни фирми, сред които германската "Унипер" (Uniper), плащанията ще се извършват по сметка в "Газпромбанк" в евро или долари.

Москва настояваше плащанията за газа да стават в рубли.

Европейската комисия уточни днес, че не е издавала нови насоки за разплащанията за вноса на руски газ. Ясно сме посочили какво може да се прави, за да бъдат разплащанията съобразени с въведените от ЕС санкции срещу Русия, заяви говорител на комисията.

Той поясни, че европейските дружества могат да открият сметка за разплащанията с "Газпром" във валутата, предвидена по договор, да направят плащане в тази валута и да заявят, че това приключва плащането за доставка на газ. Всичко останало ще бъде в противоречие със санкциите, уточни говорителят.

"Анжи" съобщи също така, че е намалила експозицията си към руския газ и е преразгледала към повишение целите си за годината, след като през първото тримесечие се е възползвала от много високите цени на енергията в контекста на войната в Украйна.

Най-големият доставчик на газ във Франция припомни, че повечето му покупки и продажби на газ са на пазарни цени или в рамките на договори с предварително фиксирани цени, така че изложението му към поскъпването на суровината е ограничено до краткосрочните доставки за месец напред.

По отношение на обемите, доставяни от "Газпром", пряката експозиция е максимум 15 тераватчаса, уточнява групата в комюнике.

Доставчикът на газ и електричество, който поставя акцента върху възобновяемите енергии, децентрализираните енергийни инфраструктури и "зеления" газ, отчете печалба преди лихви и данъци (Ebitda) от 4,6 милиарда евро (+49,0 на сто) за първото тримесечие и оборот от 25,6 милиарда евро (+85,0 на сто).

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • Наблюдател

  17 Май 2022 17:59ч.

  Въртят, сучат и говорят глупости. Постоянно им казват: Плащане с долари или евро, но на сметка на Газпромбанк. После, както е навсякъде по Света, банката ще обръща плащанията в рубли. Всяка банка, в която и да е държава, работи САМО с валутата/парите на държавата. Обменя всякаква валута, но основно работи с локалните пари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • sans changement

  17 Май 2022 19:28ч.

  Плащат си както до сега и както е по договор! Руснаците да си ги обръщат в каквото си искат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Плащат де,

  17 Май 2022 19:50ч.

  Ама по курса определен от Газпромбанк. Кое е трудно за схващане?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  17 Май 2022 20:21ч.

  На тебе ако почнат да ти плащат в рубли ще оревеш форума обаче.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Френската компания "Анжи" ще плаща за руския газ в евро

  17 Май 2022 18:16ч.

  Ужас! И французите като германците се оказаха путинисти?! Само Кики фон Мустафа и полските шляхти са антипутинисти?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  17 Май 2022 20:02ч.

  Русия трябваше да иска плащане в Кувейтски динари ..................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кра

  17 Май 2022 18:39ч.

  Еврогейовете като доказани лъжци, измамници и пълни помияри се надпреварваха да ни манипулират, как едва ли не се отказват от руския газ, но когато ножа опря до кокала подвиха опашки. Пълни палячовци, а за съжаление благодарение на Киро Острото ние сме най-големите клоуни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  17 Май 2022 18:55ч.

  Разбира се,че ще плати в евро.След това по схемата то става рубли,и газта си протича-толково,колкото е платено.Това и чичо на село го разбра,само Послушника Кирчо още се перчи и топорчи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Товарищ Иванович

  17 Май 2022 19:29ч.

  не сте прав!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е прав/десен

  17 Май 2022 19:51ч.

  Ляв е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи