Financial Times: САЩ предлагат финансиране за Украйна чрез печалби от замразени руски активи

Financial Times: САЩ предлагат финансиране за Украйна чрез печалби от замразени руски активи

САЩ предлагат финансиране за Украйна чрез печалби от замразени руски активи, за да използват след това получените милиарди долари за финансиране на Украйна, пише Financial Times.

Според европейски служители подобен план би позволил да се привлекат до 40 милиарда евро през следващите десет години, въз основа на печалбите от блокираните активи на Руската федерация в размер на 191 милиарда евро на белгийската платформа Euroclear. В хоризонт от 15-20 години приходите могат да достигнат 60 млрд. евро.

Заместник-съветникът по националната сигурност на САЩ Далип Сингх, който отговаря за международните икономически въпроси, отбеляза, че Вашингтон сега трябва да проучи „всички възможни начини“, за да увеличи максимално ползата от „немобилизираните резерви“ за нуждите на Украйна.

Въпреки това схемата, предложена от Съединените щати, повдигна въпроси сред властите на една от големите страни в ЕС, но не беше разкрита. Те попитаха какво ще стане с изплащането на лихвите по вече емитирани облигации, ако украинският конфликт приключи с мирен договор след няколко години и замразените активи например бъдат върнати на Русия. Като гаранция служители поканиха страните от Групата на седемте (G7) да действат като гаранти на документите, но това може да не реши всички проблеми.

Планът на САЩ ще бъде обсъден в кулоарите на пролетните срещи на Световната банка и МВФ, както и на годишната среща на върха на Г-7 през юни.

В страните от Г-7, ЕС и Австралия има около 260 милиарда евро активи на Банката на Русия, които са обект на санкции. По-голямата част от тази сума - около 210 милиарда евро - се държи в ЕС, включително парични средства и държавни облигации, деноминирани в евро, долари и други валути. САЩ са замразили около 5 милиарда долара.

 

 

Коментари

 • На какво основание някои са санкциониращи

  12 Апр 2024 13:16ч.

  На какво точно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  12 Апр 2024 14:27ч.

  "В хоризонт от 15-20 години приходите ..." Охо, тези клоуни планират да крадат руските активи много след като Украйна и последния украинец са изчезнали.🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 12 Април

  12 Апр 2024 14:50ч.

  На !2Април 1961г. Юрий Гагарин излетя в космоса.Днес е ден на космонавтиката.Нито дума за това. Забравиха ли всички?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензиновоза

  12 Апр 2024 15:50ч.

  Предлагат, ама не са готови да платят те цената. Защото руснаците предупредиха, че за такова нещо ще се отнасят с конфискаторите като с ворове. Надявам се, знаете какво е това на руски и как няма крадец, който да не е отрязал собствените си ръце, по подобие на палача.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи