„Credit Suisse“ тегли до 50 млрд. кредит от швейцарската централна банка, ЕЦБ обсъжда лихвената политика

„Credit Suisse“ тегли до 50 млрд. кредит от швейцарската централна банка, ЕЦБ обсъжда лихвената политика

„Credit Suisse“ се готви да заеме до 50 млрд. франка (около 50 млрд. евро) от швейцарската централна банка. Целта е да се укрепи, след като акциите ѝ се сринаха вчера на швейцарската фондова борса, предаде АФП. От банката съобщиха, че правят и предложения за обратно изкупуване на дълг на стойност около 3 млрд. евро.

„Credit Suisse“ е една от 30-те банки в света, които се считат за твърде големи, за да фалират. Въпреки това тя бе засегната от поредица скандали през последните години, а в сряда акциите ѝ се сринаха, след като Саудитската национална банка отказа да инжектира повече пари в групата.

Акциите на „Credit Suisse“ поевтиняха с повече от 30%, преди да възстановят позициите си и да завършат деня на търговия с 24,24% спад на ниво от 1,697 швейцарски франка.

Европейската централна банка днес ще заседава за лихвената си политика на фона на турбуленциите с „Credit Suisse“. Очакванията на инвеститорите са да има ново увеличение на водещите лихви с 50 базисни пункта.

От Британската централна банка също провеждат спешни разговори със своите международни партньори заради потенциалния риск за една от най-големите финансови институции в Европа.

Срив „Credit Suisse“ би имал негативен ефект върху банките и пенсионните фондове по света.

Шефът на „Credit Suisse“. Без коментар:

 

Коментари

 • рукола Z

  16 Март 2023 8:57ч.

  Кой глупак оставя парите си някъде, където никога не може да ги получи когато си поиска, а и трябва да прави заявка за тях, искат му обяснение защо са му и на всичкото отгоре му взимат такса, че е дал парите си на някой да работи с тях???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грешиш

  16 Март 2023 18:42ч.

  Това изобщо не са глупаци с честно заработени заплати като нас, а световни тарикати като Тиквата и неговата кохорта, които за 12 години ограбиха над 100 милиарда. Едни пари държат в офшорки, друга част в такива банки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Титаник

  16 Март 2023 9:26ч.

  ОркестърЪТ да свири, вода ще има за всички (бедни) по план. За богатите сме приготвили спасителни лодки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ахам

  16 Март 2023 11:20ч.

  Има една допирна точка от всички досега закъсали и тя е.... https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/outrage-male-bank-director-who-13293001

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Mariner

  16 Март 2023 11:25ч.

  ФЕД и ЕЦБ бяха пред невъзможен избор - или да не вдигат лихвите и инфлацията да расте или да ги вдигнат и да последват "трудности" на всички нива. Трудностите вече започнаха, фалитите също. Скоро и на други места.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  16 Март 2023 12:31ч.

  Pippa - моля ви се, на тези банки ръководният състав задължително ли трябва да е с ментални деформации?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи