Бизнесът поиска кабинетът да определи и брутна минимална заплата

Бизнесът поиска кабинетът да определи и брутна минимална заплата

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Асоциацията на индустриалния капитал в България поиска Министерският съвет също да обяви брутна минимална работна заплата за 2023 г., а не основна, както досега се правеше. Писмото на работодателската организация е резултат от гласуваните вчера на второ четене в социалната комисия промени, с които депутатите въведоха ново понятие в Кодекса на труда - брутна минимална заплата. Това означава за пръв път в най-ниското възнаграждение у нас да влезе и добавката за придобит трудов стаж и професионален опит, по-известна като клас.

Промяната, която предстои да мине окончателно гласуване в пленарна зала автоматично ще направи увеличението на минималната заплата по-ниско, тъй при възрастните служители с повече опит голяма част от него ще бъде изядена от добавката за клас. Ако например сега човек получава 710 лв. основна минимална заплата и 40 лв. добавка, увеличението му от Нова година при 770 лв. брутна минимална заплата ще бъде само 20 лв. За друг обаче - млад служител без клас или държавен служител, увеличението ще е пълните 60 лв. Тук трябва да припомним, че в сегашния размер на минималната заплата участват личните осигуровки и данъци, а работодателят осигурява служителя си над него. Чисто човек получава около 551 лв.

Депутатите оставиха решението за 2023 г. на служебното правителство поради липса на време. Както е известно, правителството смята да обяви 770 лв. минимална заплата от 1 януари - с 60 лв. по-голяма от сегашното ниво, което е 710 лв. Понеже в парламента се говореше за доста по-високи суми, надхвърлящи даже предложението на БСП за 850 лв., сега АИКБ горчиво пише на социалния министър Лазар Лазаров, че макар да е винаги против административното увеличение, сега е принудена да го възприеме като по-приемливо.

"В обстановката на войнстващ популизъм в Народното събрание, а и не само там, ние сме принудени да оценим предложението на Министерския съвет за МРЗ = 770 лева за несравнимо по-реалистично и кореспондиращо на бюджетната прогноза в сравнение със съвършено безотговорните опити за определяне на МРЗ чрез повишаване на минималната работна заплата с промени в Кодекса на труда", пише бизнес организацията, водена от Васил Велев. Оттам обаче правят уговорката, че "нашата подкрепа ще бъде в сила, ако бъде уточнено, че става дума за БРУТНА минимална работна заплата".


Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

 • Коко

  21 Дек 2022 14:30ч.

  Нагли робовладелци,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Ат.

  21 Дек 2022 14:40ч.

  А да искат направо максимална заплата от 770, наглеци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Михаил

  21 Дек 2022 15:29ч.

  Българите са наистина мърша.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спокойно

  21 Дек 2022 15:57ч.

  Скоро ще построим комунизъм, всички ще работят за 700, без шефовете отвън.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майката на едно от разменените бебета: Много се разстроих, не мога да спя и да се храня

  21 Дек 2022 16:25ч.

  Обикновен капитализъм, сър!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • песимист

  21 Дек 2022 18:12ч.

  Нека пък бизнесът да определи максимална брутна заплата!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  22 Дек 2022 12:46ч.

  Ама помощи за скъпата енергия искат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И какъв "бизнес"

  26 Дек 2022 15:49ч.

  Класически чорбаджии-изедници

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи