Бизнесът иска 22% ДДС вместо данък "свръхпечалба"

Бизнесът иска 22% ДДС вместо данък "свръхпечалба"

Сред бизнеса и икономистите у нас се надигат все повече гласове да се увеличи данъчната тежест за гражданите вместо тази на бизнеса като мярка за спасяване на Бюджет 2023. Председателят на управата на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев и бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацовзащитават идеята за 22% ДДС вместо данък "свръхпечалба", стана ясно от техните интервюта в последните дни за Нова нюз и Нова телевизия.

България е една от малкото държави в ЕС, която облага много повече физическите лица, отколкото корпорациите. По данни на Евростат за 2019 г. България има най-ниското ефективно облагане на едрия бизнес в целия ЕС, а сдружение "За Земята" изнесе информация, че топ 10 на най-големите по приходи частни предприятия в страната са платили нищожните 71 млн. лв. данъци през 2020 г.

Корпоративните данъци у нас играят твърде скромна роля в осигуряването на данъчни приходи, а основен принос за събирането на средствата в бюджета имат обикновените граждани - веднъж с данъка върху доходите си (през 2021 г. в България ДДФЛ носи с 42% повече средства от корпоративния данък), но още повече със солидните "невидими" данъци върху потреблението и вноса (ДДС и акцизи), при които България е европейски шампион с 50% от общата данъчна тежест.

Велев и Дацов предлагат неравновесието да се задълбочи още повече тази година.

Миналата седмица служебният финансов министър Росица Велкова предложи през второто полугодие на 2023 г. да се въведе еднократен солидарен данък върху свръхпечалбите на фирмите като една от мерките за свиване на дефицита в бюджета до 3% от БВП, какъвто е критерият за влизане в еврозоната. Основният аргумент на Велкова е, че през всяка от последните две години данъчната печалба на бизнеса у нас е нараснала с над 10 млрд. лв. на фона на годишни ръстове от 1 до 3 млрд. лв. преди това.

Предлага се основата за определяне на солидарната вноска да бъде разликата между данъчната печалба за периода от 1 юли 2023 г. до 31 декември 2023 г. и 50% от средната стойност, увеличена с 20%, на данъчните печалби за 2018, 2019, 2020 и 2021 години. Ставката на данъка ще е 33%.

По груби изчисления на Mediapool новото облагане би донесло допълнителни приходи в бюджета от около 2 млрд. лв.

Още преди Нова година в един от месечните бюлетини за изпълнението на бюджета Министерството на финансите официално призна, че неадекватните компенсации за цената на тока изкуствено надуват печалбите на определени сектори от бизнеса, които на всичкото отгоре са прехвърлили тежестта в цените за крайните клиенти.

МФ в момента не среща на практика почти никаква подкрепа за идеята си да обложи бизнеса извънредно с цел солидарност с гражданите. Именно затова започват да се появяват алтернативни идеи за попълване на фиска.

"Дойде времето за вдигане на ДДС. Предпочитам лично да се вдигне ДДС на 22% и да не се занимаваме с останалите глупости, защото това би решило проблема, би намалило търсенето и не би навредило на предлагането, защото данъкът би обрал печалбите на бизнеса", смята Любомир Дацов.

Според председателя на управата на АИКБ Васил Велев за данък "свръхпечалба" се заговори заради "свръхбезотговорните свръхразходи на свръхпопулистките Народни събрания" в последните години. По думите му постигнатият ръст на печалбата през 2021 г. и 2022 г. не е резултат от правителствените стимули, а от "професионализма и свръхработата на мениджърите, предприемачите и служителите" в България. "Бихме предложили ДДС да се увеличи на 22%. Винаги сме били за единна ставка на този данък",каза Велев.  

 

Източници: mediapool.bg, Нова тв

 

Коментари

 • Каква наглост - 22% ДДС

  24 Март 2023 19:26ч.

  Социализиране на загубите и приватизиране на печалбите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маркс е прав. Абсолютен закон на капитализма:

  26 Март 2023 18:31ч.

  Натрупване и концентрация на капитала във все по-малко частни ръце, а на другия полюс - все по-голямо обедняване на все по-големи човешки маси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля Фанка

  26 Март 2023 22:25ч.

  За по-просто да направят ДДС - 70 % и да премахнат данъците, свързани с печалба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тъкача

  24 Март 2023 19:28ч.

  Сит на гладен не вярва...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Беден Бохем

  24 Март 2023 19:29ч.

  Хитър е бизнеса.. Едното е възстановяем данък, а дугото не е.. Всеки възстановяем данък е широко отворена врата за злоупотреби.. За ДДС иде реч, мани ми у нас и акциз възстановяват.. Ходи, възстановявай данъци в САЩ.. Ще стане, ама га цъфнат налъмите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  24 Март 2023 19:30ч.

  Увеличение на ддс е добър вариант. Хубаво е и ако въведат и прогресивно-подоходен данък с необлагаем минимум.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  24 Март 2023 22:03ч.

  Бай Иване, ДДС е косвен данък и се заплаща от крайния потребител. Повтарям за по голяма яснота - ОТ КРАЙНИЯ ПОТРЕБИТЕЛ. Следователно, какво казва бизнеса?- Одерете кожите на най-бедните. Те т'ва е. В кратце. Изводите остават за домашна работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Оле Отвори Очички 24 Март 2023 22:03ч. от Бай Иван

  24 Март 2023 22:50ч.

  Знам го това за косвения данък. За крайния потребител си прав, но обърни внимание на следното, което ще напиша. ДДС е най-справедливия данък. При 20% ддс, когато пенсионер си купи хляб за 1,20 лв., то грубо казано 20 стотинки отиват в бюджета. Когато баровец си купи яхта за 12 млн.лв. то два милиона отиват в бюджета. Приходите от ддс са "гръбнака" на държавния ни бюджет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой си до Бай Иван

  25 Март 2023 0:35ч.

  ДДС е най-несправедливият данък и наистина дере по 9 кожи от най-бедните. Когато един пенсионер вземе своите 500 лв., той харчи всичките си пари и не му стигат, защото фактически е получил 400 лв /100 лв. веднага отиват в хазната като ДДС/. Когато баровецът вземе 10 000 и + лв. и похарчи 2000 лв., той плаща ДДС само върху тези 2000 лв.. Останалите 8000 лв., отиват спестявания в банката. Върху тях баровецът не плаща ДДС. Всеки месец, бай Иване, яхта не се купува. Но за работещите хора и пенсионерите с мизерни доходи ДДС е данък-убиец, защото едва оцеляват. Схвани разликата и не защитавай чорбаджиите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Някой си до Бай Иван 25 Март 2023 0:35ч. от Бай Иван

  25 Март 2023 9:07ч.

  Преди малко погледнах официалните данни за 2020 г. - приходите от ддс са били 46% от всички данъчни приходи. Това е най-голямото данъчно перо в приходната част. И то е най-голямо, защото най-трудно се избягва плащане на ддс. Корпоративния данък е 10%, но колкото е по-голяма една компания, толкова повече има възможности да намира "вратички" за да плаща по-малък корпоративен данък. Ако увеличиш корп.данък на 20%, 30% или колкото искаш процента, то няма да има желания ефект, защото голямата корпорация може да плати толкова малка сума, колкото иска. А едно малко ООД на двама души не може да избегне плащане на корп.данък от 20%, 30% и повече. И като резултат може да се получи, че малката фирма ще плати 5 хил.лева год.корп.данък, защото не може да го избегне. А голямата корпорация също ще плати 5 хил.лв. год.корп.данък, защото така иска и може да си го позволи. Къде е тук справедливостта? Да, прав си, че яхта не се купува всеки ден. Но баровеца има повече от една кола, сменя ги по-често, жена му през ден може би е в МОЛ-а и оставя средства за какво ли не. Децата му играят на плейстейшън, имат скъпи телефони и други скъпи джаджи, цялото семейство яко посещават ресторанти и други такива заведения. И за всички тези разходи те не могат да избягат от плащането на ддс. Това е справедливостта. И само да уточня - Пенсионера взема както си написал 500 лв. пенсия и ако я похарчи цялата за неща с 20% ддс, то ддс е не 100 лв. , а 83,33 лв. Нямам време да обяснявам, питай икономист или студент по икономика. Не се подигравам, съвсем добронамерено те съветвам да питаш някой, който знае точно как се пресмята ддс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой си до Бай Иван

  26 Март 2023 0:19ч.

  Ако беше вникнал в краткия ми коментар, Бай Иване, може би щеше да разбереш, че имаш работа с икономист и така да избегнеш дългата обяснителна тирада. Когато давам обобщени примери, засягам общия, а не частния проблем. Високите косвени данъци се плащат основно от населението с ниски и средни доходи и в много по-малка степен от най-богатите. Което е изключително несправедливо и трябва да бъде коригирано чрез облагане на доходите по прогресивна скала. Само така ще се постигне справедливост и вместо "бизнесът" да иска допълнително увеличение на ДДС и изземване на още доходи от населението, данъкът може да бъде намален както е в белите страни. Комфортът на богатите и най-богатите може да бъде ограничен в прилични рамки и те да бъдат задължени да участват равностойно в издръжката на държавата и в повишаването на жизнения стандарт на онези, които създават богатствата им. Корпоративният данък също трябва да бъде променен. Без да се обиждаш искрено се смях на уточнението за онези 16 лв. по-малко ДДС в месечната сметка на пенсионерите и назидателния ти тон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван до Някой си до Бай Иван 26 Март 2023 0:19ч.

  26 Март 2023 12:51ч.

  Не съм се обидил от твоя смях, но след като си икономист защо не написа правилното - пенсия 600 лв. / ддс 100 лв.? Тонът ми не е назидателен, явно си млад човек, защото не знаеш какво е истински назидателен тон. При тези мои обяснения не допусна ли, че може аз да съм икономист? Според теб ддс може да бъде намален както в "белите" страни. Дори да бъде намален нима очакваш, че цените ще паднат? Никой не задължава търговеца при намалена ставка да намали цената и няма как да го задължи. А относно самите "бели" страни - там за да поддържат по-ниски нива на данъчно облагане увеличават непрекъснато задлъжнялостта. Това с голямата задлъжнялост ще им изяде главата в някакъв бъдещ момент. Явно не си видял и първия ми пост - "Бай Иван 24 Март 2023 19:30ч." В него споменавам прогресивно-подоходно облагане. Как в такъв случай подкрепям чорбаджиите, както си написал в предишния си пост? Казваш, че бизнеса иска да се увеличи ддс за да се изземат още средстява от населението. Да, ама от това изземане не остава нищо за бизнеса. Целият ддс отива в държавния бюджет. Ако отидат повече средства в хазната, то хазната ще може да подкрепи нуждаещите се пенсионери и работещи изкарващи малко. При по-големи данъчни приходи, то и трансферите към социалното осигуряване могат да бъдат по-големи. Има някаква част (5% – 10%) с големи пенсии, а също и такива с имоти отдавани под наем. Тези 5% - 10% защо трябва да ги мислим? Проявяваш пожелателното мислене като казваш как трябва да се ограничават и задължават богатите, а е нужно реалистично мислене. Малки неща, които е реалистично да се случат, а не големи перфектни на хартия неща, които са невъзможни на практика (или поне не в кратък срок).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  24 Март 2023 20:11ч.

  Тия само Корнелия Нинова ги оправя ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  24 Март 2023 21:13ч.

  ДДС го измислиха т.н. демократи, за да прехвърлят този голям косвен данък върху крайния потребител, предходните да могат да изтеглят и заедно с данъчните да крадат. ДДС замени Данък оборота от социализма, който на всяко стъпало от производството до дребния търговец беше само дължим. ДДС е спекулативен данък!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дорея

  24 Март 2023 22:12ч.

  Намаляне на ДДС на 18% и увеличаване на корпоративния данък на 40%. Решава всякакви дефицитни проблеми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това не решава нищо

  25 Март 2023 13:14ч.

  щото корпоративен данък плащат само балъците, които не могат да го скрият, т.е. малките. Как ти се струва фирма с оборот 100 милиона и печалба 100 хиляди? За сметка на, примерно, фирма с оборот милион-два и печалба 200-300 хиляди? Виж, въвеждането на данък оборот, ако щеш и 1% да е, би променило нещата доста, и за това за него и дума не се обелва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  24 Март 2023 22:33ч.

  Страшни наглеци ! Страшни ! То не беше "спасяване", то не беше крадене. Забравят,че никой нищо не е занесъл отвъд

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хампарцунене му е майката

  24 Март 2023 22:36ч.

  Най-добре Велев да върне заграбеното имущество на ТНТМ! Назначен милионер, сега предводител на "честните" частници! Ще вдига ддс - данъка на всички, за да запази откраднатите милиони в джоба си! Наглост без граници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калин

  24 Март 2023 23:08ч.

  Въвеждане на минимална база от 200000лв за регистрация по ДДС. За да може дребният бизнес да диша, а и за да могат нормалните хора да стартират бизнес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  25 Март 2023 8:19ч.

  Как не ви е срам бе Велев и Дацов! И какъв по-точно бизнес, я да видим. ДДС увеличава цената на потребителите с 22 на сто, после се връща на т.нар. бизнесмени, с което съдират кожата на нещастния беден клиент, а те си купуват имоти навън. Вместо да намалите този данък на основните храни, лекарства и книги, както е наблизо при съседите, вие продължавате да пиете кръвта на народа си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба Яга

  25 Март 2023 8:32ч.

  За всички, които още не са разбрали - сметката винаги я плаща народът. Затова французите са по улиците. Народът, който спи и не се събужда плаща всичко. Няма да намалят цените, а ще ги увеличат. Спящият разум ражда чудовища.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това виц ли е?

  25 Март 2023 11:07ч.

  Велев ТНТМ-то бизнесмен? Колкото Хампарцунен е банкер!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хвани

  25 Март 2023 13:18ч.

  едните, удари другите. Едните искат да краднат, другите искат да пренасочат кражбата към най-уязвимите. И в двата случая го ду**т последните и тия, дето се опитват да работят без висше покровителство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • shopski rueters

  25 Март 2023 20:04ч.

  За "бизнеса" незнам, но и аз съм против данък "свръхпечалба"! По-добре да си върнем данък оборот. Нека е само 10%, но върху целия оборот за годината. Ако си толкова кадърен бизнесмен, все ще изкараш над 10% печалба, нали! То и сега не знам някой да работи на 10% надценка... особено Велев...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коба

  25 Март 2023 22:05ч.

  Еми да, ДДС ще го плащаме ние, а данък свръхпечалба те.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи