Apple насърчава партньорите си да увеличат присъствието си в Индия и Виетнам

Apple насърчава партньорите си да увеличат присъствието си в Индия и Виетнам

По-голямата част от производствените мощности на Apple се намират в Китай и американската компания искаше да насърчи партньорите си да се преместят в съседните страни още в началото на 2020 г., но тогава това беше предотвратено от пандемия. Сега Индия и Виетнам се смятат за най-вероятните дестинации за преместване на производствените заводи на американската марка.

Това съобщава The Wall Street Journal, като се позовава на осведомени източници. По последни данни съответните препоръки са получени от някои производители на електроника, които си сътрудничат с Apple. Според анализатори Китай произвежда над 90% от продуктите на компанията от Купертино, но след поредица от неприятни събития ръководството ще се опита да намали зависимостта си от една страна. Преди всичко решението на Apple беше повлияно от пандемията, но се усети и напрежение в политическата сфера.

Ограниченията за пътуване не само могат да лишат компанията от милиарди долари приходи всяко тримесечие, но и не позволяват на Apple да изпраща инспектори, които да проверяват производствените мощности на партньорите. Мащабът на бизнеса на Apple позволява на партньорите да диктуват условията и дори скъпото преместване на производството в друга държава може да се оправдае в този случай.

Индия е добра в това отношение, тъй като разполага с огромен човешки ресурс и потенциал за продажба на продукти на Apple на вътрешния пазар. Foxconn и Wistron вече са организирали сглобяването на iPhone в Индия. Проблемът с по-нататъшното преместване на производствените мощности може да се крие в политическия фактор, тъй като повечето от изпълнителите на Apple са с китайски произход, а отношенията на страната с Индия не са най-добрите. Миналата година Индия произведе не повече от 3,1% от iPhone, но според Counterpoint Research този дял може да нарасне до 7% тази година.

В това отношение Виетнам е по-неутрален и вече е доказал способността си да действа като основна платформа за сключване на договори - Samsung Electronics например произвежда тук по-голямата част от своите смартфони. Вярно е, че партньорите на Apple може да имат проблеми с намирането на достатъчно работна ръка и инфраструктура, за да работят извън страната, но Luxshare, която вече има производствено предприятие във Виетнам, наскоро призна, че е получила искане от голям клиент за създаване на нов вид продукт извън Китай. Понастоящем тук се произвеждат само слушалките AirPods, но разширяването на гамата от продукти на Apple е в плановете на Luxshare, така че партньорите вероятно ще намерят общи интереси във Виетнам.

На партньорите на Apple ще им отнеме години и милиарди долари, за да създадат нови производствени мощности извън Китай, така че те трябва да са уверени в успеха на подобна миграция. Въпреки това високата степен на зависимост от основния клиент ги принуждава да следват неговите указания дори при липса на пълна сигурност за успех.

Коментари

Напиши коментар

Откажи