Акциите на социалните мрежи загубиха 135 млрд. долара след песимистичната прогноза за приходите на Snapchat

Акциите на социалните мрежи загубиха 135 млрд. долара след песимистичната прогноза за приходите на Snapchat

Акциите на компаниите за социални медии загубиха общо над 135 млрд. долара само за ден тази седмица, след като Snap, която притежава популярната социална услуга Snapchat, съобщи, че приходите и печалбите на компанията няма да достигнат предварително прогнозираните нива. Това има отрицателен ефект върху целия сектор на социалните мрежи.

Акциите на зависимата от онлайн рекламата компания Snap паднаха с 43%, като счупиха своеобразен антирекорд, падайки под нивото от 2017 г., когато компанията за първи път стана публична на цена от 17 щ. долара. В резултат на паниката сред инвеститорите, последвана от разпродажба, компанията загуби 16 млрд. долара от стойността си.

Новината предизвика активна разпродажба на акциите на множество компании, свързани с рекламния бизнес. Стойността на Trade Desk спадна с 19%, на fuboTV - със 7%, на Magnite - с 13%, на LiveRamp Holdings - с 8%, на Roku - с 14%, а на Vizio Holding - с почти 10%. Цената на Omnicom Group също спадна с 8,4%, а на Interpublic Group - с 4,9%. Според експертите причината не е толкова в самата Snap, а по-скоро в негативните макроикономически показатели, които засягат пазара на онлайн реклама като цяло. Според експерти компании като Twitter, YouTube и Pinterest са най-засегнати от ситуацията.

През април собствениците на Snapchat - приложението, с което могат да се изпращат изчезващи съобщения и да се добавят специални ефекти към видеоклипове - отчетоха тримесечен ръст на потребителите, който надхвърли очакванията. Само месец по-късно обаче компанията съобщи, че няма да успее да изпълни прогнозите си за приходите и рентабилността.

Snap и платформи като Facebook и Google постоянно се конкурират за рекламни бюджети. Напоследък ситуацията се изостря от нарастващата инфлация, намаляващите разходи на потребителите и последните промени в политиките за данните, въведени от технологични гиганти като Apple, тъй като ограничаването на възможността за проследяване на потребителите забави пазара, който преживя бум по време на пандемията.

Друг проблем е, че компаниите за социални медии трудно привличат нови потребители. През февруари например Meta, която е собственик на Facebook, загуби значителна част от пазарната си стойност, като просто заяви, че добавянето на нови потребители към екосистемата е спряло. Има и други проблеми, включително повишаването на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ, което също се отразява на финансовите резултати и стойността на социалните медии и други предприятия.

Коментари

Напиши коментар

Откажи