А1: Сделката на United Group за Булсатком е арогантна и ще доведе до безпрецедентна концентрация на медийния пазар

А1: Сделката на United Group за Булсатком е арогантна и ще доведе до безпрецедентна концентрация на медийния пазар

Свързани текстове: Скандален сърбин и офицери от ЦРУ купуват Нова телевизия

Планираната сделка на United Group за Булсатком е недопустимо арогантна и в разрез с пазарните правила за лоялна конкуренция

Нейното одобрение може да доведе до безпрецедентна концентрация на пазарно и медийно влияние

Обявеното на 9.11.2023 г. намерение от собственика на United Group за придобиване на Булсатком официално потвърждава схемата, за която А1 и други пазарни играчи сигнализираха още в края на миналата година. Тогава предупредихме публично, че Виваком ще се опита да погълне Булсатком от настоящия му собственик, който го е купил със заем от United Group.

Ако сделката бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), ще се създаде безпрецедентна концентрация на медийния пазар и на този на телекомуникационни услуги, след като United Group вече е собственик на най-голямата медийна група Нова Броудкастинг Груп. Потенциалното придобиване на един от водещите оператори на платена телевизия ще доведе до господстващо положение с контрол както на безплатното и платено ТВ съдържание, така и на неговото разпространение, което поставя в риск свободния избор на потребителите на доставчик на ТВ, интернет и медийно съдържание.

Изумени сме от начина, по който Виваком прави пореден опит за консолидация на пазара, независимо, че КЗК и съдът неколкократно блокират техни придобивания на телекомуникационни оператори. През 2022 г. собственикът на Виваком (United Group) се опита да купи Булсатком чрез подставено лице, предоставяйки му заем в пълния размер на цената на компанията. Въпреки всички сигнали от пазара и медиите, United Group публично отрече да има такива намерения. От самото начало беше ясно, че United Group използва поредица от трансакции като параван, за да прикрие планираното придобиване на пряк контрол над Булсатком и да избегне проблемите с регулаторното одобрение на сделката. След подадените сигнали КЗК започна проверка, която още няма резултати. Анонсът за потенциална сделка на United Group e зле прикрит опит да се потули пропуска им да нотифицират КЗК още през 2022 г. и така да избегнат потенциални глоби от Комисията в огромен размер.

За съжаление нерешителното поведение на българските институции прераства в реална заплаха за пазарните правила за лоялна конкуренция. Ако обявената сделка за Булсатком бъде одобрена, Виваком ще получи доминираща позиция на пазара на ТВ (60%) и интернет (40%) услуги чрез серия от съмнителни бизнес операции, което ще ощети крайните потребители и пазарната конкуренция. 

Апелираме за незабавна и адекватна намеса на регулатора, която да даде ясен сигнал към инвеститорите и пазара, че правилата важат за всички играчи и се насърчава честната конкуренция. Ние ще обжалваме и ще продължим да сезираме за случващото се компетентните български и европейски институции.

За да може всеки сам да проследи основните операции по опитите за придобиване на Булсатком и да прецени как тя ще се отрази на развитието на пазара, цените, иновациите и на него самия като потребител, сме представили информацията в инфографика.

 

А1, част от A1 Group, е водещ доставчик на дигитални услуги и телекомуникационни решения в България. Компанията предоставя мобилни и фиксирани услуги, високоскоростен интернет, интерактивна, цифрова, сателитна и мобилна телевизия, четири собствени спортни канала с марката MAX Sport, платежни услуги, ICT, cloud и IoT бизнес решения. През 2022 г. A1 България отчита приходи от 640,4 млн. евро, а сравнимата EBITDA e 254,4 млн. евро.

A1 Group е водещ телекомуникационен доставчик в Централна и Източна Европа с повече от 26 млн. клиенти. A1 Group оперира в седем държави: Австрия, България, Беларус, Хърватия, Словения, Северна Македония и Сърбия, а приходите на Групата за 2022 година надхвърлят 5 милиарда евро. Портфолиото на A1 Group включва гласова телефония, високоскоростен интернет и мултимедийни услуги, както и решения в областта на високите технологии, преноса на данни и онлайн разплащанията. Групата разполага със стабилен акционер в лицето на América Móvil – един от най-големите телекомуникационни доставчици в света.

 

 

Коментари

 • Кой може да спре тази арогантност и защо Юнайтед не се спрат сами, искат да работят без конкуренция ли, и защо?!

  13 Ное 2023 14:54ч.

  Ето тук перфектно разследване на журналисти от Франция - Как бившият шеф на ЦРУ се превърна в медиен магнат на Балканите! Ами как създателят на групата, я напуска отвратен от алчността ... ЦИТАТ: Варварите от Уолстрийт! ..... През 1970-те и 80-те години компанията KKR гигантския фонд за дялови инвестиции “Kohlberg, Kravis, Roberts & Co. L. P.” (KKR), бе първопроходец на пазара на LBO (Leveraged Buyout), или „ливъридж изкупуване“ – придобиване на предприятия срещу привличане на голям кредит. Създателят на концепцията - Джеръм Колберг, обаче, скоро ще се потресе от „хищната алчност, обзела деловите отношения“ и ще напусне създадения от него фонд, завещавайки му само първата буква от името си. И прочие алчност .... .... https://glasove.com/kino/general-dejvid-petreus-ot-shef-na-cru-do-medien-magnat-na-balkanite

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  13 Ное 2023 17:42ч.

  Деивката Петреъс и посолството не се евааат. Ще гледата американска цру пропаганда - искате или неискате. Казах !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • След като вече Виваком

  13 Ное 2023 15:03ч.

  изкупиха ВСИЧКИ малки и големи доставчици на интернет и телевизия под благия поглед на КЗК (тоя оператор има 5% дял и придобиването му не води до господстващо положение на придобиващия, и така 6-7 пъти), какво им пречи да лапнат и последното парче от баницата - именно Булсатком? Разбирам плача на Ментел, те пазаруваха последно много отдавна, но още повече разбирам плача на Глобул от съседната статия - те НЯМАТ фиксирани услуги - никакви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Махарабагадугата

  17 Ное 2023 20:35ч.

  А1 купи доста добри оператори и дълго време бяха и най-добрият такъв. Макар че имаше своите издънки и мизерии и в момента пак ги има. Но в това време явно Виваком упорито набираше скорост и в момента е по-добрият оператор. А този, който спа през цялото време и е несъизмерим с тях е Йетел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що да Вида

  13 Ное 2023 15:25ч.

  Затова ли спряха Еврокома и руските?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  13 Ное 2023 15:37ч.

  А каква е тя безплатна реклама на А1, в края на статията? Какво точно се опитват да ни пробутат... Пак номера с "добрите срещу лошите"?!... Всъщност, по всичко личи, че става въпрос за борба за пазарен дял и доминиране на пазара изобщо, от страна на различни ЧУЖДЕСТРАННИ компании, които нямат нищо общо с България и които просто вече са превзели телекомуникациите и ел. медиите ни. Така че, на практика БГ потребителя изобщо няма думата. Държавата също, защото това всъщност са чужди битки, само че на наша територия...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bizz

  13 Ное 2023 16:10ч.

  Ако съм взел заем за 1000лв от някой и развия бизнеса си до степен, че съм оценен на 1 милион, с радост ще продам активите си на този, отпуснал ми заема за 2 милиона. А1 са такива мизерници, каквито бяха оригиналните им собственици през 90-те.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Вие имате забрана за коментиране!" - Поздрави за този/ тези/, които ми позволяват да прочета това изречение!

  13 Ное 2023 16:20ч.

  Баницата е една, и става все по-малка. Всеки от "операторите" иска само да дои, не и да храни, докато свят светува.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  13 Ное 2023 16:24ч.

  Апетита идва с яденето!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи