Калифорния задължи със закон корпорациите да вземат в управлението си гейове и цветнокожи

Калифорния задължи със закон корпорациите да вземат в управлението си гейове и цветнокожи
Стотици базирани в Калифорния корпорации трябва да имат директори от расови или сексуални малцинства в бордовете си, според първия по рода си закон, подписан в сряда от губернатора Гавин Нюсъм. Фирмите, които не се съобразят, ще понесат глоби от 100 000 долара за първо нарушение и 300 000 долара за повторни нарушения. Този закон за диверситета е подобен на мярката от 2018, която изискваше в управителните бордове да има поне една жена-директор до 2019. И както тази мярка, той може да срещне съдебни оспорвания от консервативни групи, които гледат на това като на дискриминираща квота. Поддръжниците му се позовават както на пандемията от коронавирус, която диспропорционално засяга малцинствата, така и на седмиците на бунтове и призиви за равенство, последвали убийството на Джордж Флойд при задържане от полицейските власти в Минеаполис през май.

Гавин Нюсъм, губернатор на Калифорния

 

След смъртта на Флойд много корпорации публикуваха изявления в подкрепа на диверситета, но имаше и много такива, които не последваха примера, каза Крис Холдън, член на съвета (демократ от Пасадена), който е съавтор на закона.

 

„Новият закон представлява голяма крачка напред към расово равенство“, каза Холдън. „Докато някои корпорации вече поведоха в борбата с негласните предразсъдъци, сега всички калифорнийски бордове на компании ще отразяват по-добре разнообразието на нашия щат. От това ще спечелят всички, защото етнически разнообразните бордове са показали, че имат по-добри постижения от тези, в които липсва диверситет“.

 

До края на 2021 според мярката повечето от 660-те публични компании с централни офиси в Калифорния трябва да имат поне един директор от „слабопредставените общности“ в борда.

 

Подходящите кандидати биха описали себе си като черни, латино, азиатци, островни тихоокеанци, коренни американци, хавайци, алясканци, или пък гей, лесбийка, бисексуален или трансджендър.

 

Мярката изисква поне двама такива директора до 2022 за бордове с четирима до девет директори. Трима директори ще се изискват в бордове с девет или повече директори. Фирмите, които не се съобразят, ще понесат глоби от 100 000 долара за първо нарушение и 300 000 долара за повторни нарушения.

 

На излъчената онлайн церемония по подписването Нюсъм каза, че е важно за малцинствата да имат глас в бордовете на мощните корпорации.

 

„Когато говорим за расова справедливост, говорим за овластяване, говорим за сила, и трябва да говорим за сядане на масата,на която се взимат решенията“, каза Нюсъм.

 

Законът беше част от пакета мерки за расова справедливост, подписан от Нюсъм преди срока в полунощ. Останалите мерки от пакета са ограничаващи дефинитвните опити за отстраняване на потенциални съдебни заседатели на основата на расова, религиозна или сексуална идентичност; позволяващи на съдиите да засилват присъдите, за които се смята че имат расово или етнически дискриминационен характер; също така за създаване на специална щатска служба, която да проучи идеята за репарации на афроамериканците за робството.

 

Текстът на закона за корпоративния диверситет цитира Асоциацията на Латино-корпоративните директори, която казва, че 233 от 662 публично търгувани компании, базирани в Калифорния, имат изцяло бели бордове към настоящата година. Почти 90 процента нямат нито един латино-директор, въпреки че латиносите представляват повече от 39% от населението на щата. Само 16% имат афроамериканец член на борда.

 

Единственият официален опонент в анализа на закона беше бившият калифорнийски комисар по корпоративните въпроси Кийт Бишъп. Той възрази, че този закон, в съчетание със съществуващия закон за диверситета, ще накара корпорациите да наемат основно жени, които са също и членове на слабопредставените общности, за да посрещнат едновременно два критерия, в ущърб на мъже или жени, които не отговарят на условията на новия закон.

 

Източник: time.com

Превод: "Гласове"

 

 

 

 

 

Коментари

 • Ханибал Барка

  08 Окт 2020 16:59ч.

  Гавин е член на престъпната Демократическа партия. Като при всеки демократ, връзката между главния му мозък и обективна реалност, е напълно прекъсната. Подобен закон е несправедлив спрямо можещите и знаещите хора, които ще бъдат пренебрегвани и прескачани в професионалното си издигане за сметка малцинства, гейове и други маргинални групи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  08 Окт 2020 17:17ч.

  Шибаната ви шибана демокрация. Комунизмът вече изглежда като рай на свободата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако някой още не е разбрал,

  08 Окт 2020 17:30ч.

  педалите не искат равни права, не искат да са равнопоставени с другите хора, а искат специални привилегии, каквито другите нямат! Искат направо да стават директори /без да им трябват качества, способности, труд, кариера, доказване.../.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • че....

  08 Окт 2020 17:53ч.

  аз от къде да съм сигурен,че някой няма да се преструва на г..й ,само и само да се докопа до определена позиция в работата.И защо съм длъжен да гледам пред очите си пе..аси,докато работя.Разбраха че не ги искат и се натискат гадините мръсни.КЪДЕ СА МОИТЕ ПРАВА ,КЪДЕ ... ,БЕДНИЙ МИ. БЕДНИ НАРОДЕ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е достатъчно!

  08 Окт 2020 18:20ч.

  Да криминализират всичко, що е хетеро и бяло! Баста!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рабиндранат Тагор

  08 Окт 2020 18:35ч.

  Следващата стъпка е всички що годе бели да се боядисат някак. Просто за да не се белеят. Ако некой е хетеро, доброволно и публично да се наведе силно и да бъде приет в новата религия. Ритуално.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговорен

  08 Окт 2020 19:19ч.

  Супер. Сега е момента да назначат неколцина клошари с декларация за алтернативна ориентация. По възможност да са черни, трансджендъри, бивши обикновени ... и ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде, айде!

  08 Окт 2020 20:08ч.

  С цел ограмотяване на малцинствата и създаване на авторитетни личности сред тях, в комунистическа България съществуваше 5% малцинствена квота за приемните изпити във ВУЗ. Ефектът беше почти плачевен. Тази квота задължаваше ръководството на съответното ВУЗ да изкара с диплом за завършено висше образование и най-некадърните студенти от малцинствата. Под малцинства тогава се разбираха турци и цигани. Нужно ли е да пиша че поне 90% от тях така и нищо не научиха но пък заемаха и заемат отговорни постове. Когато не знанията и професионализмът са определящи а някаква привилегия, съсипията е гарантирана. Защото привилегията гарантира неприкосновеност дори и при явна липса на качества. Не знам от какво квота се е възползвал Борисов но некадърността му се вижда от космоса!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Zoro

  08 Окт 2020 20:32ч.

  Неколко дребни съображения: 1. Става дума за ЧАСТНИ фирми 2. Тея все едно казват на хората да гласуват за Тръмп 3. Калифорнийските фирми и без това масово се пренасят в Тексас. Сега процесът просто ще се ускори 4. Културното и политическо разделение между щатите в САЩ ще се задълбочи. Някои могат да решат да си бегат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  08 Окт 2020 22:11ч.

  Америка след голямата лъжа от 11.09.2020 г. е в пълен разгулен упадък. Ако хората с останал здрав разум, не гласуват за Доналд Тръмп и не му дадат мандат с не помалко от 60 %, за да може държавата да се стаблизира, то САЩ ще трабва да се разделят на две части джендъри и норамални - по възможност мирно. Ако такава разумна раздялата не се случи, ше потъната е тежка гражданска война и разделянето на страната пак ще стане, но с много жертви. Дано не употребят атомно оръжие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • -1ъ

  08 Окт 2020 22:26ч.

  Да ви кажа ли какво ще направят големите корпорации когато ги задължат или глобят ? Ще си вдигнат багажа и ще отидат в някой съседен щат където няма такива забрани. А да, те вече го правят заради данъци. Току що им дадоха още една причина да се изнасят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да се смееш ли или да плачеш

  08 Окт 2020 23:26ч.

  Изборът е наш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ганьо

  09 Окт 2020 10:27ч.

  С две думи гражданската война е неминуема, просто е въпрос на време!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • tester1

  09 Окт 2020 11:02ч.

  Държавата им цопна в блатото, предстои да наблюдаваме колко бързо ще стигнат дъното и колко западни държави ще завлекат със себе си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  09 Окт 2020 12:11ч.

  Браво! Само така! По този начин САЩисаните паразити ще се смъкнат до тяхно принадлежащо им реално ниво, а не да са с безконечни претенции за "световен хегемон". Само с алчност, бруталност, насилие - а сега и с уравниловка, не е достатъчно да останеш и да си цивилизован. Сещам се и за поговорката какво става с каца Мед, когато се пусне в нея лъжица Катран...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • демоНОкрати

  09 Окт 2020 12:27ч.

  То и такива остават предимно в Калифорния, консервативните бягат като от чума от там...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • просто питам

  09 Окт 2020 12:40ч.

  Ще има ли някакви тестове за да се разбере дали някой е гей или не?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  09 Окт 2020 13:53ч.

  Как ще процедират при интервю? За негрите е ясно. Който е черен е цветнокож (въпреки, че цветно и черно са различни неща). Но за гейовете не е много ясно. Ще трябва да им го вкарват, преди да ги назначават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 111

  09 Окт 2020 14:45ч.

  В България,отдавна е така, гейове, семити,турци ,арменци,роми се приемат във всички партии,като почнаш от мвро и свършиш в дпс,много сте изостанали братя хамериканци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Zoro

  09 Окт 2020 18:09ч.

  Меритокрацията отиде на кино заедно с принципа Best man for the job

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  10 Окт 2020 16:41ч.

  Ако хората не надмогнат вътре в себе си самата измама на тази идеология, няма как да се противопоставят по друг начин. Докато не започнат да обясняват на децата си истината, докато не започнат да я заявяват от политическата трибуна, ще им се наложи да плащат за разпространението на това, което мразят. Докато това се мъдри като "общочовешки" ценности и човешки права, нищо не може да се направи. Трябва да се изчистят ценностите, още веднъж. Процесът не е необратим, много пъти се е стигало до някакво дъно и после хората са се оттласквали, но къде са пионерите! Страхът е прекалено голям, комунистите са възпитали яростна, креслива, бунтовна и невъздържана протестърска маса, готова да хули, обижда, да се подигрва (помним какво причиниха на Тръмп). Все пак, докато определени по-смели хора не пожертват кариерата си, бизнеса си и каквото се наложи, докато не застанат в категорична позиция против и не поведат хора след себе си, докато не се аргументират адекватно, процесите ще се влошават. Но днес това са героите, не е нужно да проливаме кръв поне. (засега)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • анти глобалист

  11 Окт 2020 14:25ч.

  Този от снимката сигурно е гей... Понеже демократите са и глобалисти прави ми впечатление, че се държат така все едно Земята е тяхна и че всичко се развива по техните планове. Но във Вселената трябва да има баланс и тепърва ги чакат доста неприятни изненади!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • za - Helleborus на 10.10.2020 в 16:41

  11 Окт 2020 19:58ч.

  В Америка кой какво е причинил на Тръмп? Щото моето присъствие във Флорида ме убеди, че местните мразят, буквално мразят прииждащите от север демократи, да живеят студените горе месеци, долу на топло. Навсякъде за Тръмп са плакатите! По колите не видях друго, освен името на Тръмп. Така, че Кукуряк, твоите таванни мнения са излишни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А за Калифорния ...

  11 Окт 2020 20:02ч.

  Силен и почти независим щат. Търсят всякакви варианти за да съсипят икономиката там. Краденето на бизнеси продължава с пълна сила.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако мислим, че

  11 Окт 2020 21:42ч.

  компаниите в калифорния ще вдигнат ръце и ще се предадат, или ще се стреснат, много се лъжем. Те ще намерят начин хем вълка сит, хем агнето цяло. Така са станали печеливши компании, така и сега ще продължат. Дали ще се махнат от калифорния, дали ще назначат временно, докато намерят постоянно решение, някоя и друга жена латинос или черна, или метис, която никога няма да бъде допусната до истинската голяма игра - изходи има. Ще им струва пари, но те ще увеличат цената на продукта напр, или ще ги избият от друго.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  12 Окт 2020 1:10ч.

  не става ясно веднага какво точно се изменя, според статията се оказва, че ТРЯБВА в бордовете да има гейове. Досега законът е изисквал в бордовете да има представител на малцинствата-а това включваше жени, черни, латино, индианци-а сега към тази група на малцинствата са включени и гейове, лесбийки, трансджендъри. https://www.sacbee.com/news/politics-government/capitol-alert/article246016865.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  12 Окт 2020 9:46ч.

  Скоро ще приемат и извънземни ................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вашите имена /задължително/

  12 Окт 2020 10:58ч.

  Тъжна и превзета Америка, тия дето съсипаха Царска Русия сега рушат Америка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Soprano

  12 Окт 2020 11:41ч.

  всички гей команди накуп към Калифорния ! Bon voyage

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БЪРЗАКА

  12 Окт 2020 12:18ч.

  МИСЛЯ , ЧЕ В БОРДОВЕТЕ НА КОМПАНИИТЕ СЕ НАЗНАЧАВАТ ХОРА КОИТО ИМАТ КАЧЕСТВА ЗА ТОВА ,А НЕ ПЪСТРА СЪВКУПНОСТ ОТ ХОРА. ТОВА НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ, ТОВА Е БЕЗУМИЕ. ТОВА Е РЕКЕТ НА КАДЪРНИТЕ ОТ НЕКАДЪРНИТЕ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • terrarium

  12 Окт 2020 15:13ч.

  Не само с демокрацията и пазарната икономика, не само със здравия разум и обявената и узаконена кот свещена частна собственост, ами с обикновената човещина либерастията в САЩ няма нищо общо. По-лоши и вредни са и от фашистите и маоистите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи