"Биволъ": Голямото източване на Лукойл взе главата на Валентин Златев

"Биволъ": Голямото източване на Лукойл взе главата на Валентин Златев
Над 45 милиона лева са източени от Лукойл само от сделки за земя за бензиностанции чрез фирми, свързани с “Джи Пи Груп”. Това показва мащабно проучване на Биволъ на стотици сделки на Лукойл България и негови контрагенти. Механизмът е прост – фирма купува земята от частни лица или от община и няколко дни или седмици по-късно я препродава на Лукойл с огромна печалба. След това “Джи Пи Груп” строи самата бензиностанция, също с огромна печалба. Фирмите са с офшорна собственост, но ясно свързани с “Джи Пи Груп”. Разкриването на тези схеми в рамките на скандала “Джи Пи Гейт” доведе до отстраняването на шефа на Лукойл България Валентин Златев. Това е огромно по значимост събитие за българския политически живот, а ефектът от него тепърва ще се разраства.

 

В публикация от септември 2019 г. Биволъ разкри няколко такива сделки, извръшени чрез фирмата “Пи Ай”. Тя е собственост на офшорка и се явява собственик на земята и сградата, в която се намира седалището на “Джи Пи Груп”.  Телефоните и имейл адреса на “Джи Пи Груп” и “Пи Ай” са абсолютно идентични - [email protected] Пълномощник на “Пи Ай” е лицето Велизар Любенов Радев, който е съсобственик в “Джи Пи Строй” с един от акционерите и директор в “Джи Пи Груп” – Георги Василев.

 

Според източници на онлайн изданието Медиапул, тази публикация на Биволъ е в основата на вътрешно разследване в Лукойл, довело до отстраняването на Валентин Златев от оперативното ръководство. Самият Златев отрича каквато и да било връзка с “Джи Пи Груп”, въпреки факта, че компанията строи и хотелите на неговия баща.

 

Биволъ предприе методично проследяване на собствеността на имотите на Лукойл в Имотния регистър, което разкри много по-мащабна картина на източването на Лукойл. Оказва се, че “Пи Ай” е продала на Лукойл имоти за над 17 милиона лева, които е закупила за около 8 милиона лева. Това се случва из цялата страна: Варна  Провадия Тетевен Кюстендил Ботевград Велинград Каварна Дряново Троян Пловдив Горна Малина и Левски. Особено драстични са разликите купува-продава в Дряново, където имотът е взет от общината за 90 000 лв. и три дни по-късно препродаден на Лукойл за 1 186 473 лв., както и в Община Горна Малина, където имот продаден от общината за 180 000 лв. се препродава на Лукойл за 1 448 534 лв.

 

В няколко сделки се включва като втори посредник и фирмата “Кампанела”, която първоначално придобива земята, препродава я с огромна печалба на “Пи Ай”, а “Пи Ай” я препродава на Лукойл почти без разлика в цената. “Кампанела” е на другия съсобственик на “Джи Пи Груп” – Владимир Житенски. Например в Горна Оряховица “Кампанела” купува от частно лице земя за 120 780 лв., две седмици по-късно я препродава на “Пи Ай” за 941 500 лв, а “Пи Ай” я препродава на Лукойл за 991 140 лв.

 

Добре смазана имотна схема

 

Брокерските постижения на “Пи Ай” обаче бледнеят пред тези на фирмата “Итърнити”, която до ноември 2018 беше собственост на другия съсобственик в “Джи Пи Груп” – Георги Василев. След като Василев получи обвинение за пране на пари, вследствие на скандала “Джи Пи Гейт”, той е прехвърлил фирмата на Велизар Радев. Това се е случило на 21 ноември 2018 г.

 

Георги Василев

 

По времето на сделките през 2006-2008 г. “Итърнити”, е собственост на офшорката от Белиз “Болкан Инвестмънт енд Трейд” и се представлява от адв. Велизар Радев. Същата офшорка “Болкан Инвестмънт енд Трейд” е притежавала и “Пи Ай”, което говори за един команден център на фирмите и съответно на сделките, с които е източван Лукойл.

 

“Итърнити” успява да закупи за кратко време имоти в над 40 локации в страната за общо 54 375 287 лв. и веднага да ги препродаде на Лукойл за общо 91 303 308.82 лв. Чиста печалба – 36,9 милиона лева. Като се сумират сделките на “Пи Ай” и “Итърнити”, пасивът за Лукойл само от сделките за земя е 45 893 875 лв.

 

След това в схемата влиза самата “Джи Пи Груп”, която строи бензиностанциите и доставя оборудване. На какви цени са строени обектите няма публична информация, но Биволъ научи от източници, че само едно кошче за боклук може да струва на Лукойл 2000 лв. Не е изключено печалбата за “Джи Пи Груп” от строежа на бензиностанциите да надхвърля печалбата за свързаните с него фирми от имотните сделки.

 

Всичко това е разбира се за сметка на оперативната печалба на Лукойл, така че в решението на ръководството да отстрани дългогодишния директор Валентин Златев има бизнес логика, доколкото през годините се натрупаха сериозни данни и за други подобни схеми.

 

Златев – регентът на Борисов

 

Счита се, че Валентин Златев има ключова роля за идването на власт на Бойко Борисов, с когото те поддържат близки отношения още от началото на 90-те години. Икономическият възход на охранителната фирма “Ипон” на Борисов се държи най-вече на договорите за охрана на тръбопроводите на Лукойл. Но това е само видимата част от айсберга.

 

В дипломатически доклад на Държавния департамент на САЩ, публикуван от Wikileaks, се казва, че в миналото премиерът Бойко Борисов е участвал в схеми за източване на горива от Лукойл, възползвайки се от близките си отношения с Валентин Златев.

 

13. (S/NF) Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения.

 

Както установи разследване на Тагесцайтунг, SIMO се явява кодово име за ЦРУ, така че информацията в тази грама има несъмнено голямо стойност.

 

Има данни, че политическият проект “Борисов”, през кметуването му в София, до спечелването на изборите от ГЕРБ е финансиран от Златев с отклонените от Лукойл средства. За това се намеква и в друг важен пасаж от същата грама, която има най-високо ниво на класификация за Държавния дапартамент на САЩ.

 

14. (S/NF) Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на „Лукойл България” Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев, играят голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов. Кметът ангажира „Лукойл” в множество публично-частни партньорства, откакто е на власт: Лукойл се ангажира да дари асфалт за поправката на столичните улици, да се грижи за паметника на съветската армия и да финансира жилищно строителство за малоимотните. Като насрещен жест, Борисов съдейства за предоставяне на общинска земя за изграждане на нови бензиностанции на Лукойл. Въпреки че сделката изглежда “танто-за-танто”, публичните договорки на Борисов с „Лукойл” са само една страна на неговите много по-дълбоки и по-широки бизнес взаимоотношения със Златев, информация за които получихме по други канали.”

 

Самият Бойко Борисов не отрича приятелството си с Валентин Златев, с когото по негово признание често играят карти. Налице са и многобройни фотодокументални свидетелства за близките им отношения още от времето, когато Борисов е бил охрана на Тодор Живков.

 

Красноречиви са и подозренията на американците, че Златев се явява представител на руското разузнаване у нас. За дълбоките връзки на Валентин Златев с руската държава стана ясно и от скандала около срещата на зам.-министър Марий Косев в Москва с представители на “Росатом” по повод АЕЦ “Белене” през 2011 г. На срещата, както разказа самия Косев, изненадващо се появява и бившия шеф на Лукойл, неясно в какво качество.

 

“Джи Пи Гейт” и падението на Златев

 

Разследването на Биволъ “Джи Пи Гейт”, което провокира падението на Валентин Златев, разкрива огромна схема за източване на европейски фондове и обществени поръчки през консултантски фирми на Петър Елен Петров, Татяна Делибашева и Лиляна Зортева, които манипулират търгове, така че да бъдат спечелени от строителната фирма “Джи Пи Груп” (виж тук и тук). За целта те са раздавали и подкупи на официални лица. Биволъ разкри и пътя на парите, достигащ до руските милиардери Роланд Исаев и Паата Гамгонеишвили, които имат и български паспорти.

 

Отстраняването на Златев от оперативното ръководство на Лукойл в България със сигурност също е свързано с този скандал. Факт е, че руската редакция на Свободна Европа посвети голяма статия на “Джи Пи Гейт”, в който са подробно описани всички връзки, разкрити от Биволъ, както и механизма на източването на Лукойл.

 

 

Към този момент може да се каже, че отстраняването на Златев е най-значимият ефект от разследването на Биволъ и е индикатор за сериозни тектонични размествания в задкулисната схема, на която крепи конфигурацията на властта.

 

Златев – горд собственик на офшорни фирми

 

Проверка в Панамските документи, до които Биволъ има достъп по силата на споразумение с ICIJ, откри две офшорни фирми регистрирана на името на Валентин Златев. MIRACLE TRAVEL AND TOUR LIMITED и STEENBOK HOLDINGS LTD. За да удостовери правата си на краен икономически бенефициент, бившият изпълнителен директор на Лукойл е изпратил копия от личните си документи, фактура за ток и банково извлечение, заверени от регистратора на офшорни компании Consulco.

 

Копие от личната карта на Златев, заверено от Consulco

 

Липсват данни за икономическа активност на тези офшорни фирми в България.

 

Биволъ изпрати въпроси до пресофиса на Лукойл относно офшорните фирми на Златев. Поискахме и коментар за тезата, че разкриването на имотните сделки от Биволъ е довело до отстраняването му. До редакционното приключване на статията не получихме отговор. Предишната реакция на Златев на нашето разследване “Джи Пи Гейт” отричаше всякаква негова връзка с “Джи Пи Груп” и  включваше заканата да търси “защита на правата си по всички възможни начини”, без да се уточнява дали това включва и незаконосъобразни методи.

 

“Джи Пи Гейт” шест месеца по-късно

 

Първоначално разкритията на Биволъ за мащабната корупционна схема свързана с “Джи Пи” срещнаха бетонна стена от мълчание в българските медии. Омертата се пропука частично чак след като в хода на разследването Димитър Стоянов от Биволъ и румънския му колега Атила Биро от Rise Romania бяха незаконно задържани от полицията, докато се опитваха да спасят от унищожаване документи, свързани с проектите на консултантските фирми. Но дори и тогава нямаше отразяване по същество за схемите с подкупите и манипулирането на обществените поръчки.

 

В този контекст единствената медиа, дала гласност на “Джи Пи Гейт” се оказа регионалната телевизия ТВН и водещата на предаването “Детектор” Виктория Маринова, която посвети първото издание на програмата на този скандал. Няколко дни по-късно тя беше зверски убита. Властта веднага изключи версията за връзка на това престъпление с нейните професионални занимания и светкавично мобилизира присъдружните си медии да убеждават публиката, че Виктория дори не е журналист, а нещо като уредник.

 

В международен план облъчването с тези опорни точки обаче не мина. Скандалът обиколи света и достигна до Европейската комисия, която възложи на ОЛАФ разследване на проектите, спечелени от “Джи Пи Груп”.

 

Разследване започна и от страна на българската прокуратура, формално по сигнал на Биволъ и Томислав Дончев. Беше повдигнато дискретно обвинение на Георги Василев и още едно лице от “Джи Пи Груп” за изпирането на 14 милиона евро. Последва и реакция на премиера Бойко Борисов, който нареди да бъдат пратени в отпуск служителите, чиито имена излизат от списъците с комисионни/подкупи, докато трае разследването, а след това нареди “Джи Пи Груп” да бъде извадена от обществените поръчки.

 

ОЛАФ потвърди официално миналия месец в писмо до Биволъ, че там тече разследване на няколко инфраструктурни проекта, но от службата отказаха по-подробна информация, за да запазят тайната на разследването.

 

Изваждането на “Джи Пи Груп” от обществени поръчки обаче не се случи. Консултантските фирми продължават да работят необезпокоявано като по информация на Биволъ само са си сменили адресите. “Джи Пи Груп” продължава да печели обществени поръчки, въпреки многобройните съпътстващи скандали за некачествено строителство. Няма никакви действия на властта срещу другите големи строителни фирми, изрично споменати в разследването, а именно Главболгарстрой и ИСА-2000.

 

 

Източник: bivol.bg

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Мария Д.

  25 Апр 2019 17:14ч.

  Видимо са тузари, с лъскави дрехи и коли, гледат на простолюдието като на червеи, а всъщност са най-обикновени крадци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  25 Апр 2019 17:49ч.

  " В публикация от септември 2019 г. Биволъ " Оправете си годината !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Весела Петрова

  25 Апр 2019 18:41ч.

  Моля да си направите корекция в текста в началото "септември 2019"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има нещо гнило

  25 Апр 2019 19:27ч.

  Или руснаците пасат трева, което не е за вярване, или това не е цялата истина. Щом Златев е още жив.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин от Б

  25 Апр 2019 20:20ч.

  един другар преди мен е явно или идеалист, или много наивен: в брацка РФ се краде много, но ако крадецът си плаща където требе, няма проблеми. Проблеми имат само онези, които крадат и не делят с когото требе.Това е правилото и няма изключения. А за Лукоил-сега ясно ли е защо цените на бензина са високи, а няма печалба и не се плащат данъци върху печалба в бегето? М?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много интересно

  25 Апр 2019 23:21ч.

  В този контекст единствената медиа, дала гласност на “Джи Пи Гейт” се оказа регионалната телевизия ТВН и водещата на предаването “Детектор” Виктория Маринова, която посвети първото издание на програмата на този скандал. Няколко дни по-късно тя беше зверски убита. ...... СЛУЧАЙНОСТ?! Не мисля!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Quest

  25 Апр 2019 23:54ч.

  "Или руснаците пасат трева, което не е за вярване, или това не е цялата истина. Щом Златев е още жив." Може да е умрел, но да се прави на жив докато му падне телесната температура. Тия неща се изпипват във времето - требе да повърне откраднатото, да се легализират нещата, а не да се разправят с истерични вдовици - изобщо необходимо е технологично време. А може и да му простят ако изпълни три нареждания за компенсация на гафовете. И след това да го споходи естествена експирация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Диана

  26 Апр 2019 0:44ч.

  Драги ми господа, нв знам какво е разследването на Биволъ, но всичко това съм го написала във вестник "Пари" още през 2004 година. Заради тази ми публикация Диана Дамянова, шефката на пресцентъра на Златев, поиска от тогавашния главен редактор Стефан Неделчев, да бъда уволнена. (Всеки, който иска може да го провери) Заради публикацията ми, от централата на "Лукойл" правиха много високопоставено лице, за да се срещне и разговаря с мен. Още тогава писах за източването на около 60 милиона от "Хентохим - Бургас", с които са построени няколко хотела. Валентин Златев, не е шеф на "Лукойл" от години, а само на бензиностанциите, които са на територията на България и то с много стриктна отчетност. Ето още нещо, което съм писала през 2011: http://pogled.info/avtorski/Diana-Dimitrova/boiko-borisov-energetikat-v-byalo.22984

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гери

  26 Апр 2019 19:15ч.

  Бовол са направили нескопосано резюме на написаното от Диана през 2011 г. в сайта на Поглед. От кумова срама поне да бяха споменали, че и други колеги са разследвали обвързаностите на Златев с властта и руското влияние. Не казват и дума за пътя на парите след Джи Пи груп. Ясно е, че Лукойл не плащат данъци, а групировката плаща ли и какви? За мен те са транзитна пощенска кутия, откъдето парите потеглят в неизвестна посока. И накъде отиват е по-интересно от съдбата на Златев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигналиста

  26 Апр 2019 21:33ч.

  Сигналната ракета за последния щурм май е изстреляна...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Домби

  27 Апр 2019 7:15ч.

  Ама какво източване и какви 5 лева? Защо пишете долни лъжи ми е въпросът?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 111

  27 Апр 2019 12:53ч.

  В Шумен се носи слух,че хотела,който се строи,до физултурния салон "арена"гордостта на слънцето наше,единия собственик е приятелчето златев,а Шуменци си мислят,че хотела е на "рижавия",който е шуменец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Падре

  27 Апр 2019 17:39ч.

  Абсолютни глупости! Тия анонимници от БиволЪ никой не ги брои за живи, че да им се прави такава реклама

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 111

  27 Апр 2019 19:45ч.

  падре,а ти жив ли си,или да те броя за гербер-комунист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  28 Апр 2019 10:10ч.

  Лукоил не е руски! Гледайте това видео за да се образовате поне малко и да престанете да ръсите глупости! https://www.youtube.com/watch?v=nf4qHbONtNg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Извод

  29 Апр 2019 8:28ч.

  Духа някакъв вятър на промяната. Трябва всички да гласуваме на евроизборите против ГЕРБ. Това ще е първа крачка по пътя към свалянето на мутрите. Много зависи от това какъв ще е процентът на гласувалите, защото многото зависими от ГЕРБ (така нареченото твърдо ядро) несъмнено ще си гласуват за него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е Е ЕХ

  29 Апр 2019 9:45ч.

  "...Разровиш ли го ще мирише и ще горчи като отрова!..." Загиналите "...Животът да бъде по-хубав, Животът да бъде по-мъдър.." никога няма да простят такива работи, а техните деца и продължители, просто нямат сили: ни духовни, ни интелектуални, ни физически, за да защитят общочовешките нравствени ценности(чест,достойнство,справедливост…). Загиналите не служеха на "Парица-царица"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мира

  30 Апр 2019 10:08ч.

  Г-н Дачков беше напълно сигурен, че убийството на В. Маринова няма общо с професионалната й дейност, но и тук се отбелязва спецификата на конкретната тема, обявена във воденото от нея предаване. За изсбедващите свободата на медиите у нас този случай остава най-малкото под съмнение...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  30 Апр 2019 12:06ч.

  Щом видях, че „разследването“ е на Бивол – спрях да чета! Тези момчета са на повикване и пишат само срещу едни герои на прехода, но не смеят да направят поне едно разследване срещу далаверите на Прокопиев!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дания

  02 Май 2019 11:23ч.

  Да, има нещо гнило! Даже много гнило. Даже изгнило. И вече политически мъртво ... уви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фриц Клингенберг

  02 Май 2019 11:47ч.

  Същественото - ГЕРБ е вече приключил политически проект! Без мангизи нищо не става. Това е положението. След като вся сволочь се набута в политиката, за да краде ... ето го логичния резултат и КРАЙ на постановката за Пепеляшка от мъжки род в българската политика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай

  07 Май 2019 17:07ч.

  Не мисля, че този човек е крадец! Пълни глупости и спекулации отново от медиите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каролина

  07 Май 2019 17:08ч.

  Големи разследвачи станахте! Мога само да ви кажа, че информацията не ви е много вярна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христина

  07 Май 2019 17:09ч.

  Колко глупави хора виждам тук, не е истина! Вярвате на първото нещо, което видите или чуете, без дори малко да се поинтересувате!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Велизар Радев

  24 Яну 2020 16:05ч.

  Сори батки, но не съм адвокат, нямам висше, а и средното ми образование е под въпрос, но съм наел една много отракана кака - Мила Жан Гюрова да ми напише коментара - отвертка е тя :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи