Украйна спря аварийно тока в южните и югоизточните райони

Украйна спря аварийно тока в южните и югоизточните райони

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украйна обяви днес аварийно спиране на електроснабдяването в южните и в югоизточните райони на страната, тъй като ниските температури и лошите метеорологични условия претовариха силно повредената енергийна система, предаде Ройтерс, като се позова на официални лица.

Спирането на електроснабдяването е знак за това колко отслабена е украинската енергийна система, след като от три месеца е подложена на атаки с руски ракети и дронове. Официални лица казаха, че около 40 процента от системата е повредена.

Операторът на украинската електропреносна система "Укренерго" каза, че аварийно спиране на електроснабдяването е имало в Днепропетровска и Харковска област, а в други области продължава да действа режим на тока.

"Принудени сме да го направим, за да избегнем сериозни инциденти и за да поддържаме стабилната работа на системата. Тя още не е възстановена от вражеските удари и има сериозен дефицит на капацитет. Сега заради студеното време потреблението се е увеличило много", написа в "Телеграм" губернаторът на Днепропетровска област Валентин Резниченко.

Работниците в енергийния отрасъл полагат усилия да поправят електропроводите и да възстановят производствения капацитет след атаките, но студеното зимно време задълбочава проблемите.

"Укренерго" каза, че силните ветрове са повредили мрежата в някои райони. Ситуацията с електроснабдяването в районите около фронтовата линия и на юг е усложнена заради обхвата на щетите, нанесени по време на тежките боеве, добави още операторът.

Сергей Коваленко, директор на енергийния оператор "Ясно", публикува на страницата си във "Фейсбук", че "с всеки 5 градуса понижаване на температурите към потреблението на ток се добавят 200 мегавата".

"Производството няма да се увеличи, но потреблението ще нарасне. Това значи, че дефицитът расте", каза Коваленко и призова гражданите да се подготвят за прекъсвания на тока до края на март.


Източник: mediapool.bg

 

 

 

 

Коментари

 • zaho47

  11 Яну 2023 21:39ч.

  Който няма акъл, няма да има и ток! Така е "братя украинци" след като решихте да се правите на по-големи от руснаците и да слушате господарите си от САЩ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чака

  12 Яну 2023 11:11ч.

  Скоро и при нас,ев."съюз" ни е подготвил същото без война /слава БОГУ/ .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  11 Яну 2023 21:43ч.

  На наглосаксите изобщо не им пука, че тъпите укри ще стоят на студено и тъмно! Те взривиха Северните потоци и оставиха без газ дори техните "съюзници" германците, та за украинците ли да им пука! Иначе зелнски е само говорител на волята на наглосаксите! Той не решава нищо. Ако рещи да направи нещо веднага ще го елиминират и ще обвинят за това руското разузнаване!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лъжа

  12 Яну 2023 9:29ч.

  Спрели са тока, защото изнасят за ЕС и го захранват целия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • DimDan

  20 Яну 2023 13:10ч.

  Тъпи и крадливи УКРИ! Вместо да крадете парите на Европа и САЩ и продавате доставеното ви оборудване се заемете и си свършете работата. Къде са ви т.н. "герои"? Или ги е страх да не ги "удари тока"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи