Песков: Киев не иска преговори, затова продължаваме специалната военна операция

Песков: Киев не иска преговори, затова продължаваме специалната военна операция

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Украйна не иска да води мирни преговори с Русия. От своя страна министърът на външните работи Сергей Лавров определи украинските условия за започването на преговори като "нереалистични и неадекватни".

Според Дмитрий Песков де факто и де юре Украйна не може и не иска да води преговори и следователно така наречената от него “специална операция” ще продължи. 

На срещата на Г-20 в Индонезия страните от Третия свят са призовали за мирно решение на конфликта, посочи Сергей Лавров.

"Те много добре знаят, че на този процес пречи Украйна, която, включително законодателно, с указ на Зеленски, забрани да се водят преговори с Руската федерация. Затова този въпрос не е към нас. Всъщност казах това днес по време на кратките ми разговори с президента Макрон и с канцлера Шолц", заяви Сергей Лавров на брифинг за руски журналисти на индонезийския остров Бали.

Като доказателство за нежеланието на Киев за мирнин преговори, Песков посочи изявлението на Володимир Зеленски, че няма да има споразумение "Минск 3" за прекратяване на сраженията в Украйна.

Говорейки чрез видеовръзка на срещата на върха на Г-20 в Бали днес, украинският президент изключи възможността за сключване на трето "Минско споразумение", имайки предвид договорените, но неизпълнени две споразумения за прекратяване на огъня между Киев и Москва относно статута на източния регион Донбас, отбелязва Ройтерс.

В споразумението от 2015 г. е записано, че до края на 2015 г. Киев трябва да приеме промени в конституцията, които се отнасят до даването на специален статут на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики. Москва е записана като гарант на споразумението, наравно с Германия и Франция, а не като страна в конфликта. Отсъствието на САЩ от този формат като че ли предопредели колапсът на споразумението, което нямаше правнообвързващ характер, а предоставяше рамка за търсене на решение на конфликта.

"Няма да позволим на Русия да чака, да натрупва сили, и след това да започне нова серия от терор и глобална дестабилизация. Няма да има "Минск 3", което Русия ще наруши веднага след постигане на споразумението", заяви Зеленски.

Запитан днес дали изявлението потвърждава, че Киев не желае да преговаря с Русия, Песков заяви пред агенция РИА Новости: "Абсолютно".

Мирни преговори между двете страни през последните месеци няма, след като опитите за договаряне с посредничество в Истанбул на примирие през първите седмици от войната се провалиха.

Германия и Франция бяха посредници при първите споразумения от Минск

(подписани през 2014 и 2015 г.) за прекратяване на огъня в Източна Украйна на фона на войната между подкрепяните от Русия сепаратисти и Киев. 

Лавров оглави руската делегация на срещата на Г-20, след като президентът Владимир Путин се отказа от участие във форума.

Дмитрий Песков не говори за темите на консултациите, проведени между представители на Руската федерация и САЩ в понеделник в Анкара.

„Нямаме какво да кажем за съдържанието на тези разговори", заяви Песков. По-рано Песков потвърди, че в Анкара са проведени двустранни консултации и уточни, че те се провеждат по инициатива на американската страна.

Фахретин Алтун, ръководител на комуникационния отдел на администрацията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, също потвърди факта за срещата в понеделник в Анкара между директора на Руската служба за външно разузнаване Сергей Наришкин и ръководителя на централното управление на САЩ Уилям Бърнс.


Източници: БНР, cross.bg, vesti.bg

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Делта

  15 Ное 2022 14:48ч.

  Не Украйна, а САЩ и пуделите не искат преговори. Украйна няма думата, тя само препредава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  15 Ное 2022 14:51ч.

  Позицията на Украйна е такава, каквато и е разпоредена и очевидно отсъства всякакъв реализъм, въпреки отделни техни военни успехи. Големият проблем и нещото, което въобще не мога да разбера, защо Песков поставя въпроса така, че все едно Москва е готова без условия да седне на масата на преговорите. Точно сега - с кого и за какво ще говорят? Дори едно потенциално замразяване на конфиликта при сегашните дадености ще бъде трагично за Москва! Никога не могат да се изключат и по-големи трагедии, разбира се!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цецко

  15 Ное 2022 14:52ч.

  IN THE LAST MINUTES ! ⚡Украински телевизионни и радио канали в момента съобщават за 14 тежки бомбандировача носещи със себе си крилати ракети, които са излетели от различни летища в Руската федерация. В Украйна е обявена мащабна въздушна тревога.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  15 Ное 2022 14:57ч.

  Отваряте географска и административна карта на Украйна и почвате да гледате и съобразявате. Ако не вземат целия ляв бряг (тук само Днепропетровск видимо е по-особен случай), плюс Николаев и Одеса, постигнатите от тяхна гледна точка силно позитивни, хуманитарни решения за рускоезичното население, буквално ще се стопят в ужасяващите перспективи, които ще пристигнат с огромна скорост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  15 Ное 2022 15:01ч.

  Само си представете следната хипотеза! И не бързайте да я обявявате за нереалистична! Войната се замразява при настоящото фактическо положение. На Турция се прави неустоимо предложение, което просто не може да се откаже! Какво би могло да бъде то?! Страх ме е да си помисля! Набор от неназовани "суверенни" държави от Югоизточна Европа ще и бъдат "дадени" при първо благоприятно стечение на обстоятелствата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  15 Ное 2022 15:07ч.

  Срещу това се съгласява да се построи много бързо новия канал, който е успореден на Босфор/Дарданели. Режимът за трафик през него няма да се регулира от договора в Монтрьо. И ето - на напълно законно основание американския и британският флот ще са вече на постоянни стоянки в Одеса. Нищо няма да може да ги мръдне оттам. А ТСВ никой не иска, нали!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хайзеленчорап

  15 Ное 2022 16:12ч.

  Тогава партнерите от НАТО ще обучават нашите санитари

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  15 Ное 2022 15:25ч.

  Тази хипотеза вероятно е напълно възможна,въпросът е какво ще стои от отсрещната страна.Факторите които могат да определят евентуално решение на турската страна,са доста.Турция мисля няма илюзии коя ядрена сила е най-близкият и съсед,колко е незначително пространство което ги разделя.Много важно е да се анализира въпроса за бъдещите ползи,а знаем,че турците са добри в пазарлъците.Не на последно място е и възможността при такова стечение на обстоятелствата войната да бъде приключена в спешен порядък.Истината е,че каквото и да прогнозираме и обсъждаме сме лишени от обективна и проверена информация,в резултат на което вероятностите за грешки са твърде големи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  15 Ное 2022 15:33ч.

  Никой не иска войната да свърши- Зеленски и компания е ясно какво правят, САЩ и Русия решават някакви геополитически проблеми и разпределения, отделно определени кръгове правят огромни печалби. Русия постъпи повече от странно- проведе референдум и прие Херсон в РФ, мобилизира 300000 човека, унищожи половината от критичната енергийна структура на Украйна и накрая се изнесе от Херсон без нито един изстрел, до последно дори и Зеленски не вярваше, че ще се случи, очевидно са някакви игри между Русия и САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  15 Ное 2022 17:37ч.

  Самая магучая ще размаже укрите. В момента прави непробиваема защитна линия пред Хабаровск!!!! Слава Раша, Слава Путина.... Ха ха ха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не укрите, а НАТО ще бъде размазано

  15 Ное 2022 18:35ч.

  А теб какво ще те правим тогава? Ти лично къде ще живееш, ако преживееш събитията?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мужик

  15 Ное 2022 19:01ч.

  И в Крим също. Тия са с манталитета на дребни питерски бандити. Заграбихме едни земи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи