ООН прие резолюция, призоваваща Израел да освободи окупираните Голански възвишения

ООН прие резолюция, призоваваща Израел да освободи окупираните Голански възвишения

Общото събрание на ООН прие във вторник резолюция, призоваваща Израел да освободи окупираните Голански възвишения. Осем държави, сред които САЩ и Великобритания, се обявиха против, съобщава ТАСС.

За документа гласуваха 91 държави, включително Русия, Бразилия, Индия, Китай и Саудитска Арабия. Осем държави, сред които САЩ и Великобритания, се обявиха против, а други 62 страни се въздържаха. Резолюцията беше съподкрепена от Алжир, Венецуела, Египет, Йордания, Ирак, Катар, Северна Корея, Куба, Кувейт, Ливан, Мавритания, ОАЕ, Сирия и Тунис.

Документът се състои от осем точки, първата от които е изявление, че Израел все още не е изпълнил Резолюция 497 на Съвета за сигурност на ООН от 1981 г., която изисква страната да отмени закона, установяващ израелска юрисдикция над Голанските възвишения. Освен това резолюцията изисква „Израел да се изтегли от всички окупирани сирийски Голани до линията, съществувала на 4 юни 1967 г., в изпълнение на съответните резолюции на Съвета за сигурност“. В резолюцията се посочва още, че „продължаващата окупация на сирийския Голан и действителното му анексиране са пречка по пътя към постигане на справедлив, всеобхватен и траен мир в региона“. 

Освен това Общото събрание на ООН „призовава Израел да възобнови преговорите по сирийското и ливанското направление и да спазва ангажиментите и гаранциите, договорени по време на предишни преговори“ и „изисква от генералния секретар да представи доклад за изпълнението на тази резолюция на генерала събрание на 79-та сесия.

Принадлежащите на Сирия Голански възвишения бяха превзети от Израел по време на Шестдневната война от 1967 г. През 1981 г. Кнесетът (парламентът на Израел) прие закон, който едностранно обявява суверенитета на еврейската държава над тази територия. Резолюция 497 на Съвета за сигурност на ООН от 17 декември 1981 г. обявява анексията за невалидна.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • рукола Z

  29 Ное 2023 8:35ч.

  Тез откак се занимават основно с педофилия, вече никой не ги приема за живи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Израел ще си премести резолюцията

  29 Ное 2023 8:39ч.

  в другия джеб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антон Сираков

  29 Ное 2023 9:24ч.

  Прав/а сте. За Израел най-важен е "джОбът". Но не мислите ли, че е възможно целият Израел да бъде "преместен", да кажем, в морето. Защото работата май отива към такова разрешение...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не. Това не е възможно; по-скоро светът би се "преместил" в морето.

  29 Ное 2023 9:42ч.

  Израел е Обетованата земя, а евреите – богоизбран народ; Господари и Владетели на света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антон Сираков е прав

  29 Ное 2023 13:52ч.

  Това е и причината за кървавия юдео-фашистки преврат от февруари 2014 г. в Киев, подкрепен от малоумните укро-нацисти, които искат да трепат "евреи" и "москали", докато юдео-ционистите и подчинените им американски масони ги водят за носа. На "децата на дявола" (така Бог Исус Христос е нарекъл юдейските първенци - книжници и фарисеи - в предверието на Божия храм на Своя Отец, от който е роден и с който е единосъщ) им трябва резервна държава и те са я планирали на територията на днешната измислена и изкуствена държава Украйна, с краен срок 2049 г. Израел е бил на обещаната от Бога земя (обетованата земя) и израелският народ - тогавашните истински евреи - е бил богоизбран измежду другите народи, до деня на осъждането от същия този избран народ на Исус Христос, единосъщ с Отца - с Бога творец на всичко видимо и невидимо, и предаването му на римския управител на провинция Юдея за умъртвяване на позорния римски кръст. По това време евреите се продават на дявола и престават да бъдат евреи, и затова Исус Христос ги нарича "деца на дявола". Децата на дявола, не само че предават на Рим Божия Син за умъртвяване, но и се гаврят с него по пътя Му към Голгота. Евреи остават единствено тези, които следват Бога и стават част от Неговата Църква - Божията Христова Църква. Господар и владетел на тъмния свят на сътворената от Бога Земя е дяволът - низвергнатият от Божието Царство. Децата на дявола могат да бъдат господари и владетели единствено на мрака - на ада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А с гравитацията кога ще се заемат?

  29 Ное 2023 8:54ч.

  Докога ще търпим тези тоталитарни 9.81 м/с²

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  29 Ное 2023 10:13ч.

  Преминаваме на 32.17 ft/s^2

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а и

  29 Ное 2023 8:56ч.

  Безмозъчни наглеци сте от ООН!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  29 Ное 2023 9:38ч.

  Най-после нещо полезно от ООН. Голаните са окупирани с явното съгласие на САЩ. А по въпроса САЩ си мълчат. При това ежечасно американците, самите те окупирали Сирия и Ирак чрез базите си там, занимават цялото световно обществено мнение с мнимата инвазия на Русия в собствените си бивши територии, при това предизвикана в защита от репресиите на една незаконна хунта срещу собственото си население.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стойко Ет.

  29 Ное 2023 11:22ч.

  Евреите са се осигурили и не ги мислете. Може целият свят да е ЗА, но щом Уолстрийт, Федералният резерв(FED), Лондонското сити, Международният валутен фонд(IMF), военнопромишленият комплекс на САЩ са против значи на Израел всичко е позволено. Който държи дълговете на държавите, той диктува играта. В старите книги на евреите така е написано.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А в книгите им

  29 Ное 2023 12:11ч.

  какво е написано за един Шейлок, The Merchant of Venice? Ако нищо не е написано, да вземат да си осъвременят книгите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи