Министър Комитова за строежа на Алепу: Такова чудо няма в моята практика

Министър Комитова за строежа на Алепу: Такова чудо няма в моята практика
Проектът за строеж на Алепу е един пример за хаотичност в строителството. Въпросът е концептуален - той е огледален на държавата, каза днес пред БНТ служебният регионален министър арх. Виолета Комитова. Комитова допълни, че там има две подпорни стени - едната подпира хълма на Свети Тома, а другата - пътя към шофьорския плаж, като едната си е изградена като такова съоръжение, а втората е с клетъчната структура, която всички казват, че прилича на хотел. "Точно тук идва измамата - в строежа се намират три асансьора за хотелската част, а е пуснат в изпълнение като подпорна стена. Този обект е с две различни разрешения за строеж - такова чудо няма в моята практика", допълни Комитова.

 

За първи път строежа на т.нар. "Шофьорски" плаж в непосредствена близост до комплекса "Свети Тома", който е построен на едноименния нос, влезе в новините в началото на м.г. Първите проверки там започнаха с появата на строителна техника, а според отразеното в протоколите след приключването им дружеството "Главболгарстрой" само укрепвало свлачище. Впоследствие прокуратурата откри различни нарушения около строежа, а разрешението на "Алепу вилидж", както е предишното наименование на комплекса, бе обявено за нищожно от Административния съд в Бургас. Очаква се произнасянето на Върховния административен съд. Наскоро проектът беше купен от нов инвеститор.

Коментирайки ситуацията с държавното дружество "Автомагистрали" тя каза, че има достатъчно доказателства да нарушения и те са открити и при проверката от регионалното министерство, преди да излезе докладът на Сметната палата.

По повод декларацията на Камарата на строителите срещу нея, Комитова коментира, че няма да спре строителството, няма да спре и плащането за свършена работа. "Ние правим проверки на място къде какво е изпълнено, защото имаме ангажимент да изплатим едни 600 милиона на фирми, изпълнили проектите. Не бихме искали да ги разплатим, без да видим какво е направено на място", каза тя, по повод твърденията, че МРРБ не изпълнява договорите си.

На въпрос дали магистрала "Хемус" може да бъде завършена до 2024 година, министър Комитова обясни, че нова едва ли ще стане, при положение, че има отделни участъци, за които дори липсва проектна готовност.

 

Източници: "Дневник", БНТ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Арх

  12 Юни 2021 10:58ч.

  Хотелът наистина е и подпорна стена в известен смисъл. Подпира себе си. Понеже от едната страна е вкопан, а от другата излиза на самия пясък. Кой му беше архитектът? Мъжът на Екатерина Захариева. Много е известен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • dobadoba

  12 Юни 2021 11:19ч.

  То освен т.н. подпорна стена и комплекс пред нея има в проекта. За него нищо никой не споменава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зелен чорап от НАТО

  12 Юни 2021 11:49ч.

  Публикациите "Митова смени ръководството на Автомагистрали с кадри на ДПС' ясно показват, че тая нова калинка е като всички останали в ОФ-то, каращисало куцо и сакато в ролята си на предизборен щаб на президента.Инструктирал ги е да джавкат по телевизиите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цветан Седможилищник без запъване:

  12 Юни 2021 12:33ч.

  Цветан Седможилищник без запъване: "Обикновен капитализъм", дами и господа. Затова е имало вече национализация на откраднатото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обикновен капитализъм, сър!

  12 Юни 2021 12:56ч.

  2 милиона и 300 000 лева за една кална локва в Ловеч, която уж е язовир. Толкова би струвала една нова сграда на детска ясла! Милиарди изсипа ЕС за 10 години в България, а ние нямаме нищо налице. Къде щеше да е страната ни ако европейските и нашите милиарди, изработени от българските граждани бяха инвестирани, а не окрадени? Със сигурност нямаше да сме в демографска катастрофа с 2 милиона българи в чужбина и пенсии под прага на бедността! България е богата страна, но грабежът трябва да се замени с градеж!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  12 Юни 2021 13:44ч.

  Събаряй!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СОЗОПОЛ и НЕСЕБЪР!

  12 Юни 2021 14:35ч.

  Взе да ни писва от тоя вой на "екозелените и прочие защитници" срещу ... застрояване на бреговата ивица. .... Ами проекта Алепу е симпатичен и е в хармония с околната среда. .... Направен е умно. ... Имало две строителни разрешения и прочие бюрократщина, ами ще има чиновни;ците трябва да се издържат! .................. Що не реваха така наречените СЪВЕСТНИ еко зелени и пемпени, га се изграждаха МЕГАХОТЕЛИТЕ в периода 2001 - 2009 г. по Черноморието и действително го бетонираха?! ......... И последно, ако тези "екозелени съвестни защитници" живееха в древни времена днес НЯМАШЕ да има нито Созопол, нито Несебър, нито Поморие дори!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи