Крум Зарков става секретар по правните въпроси на президента

Крум Зарков става секретар по правните въпроси на президента

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Процедурата по отстраняването на Гешев беше направена по възможно най-нескопосания начин. Заметоха се доста въпроси под килима. ... Формално Иван Гешев си отиде заради репликата "политически боклук", но всъщност си отиде за цялостно творчество". Това каза в предаването "Политически НЕкоректно" Крум Зарков, бивш служебен правосъден министър и бивш депутат от БСП. 

Той подчерта, че процедурата се контролира от мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС), а не от министъра на правосъдието:

"Този ВСС, когато избира, когато отстранява и когато пак избира, винаги оставя чувството, че го прави под давление, а не по убеждение. Затова аз съм от тези, които пледират, че ключова за съдебната система е промяната на състава на ВСС, която да върви паралелно с другите неща... през конституционна реформа".

Според него изборът на нов главен прокурор трябва да бъде спрян, защото този ВСС "не бива да избира":

"Не казвам, че ВСС е нелегитимен, а е нередно да го прави. Защото този процес, който беше с Гешев, беше един етап, започнат от този ВСС и завършил катастрофално през този ВСС. Въпросът е - следващият етап, който се открива сега, когато сме в тенденция за конституционна реформа, която обусловява цяло едно сложно мнозинство, всички говорят за нея. И питам - следващият етап пак същият ли е? Не виждате ли, че с избора от този ВСС на и.д. главен прокурор, се върнахме все едно нищо не се е случило? Още тогава казах, че най-страшното от тези скандали е отново нищо да не се случи. Има ход. Трябва 2/3 мнозинство, което определени политически групи в парламента казват, че са способни да създадат. Или го имат и трябва да го използват, или го нямат и не трябва да заблуждават, че го има".   

Крум Зарков обясни, че мнозинството в този парламент е решило през приетия закон, че в рамките на 3 месеца трябва да бъде произведен нов избор за нов състав на Висшия съдебен съвет. 

"Не съм виждал проекта за промени в Конституцията, който президентът анонсира, но надявам се скоро да имам такава възможност", каза бившият служебен министър на правосъдието и уточни, че от 3-ти юли ще бъде секретар по правните въпроси в президентството.

"Новата ми длъжност не позволява да бъда в ръководството на партията и трябва са напусна Националния съвет БСП. На всички мои приятели социалисти и леви казвам, че оставам верен на убежденията си и на партията си".

Зарков коментира и породилата се дискусия около кандидатурата на ПП-ДБ за кмет на София:

"Предявяват се обвинения към Васил Терзиев, когото не познавам, на които той нито може, нито би могъл, нито би трябвало да дава отговор. ... Въпросът за равния шанс може да бъде зададен и сега - доколко детето от провинцията и детето, родено в затворения комплекс във Витоша, имат еднакъв шанс".

Интервюто на Силвия Великова с Крум Зарков в предаването "Политически НЕкоректно" можете да чуете тук.

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

 • поглед

  02 Юли 2023 19:17ч.

  И след това ми кажете че,около генерала няма ам-преврат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  03 Юли 2023 0:30ч.

  Кога стана преврата, с назначението на кадъра на Сорос или с назначението на Зарков? Не е ли едно и също? Няма промяна, Радев никога не е бил нещо друго, но може да е искал да мислите така. Значи и в БСП има такъв преврат, защото Нинова подкрепи и Радев и Зарков и протестираше с документи от Държавния департамент, като ходеше под ръка с Йончева из студията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уикипедия:

  03 Юли 2023 11:33ч.

  "Негова майка е журналистката Анна Заркова, а негов дядо е генерал Леонид Кацамунски – началникът на Главното следствено управление от 1990 до 1992 г. и зам.-директор на Народната милиция от 1981 до 1990 г."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пор ошенко

  02 Юли 2023 19:20ч.

  И рЕзидента търси работа на маминия син! Как е карал досега без такъв "секретар"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 02 Юли 2023 16:20ч. И рЕзидента търси работа на маминия син! Как е карал досега без такъв "секретар"?

  02 Юли 2023 20:13ч.

  Кадрите решават всичко, а този е кадър със сериозна експертиза. Не беше ли чест гост на госпожа Мустàфа преди последната да напусне България тихомълком?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Я, на тоя

  02 Юли 2023 21:33ч.

  мамин сопол му намериха и друга държавна раб’та,ех на мама некадърничето,няма да го оставим да гладува я!Той,другарят ни президент се е погрижил за него….,така де,некадърник ама наше момче!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  03 Юли 2023 0:17ч.

  Румба, що не взе Лореалчо, че да миряса Кирча и без това ти ни ги натресе?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • медиен експерт

  03 Юли 2023 1:03ч.

  Да, в България има прослойка хрантутници, които си живуркат красно и прекрасно на наш гръб. Всички са много кадърни, но не отиват в частния бизнес. Всъщност България не е бедна държава, след като издържа толкова много службогонци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Ат.

  03 Юли 2023 11:29ч.

  Всички президенти умират политчески след края на мандатите си ... само този преди това, обграден от гьорави играчи на карти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи