Хинков: “Пирогов” е на загуба с 31,4 млн. лв. Разписах освобождаването на шефа на болницата

Хинков: “Пирогов” е на загуба с 31,4 млн. лв. Разписах освобождаването на шефа на болницата

Всичко, което съм предприел, е спрямо установените закони в страната, спрямо задълженията ми като министър и заставам зад моето решение. Това каза здравният министър Христо Хинков на брифинг в Министерския съвет относно освобождаването от длъжност на директора на болница "Пирогов".

Хинков заяви, че одитният доклад е предоставен на прокуратурата, а също така на ДАНС, на Сметната палата и на АДФИ.

Както премиерът съобщи вчера, докладвал съм и на него за нарушенията в "Пирогов", но решението за освобождаването на директора на болницата си е мое. Заповедта е подписана на 27 ноември от мен, но не е влязла в сила, защото към този момент не е била връчена, обясни здравният министър.

Като министър на здравеопазването, аз съм натоварен със задължението да нося отговорност за всички дружества в патримониума на моето ведомство, изтъкна той. Той отбеляза, че когато получи доклад, в който са установени нарушения, като министър е длъжен да предприе необходимите действия, защото в противен случай може да бъда обвинен в безстопанственост.

"Документите на предложения от мен нов директор на "Пирогов" са внесени в Търговския регистър за вписване на 4 декември. Процедурата по освобождаване на стария ръководител изтича едва когато бъде вписан новият. Законодателят е предвидил в подобни казуси да няма вакуум и да не се нарушава приемствеността. Изпълнителният директор носи персонална отговорност за всички сключени договори, плащания и други", подчерта Хинков. 

И разкри, че към момента финансовите загуби на "Пирогов" се равняват на 31,4 млн. лева, като това, по думите му, е със 7 милиона повече от предходната година.

"В момента размерът на собствения капитал на дружеството е под размера на записания, което означава, че в момента то е декапитализирано от гледна точка на финансовите му резултати", обясни още здравният министър. 

Попитан за твърденията, че е възможно да изпълнява политически поръчки, Хинков беше категоричен, че това не се случва, а решението е взето на база одитния доклад.

"Аз съм консултирал тази стъпка не само с премиера, но и с председателя на Здравната комисия", подчерта Хинков.

Относно болница "Майчин дом" министърът отбеляза, че всички наднормени вземания са декларирани по законов ред.

"Не бяха установени закононарушения. Ако се установят такива, ще се вземат мерки. Проверките в държавните болници са планови, но ще има и извънредни, които ще преминат по график", посочи Хинков.

И обясни, че одитният доклад ще бъде огласен, щом приключи прокурорската проверка. 

"Изглежда директорът няма да бъде сменен, защото има голяма съпротива, но аз съм направил каквото трябва", коментира още Христо Хинков.

Ден по-рано депутатите от ГЕРБ изразиха недоволството си от решението на министъра, като заявиха, че ще бойкотират пленарните заседания и гласуването на законопроекти на МС.

 

Коментари

 • Бързат да унищожат всички държавни болнци

  06 Дек 2023 14:39ч.

  Стоим и гледаме! Имам що годе поглед отблизо, какво става в болниците. Та директорите се смент като носки кърпички!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  06 Дек 2023 18:06ч.

  Като търговски дружества забравили Хипократовата клетва и приели знака на Мамона, работят основно за пари ! ДДС-то и нагласените обществени поръчки са причините за затъването !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Свилен

  06 Дек 2023 20:32ч.

  А какво ще кажете за милионите които Шиши , Бойко , сглобкаджиите и вся остальная сволоч окрадоха и покриха в офшорките си ? Това са пари за сто болници от най - висок клас ! Защо изпращате даром реакторите на АЕЦ Козлодуй и толкова оръжие за загубената кауза Украйна ? Колко училища и детски градини могат да бъдат построени с тези пари ? Къде отидоха парите за непостроените магистрали ? Къде са парите от ограбените и закрити заводи ? Къде са милионите разпределени за свои и близки фирми ? Безсрамници ! Само Бог може да ви съди ! За вас един Народен съд не е достатъчен !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гейт след гейт!

  06 Дек 2023 14:40ч.

  Просто интереси, не наши, повярвайте!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хинков: “Пирогов” е на загуба с 31,4 млн. лв. Разписах освобождаването на шефа на болницата

  06 Дек 2023 18:35ч.

  За колко години са натрупани тези 31.4 милиона лева дългове?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Пенчо бре, чети!"

  06 Дек 2023 20:04ч.

  "И разкри, че към момента финансовите загуби на "Пирогов" се равняват на 31,4 млн. лева, като това, по думите му, е със 7 милиона повече от предходната година."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бързат да унищожат...

  06 Дек 2023 14:48ч.

  Дали на са решили да ги приватизират в нечии МНОГО правилни ръце?! Щото за момента върви грандиозно доограбване на т.нар. "държава". Много скоро ще е: - Бозе почившая!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Простия Киро: Моята воля за Сарафов е под всякаква критика!

  06 Дек 2023 15:23ч.

  Един идиот въведе пръстовите отпечатъци. Друг идиот сега въвежда електронните рецепти. Само идиоти ли задължително трябва да са министри на здравеопазването?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • прав си

  06 Дек 2023 16:36ч.

  Задължително! Иначе не те допускат да припариш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али Луя

  06 Дек 2023 16:01ч.

  Важното е частните болници да не са на загуба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Duderstadt

  06 Дек 2023 16:08ч.

  Спомен от 1996 година -Мими Виткова назначи млад директор , който трябваше да направи ревизия на болницата .На 3 ден беше буквално изхвърлен от администрация и завеждащи отделения , защото щеше да им " лъсне задника " какви криминалии са вършили ...явно в Пирогов не обичат финансовия контрол ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • некадърници

  06 Дек 2023 16:35ч.

  Този показва, че никога не е късно да се намери още по-голям некадърник. Съсипа здравеопазването тотално за няколко месеца. За един елементарен антибиотик трябва да си вземеш една седмица отпуск и болен да тичаш по пет пъти при личния лекар и поне в десет аптеки, докато го купиш. По неговите стъпки е тръгнал и оня смешник на образованието - почва поредните "реформи", които от предпоследно място ще ни пратят на последно по резултати на българските ученици. Такава некадърност като ПП/ДБ никога не е имало. То са били комунисти, турци, военни, фашисти, безпартийни и какви ли не, но такива супер некадърници, продажници и безродници народът ни не е виждал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Lekar

  06 Дек 2023 16:42ч.

  Кратко правно становище по одиторския доклад на Пирогов 1. Констатациите в одиторския доклад за съществени нарушения имат за предмет обследването единствено нарушенията по Закона за обществените поръчки и по специално нарушенията на забраната по чл. 2, ал. 2 от ЗОП, което се изразява в ограничаване на конкуренцията чрез включване на условия или изисквания, които дават необосновано предимство на конкретни фирми или необосновано ограничават участието на стопански субекти в обществените поръчки и които не са съобразени с предмета, стойността, сложността, количеството или обема на обществената поръчка. Всички изчерпателно изброени договори за обществени поръчки са извършени при едни и същи нарушения, което говори за цялостно манипулиране на тръжните процедури там където такива са провеждани. 2. Административно-наказателната отговорност за нарушения на правилата на ЗОП се налага за извършено административно нарушение, което трябва да бъде установено. Конкретното установяване на нарушението се извършва със съставянето на акт за констатиране на нарушенията от одитори на Сметната палата или от длъжностни лица от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Те съставят констативни актове за спазване на законодателството в областта на обществените поръчки. Глобата се налага на лицата, които са извършили нарушението по ЗОП, с наказателно постановление. В случая министърът на здравеопазването има законовото задължение незабавно да предаде доклада от Звеното „Вътрешен одит“ на МЗ на АДФИ или Сметна палата. 3. Констатирано е и друго – в периода от 01.07.2022 г. до 29.12.2022 г. от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД са поети задължения за извършване на разходи в общ размер на 274 685,37 лв. без ДДС /329 622,44 лв. с ДДС/, а в периода от 04.01.2023 г. до 26.07.2023 г. – в размер на 678 078,63 лв. без ДДС /813 694,35 лв. с ДДС/ към „Агарта ЦМ“ ЕООД – общо в размер на 1 143 316,79 лв. с ДДС. Поетите задължения са по издадени фактури, без проведени обществени поръчки по реда на ЗОП и без сключени договори – това следва да бъде предадено в прокуратурата. 4. Недоумение буди и факта при какви условия е сключен Договора за банков кредит, при положение, че за него също трябва да се прави обществена поръчка, за да се съберат оферти и от други банки при предварително обявени условия на договора. Възложителят в случая не е поставил никакви изисквания към банките чрез обявяването на конкурентен търг и то за суми в особено голям размер, а директно и безусловно е подчинил на една банка собствените си интереси – това следва да бъде предадено за обследване в прокуратурата. 5. МЗ следва да анализира по детайлно финансовото състояние на Дружеството с оглед на голямата му задлъжнялост. Само на това основание управителят може да бъде сменен веднага защото в случая кредитите се покриват с други кредити, а общата задлъжнялост непрекъснато се увеличава. Въпреки ограничения предмет на одита, констатираните нарушения са драстични, което предполага незабавни действия на принципала.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Писна ми

  06 Дек 2023 17:05ч.

  "Пирогов" да не е бакалница, та ще изискват определена печалба от дейността му? А бре, овча главо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Илко Семерджиев, зъболекар-импресионист

  06 Дек 2023 19:22ч.

  Създаденият от д-р Петрана КОНДОВА ИБМП /РНПИСМП/ "Н.И.Пирогов" е в руини ... Дерьмократите могат само да крадат и рушат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  06 Дек 2023 20:07ч.

  Д-р Кондова е дългогодишен директор, но не и създател на Пирогов. По соц време още я наследи д-р Ванев, маса други и все имат принос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Илко Семерджиев, зъболекар-импресионист

  06 Дек 2023 21:38ч.

  Грешиш, д-р Петрана КОНДОВА (1965 - 1978 г.) направи ИБМП /РНПИСМП/ "Н.И.Пирогов" по модела на Институтите "Н.В.Склифософскии" в Москва и "Ю.Ю.Джанелидзе" в Ленинград ИБМП /РНПИСМП/ "Н.И.Пирогов" .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  06 Дек 2023 23:40ч.

  може, аз само я цитирах, тя е част от дедите ми :) не харесваше Ванев, не харесваше никой след нея, всъщност, защото не правят бързо и систематично нещата ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайдукът Софиянски

  06 Дек 2023 19:14ч.

  Няма главатар на държавна болница, който да не е милионер!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  06 Дек 2023 20:05ч.

  Дачков, следващият път като ме изтриеш очаквам да обясниш защо. В противен случай ти падат приходите, примерно :) Да не се окажеш качен на винтореза на прасчо, само :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не веднъж и дваж

  06 Дек 2023 20:56ч.

  Пирогов не веднъж и дваж ги хващаха в далавери, но тия се имат,че са на ШарЕната крава телета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  06 Дек 2023 22:46ч.

  Оказа се че и болницата за спешна помщ трябва да е компания с профит за да оправдае съществуването си!? Ами почвайте с рушветите. Пациентите в кома си носят парите в левия джоб...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За каква загуба говорят?

  06 Дек 2023 23:06ч.

  Нали здравеопазването е безплатно. Как при безплатно здравеопазване ще се реализира печалба?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пируети

  07 Дек 2023 7:13ч.

  Пирогов е спешна болница.Хиляди се преглеждат там.Отрепките комунистически направиха от пациентите донори на здравеопазването.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • еми продължавайте промяната, ве

  07 Дек 2023 7:15ч.

  Нека да се спре финансирането на частните болници от нзок,нале паазарна икономика не знам какво, невидимата ръка на задкулисието, пардон пазара. Направете цялатаверига на доставки държавна собственост и да отпаднат процедурите по зоп. ЗОП е най-големия умишлен икономически резил на Прехода към ада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи