Елена Йончева: Евродепутати ще обсъждат ситуацията в България на извънредно заседание

Елена Йончева: Евродепутати ще обсъждат ситуацията в България на извънредно заседание

Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права на Европейския парламент (ЕП) се събира на извънредно заседание, на което ще обсъди ситуацията в България. Това съобщи Елена Йончева – единственият български евродепутат, който членува във влиятелната група, съставена от по двама представители от всяко политическо семейство в Брюксел.

Заседанието е насрочено за 13 юни 2023 г. в Страсбург. Очаква се да бъдат поканени за изслушване представители на Министерство на правосъдието, на прокуратурата и на неправителствени организации.

Решението за извънредна дискусия за България беше взето на редовното заседание на групата в четвъртък с цел евродепутатите да бъдат запознати с последните развития, свързани с върховенството на закона в страната – промените в Закона за съдебната власт, внезапното развитие по дела, които Европейският парламент наблюдава от години, както и въпроси, възникващи от изтекъл запис от заседанието на ръководството на една от парламентарно представените партии. Евродепутатите очакват да получат допълнителна информация и разяснения.

България е под наблюдение на мониторинговата група от лятото на 2020 г., за което Елена Йончева настоя. Оттогава Бойко Борисов е канен два пъти, за да бъде изслушан като премиер на България, но и двата пъти той изпраща министри да го представляват. Наложи се евродепутатите да отправят допълнителни въпроси към българските власти, в които се интересуваха както от механизмите за отчетност и контрол на главния прокурор, така и за развитието на случаи като „Барселонагейт“, снимките с чекмеджета с кюлчета и банкноти в спалнята на премиера, записа, на който Бойко Борисов се чува да заплашва бизнесмен и политически опонент и др.

През януари 2022 г. на заседание на групата в Брюксел присъстваха главният прокурор Иван Гешев и тогавашният премиер Кирил Петков.

Мисия, начело с председателя на мониторинговата група Софи ин’т Велд („Обнови Европа“) беше в България през септември 2021 г. Следващото посещение е планирано за есента на тази година.   

Докладите и заключенията на групата се разглеждат от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент. Те се вземат предвид в годишните доклади за върховенството на закона, които Европейската комисия публикува за държавите членки. Очаква се докладът за 2023 г. да бъде оповестен през юли.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

Коментари

 • Викт

  02 Юни 2023 17:09ч.

  то до 13 юни 2023, я камилата, я камиларя, ще обсъждат само факти и ланския снег.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Репутацията на нашата България във вашата Европа нас, българите, изобщо не ни интересува

  02 Юни 2023 17:16ч.

  А репутацията ни в Европарламента пък особено хич не ни интересува

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  02 Юни 2023 18:15ч.

  Злобната руска еврейка Милийончева пак мята лайна по България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Откога имаме нещо против евреите?

  02 Юни 2023 18:27ч.

  А Сорос, Зеленски, Нюланд, Блинкен? Или единственото им извинение е, че не са точно руски евреи? Противоречията издават липса на единство в мирогледа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • медиен експерт

  02 Юни 2023 20:02ч.

  Ето, америкнаците ни удрят шамарите отляво, а ЕС - отдясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи