„Билд“: Огромни проблеми и недоволство в украинската армия

„Билд“: Огромни проблеми и недоволство в украинската армия

Украинските войници трябва да използват 50-годишни съветски автомобили с повишена проходимост „Лада“, за да стигнат до фронтовата линия, съобщи германският таблоид „Билд“. Източници на вестника посочват „огромни проблеми“, вариращи от неадекватно командване до сериозна липса на основно военно оборудване и консумативи.

Войниците се позовават на голям недостиг на бронирани военни превозни средства с висока проходимост, заради което карат лади, за които плащат сами.

„В автосервиз плащаме всичко от собствения си джоб“, казва войник пред „Билд“.

Силите на Киев също страдат от липсата на разузнавателни и ударни дронове, които те също трябва да закупят сами или да получат от различни организации за подпомагане и частни дарители. Някои звена трябва да разчитат на специално изработени безпилотни летателни апарати, оборудвани с части, направени на 3D-принтери, съобщава „Билд“.

„Плащаме и наем за къщите, в които спим, и за храна. Това ви кара да се ядосвате“, каза един от войниците, добавяйки, че докато Русия „инвестира всичко“ в своите сили, украински войници трябва да разчитат до голяма степен на себе си.

Ефективността на руските дронове и постоянното им присъствие на бойното поле също силно ограничават възможностите на украинските войски, според „Билд“. Системите за противовъздушна отбрана, доставени на Киев от Запада, почти не достигат до фронтовата линия, според германската медия.

„Десетки западни противовъздушни системи, като [германските] самоходни зенитни оръжия „Гепард“ се използват като стационарни системи за противовъздушна отбрана” в украинските градове. „Нямаме почти нищо от тези части на оборудването отпред“, твърди войник пред „Билд“.

Мнозина, с които са се срещнали журналистите от „Билд“, също са силно критични към висшето командване на нацията, което е свело цялото обучение на НАТО до нищо. „Тъй като старшите офицери са същите като преди, едва ли нещо се е променило по отношение на войната в сравнение със съветската епоха“, казва войник, обучен от страните от НАТО, пред „Билд“, добавяйки, че украинските сили не провеждат никакви „комбинирани оръжейни“ операции.

Мнозина в редиците на армията се ядосват на политическото и военно ръководство на Украйна, твърди „Билд“. „Генералният щаб никога не е трябвало да предава заповедите за контраофанзива, дадени на Зеленски от чужбина“, каза украински офицер пред вестника.

 

Източник: obektivno.bg

 

Коментари

 • Някой

  28 Ное 2023 17:23ч.

  Ще има орязване на грантове, май. Как може да си позволяват тези медии да пишат такива статии? Май някой в редакцията си рита трудовата, че и здравната, книжка...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Търсят оправдание за загубата

  28 Ное 2023 20:07ч.

  Западняците и американците не искат и не могат да се признаят за победени. Виновни са украинците, това е! Уви! Такава е логиката, когато побеждават, това е тяхна победа, когато губят, украинецът се сочи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  28 Ное 2023 21:11ч.

  Идва момента на отрезвяване и скоро ще тръгнат към Киев за разплата !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  28 Ное 2023 17:26ч.

  Лада Нива няма петдесет години като модел, но наистина в проходима. До тук със Страйкъри и Брадли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  28 Ное 2023 17:29ч.

  Показателен е факта, че войската се жалва не от липсата на броня и проходимост, а че трябва да плаща на гаражна сервизи за мобилност. А Тагарев купи скраб за милиарди, дето и сервиз няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помнещ

  28 Ное 2023 18:18ч.

  Виновни са старшите офицери защото били обучени в съветски военни академии, пише авторът. Моля? Залужни, Сирски бяха сочени за велики военноначалници, а самите те сочеха, че са учили военния занаят от Герасимов. На средно управленско ниво няма как да има съветски възпитаници. Вече минаха 34 години , бе хора. Майор( комбат) се става на около 35-38 години. Значи сега командват 70 годишни, нали? Става дума за тактическото и оперативното ниво. Като толкова трагично е обучението , защо руските офицери не са посочени, че са тотално неадекватни на съвременните бойни действия. Ама посочени и оценени от американски бивши военни, които са запознати много добре с темата. Ако няма политическа намеса, военните досега щяха да са завършили войната. Повечето специалисти сочат, че Путин не разрешава, а само заплашва с " ние не сме още започнали". А жертвите? Жертвите се увеличат. На края като направят калкулацията ще се разбере , че загубите са едни и същи при една активна бърза офанзива и една активна продължителна отбрана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ей го Зеленски на предна линия

  28 Ное 2023 18:44ч.

  Защо се оплакват? Прилича ми на лигавене. Да се стягат и да напредват към Москва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нали се сещаш

  28 Ное 2023 21:13ч.

  Тази "предна линия", се намира в някое полско киностудио! Истинската предна линия е бяла и му я забърква Брендо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колко ли още ще прехвърлят вината от една болна глава на друга болна глава?

  28 Ное 2023 18:50ч.

  Явно е, че скоро ще се стигне до капитулация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  28 Ное 2023 18:59ч.

  Ами: позивна "Волга" и - в плен. Така ще отърват кожата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  28 Ное 2023 20:11ч.

  Засега обективните медии мълчат, но петък и събота е било голямо меле около Артьомовск/Бахмут. Украинците(предимно от западна Украйна)опитват да атакуват Ясиноватая. Попадат в огневи чувал. Руските десантчици заедно с бивши вагнеровци взимат около 100 пленени(от тях 2 американци, 20-ина поляци от заградителен отряд). Около 700 убити.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • паф

  28 Ное 2023 19:11ч.

  украинския шпионин, плъха тагаренко, нали им изпрати 150 БТР, какво го интересува българския народ, тези високопроходими машини сега щяха да са в помощ при тая бедствена зимна ситуация!...МРЪСНИК!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  28 Ное 2023 19:29ч.

  Eто едно видео на Джимми Дор - "В бой идут одни старики" ( авт. превод на руски ) : https://www.youtube.com/watch?v=uSXhMTidwws

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  28 Ное 2023 19:47ч.

  ами питаите къде отиват траншовете от ес за имения и яхти на наркомана и кликата около него

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  28 Ное 2023 19:48ч.

  Тази артист ще завърши като Мусолини - надолу с главата и кръвясали очи, обесен от жени!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • манго

  28 Ное 2023 19:51ч.

  То и хамас са така, но не виждам някой да рони горчиви сълзи за тях

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешеходец

  28 Ное 2023 20:09ч.

  Стига сте цвилили украiiнски посерковци, тръгвайте към Москва. Айнц, цу цвай, цу дрън!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бащата на волгата, ония с еленчето ако ги помните

  28 Ное 2023 20:11ч.

  Качваше един тон гипс и колата не клякаше. Циганите изкупиха жигулита, лади, сами си ги оправят. Свидетел съм и какво ли не товарят на тях, туй железа, казани, дърва, и жигулата върви. Да не говорим през какви калища ги карат. Машини, това са машини!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  28 Ное 2023 20:52ч.

  Кат искаш Машина-ИС2. В Донецк стоеше на постамент 50 години и ресто. Сложиха нов акумулатор, наляха нафта , напълниха със 122 мн снаряди(от още на въоръжение гаубица-дет са им дефицит) и запали. На собствен ход слезе от монумента и влезе в боя. Вярно-после Стрелков го прецака , но повоюва три месеца успешно. Та да видя нещо от новите с такава "живучест". И тия, с Харковският завод, просят бронирани машини!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  28 Ное 2023 21:51ч.

  Само за 10 дни един руски полк при Кринки, на левия бряг, е загубил над 1000 човека. Там войниците са в бунт и се обръщат директно към Министъра на отбраната за помощ, преди да ги учушкат без остатък. А под Авдеевка продължават атаките с глави срещу бетона - в резултат убитите ватенки са над 25,000. Само под Авдеевка ! Това е положението, а не лъжите глупави по-горе. Слава Украине !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И един мармот...

  29 Ное 2023 13:40ч.

  Ти рови в мозъка, и го увива в станиол. Хептен си изплискал легена. Лекувай се...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Олеся Олашчук

  28 Ное 2023 21:54ч.

  Пак ли немският жълт парцал Билд?Все едно да вярваш на Азис.Тая окаяна според парцала украинска армия за ноември очисти доста канибали, нахлули в земите й. 931 на ден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  28 Ное 2023 22:52ч.

  У ВСУ чудовищные потери, дефицит техники, а средний возраст солдата во многих бригадах - 54 года, - представитель офиса Зеленского - https://t.me/VA_Nikonov/19421

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да грабват лъкове и копия

  29 Ное 2023 10:19ч.

  Едните с лопати и перални, другите с 3Д принтери, мъка...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  29 Ное 2023 13:40ч.

  Войник критикувал щабистите, а те са вишисти, или лейтенант критикува комбата.. Билд намерил какво да нищи.. Ми то си е човещинка, от време оно.. Редниците одумваха фатмаците, че били калпави, па те да са на техно място, как щяла да върви работата... Фатмаците се смееха на офицерите, в тесен кръг... колко били калпави, макар и с военно училище.. Медсестрите, имах неколко гаджета от тех, па требваше да ги слушам, какви некадърници са докторите, едни тумори не могат оперира.. докато ги склоня на близка близост... И едни лелки от децката градина, одумваха учителките, че имали образувание, ама немали подход към децата... /Еми , Жив Живот.По - долните чинове са по-умни.../ От друга страна Швейк, па много убаво описал щабната работа на щабните работници...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  29 Ное 2023 14:08ч.

  Неска цел ден гледам по новини, при Гала биле, за километри ламбички, лентички,финтифлюшки в Бел Дом... Па само не казаха на простите славяни в Украйна: - Е те това е за нашите деца , а за вашите - мазета, стари шишета за вода, огън и жупел.. Ама ваште Зеленчета ви го избраха.. Ама така е, народът иска едно, па им натресат Бойчо, Шиши и Зеленчо.. Петър Павел...или две три шматки в НАТО , ЕУ и другаде..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи