Свети Нектарий Егински: Атеизмът е психично разстройство

Свети Нектарий Егински: Атеизмът е психично разстройство

Атеизмът е психично разстройство, той е ужасна болест на душата, която е трудно да се излекува. Атеизмът е страст, която сурово потиска всеки, когото е сграбчила. Той крие изобилни нещастия за своя пленник, който става вреден не само за себе си, но и за тези, които влизат в контакт с него. Атеизмът отрича съществуването на Бог. Той отрича, че има божествен Създател на вселената. Той отрича Божието провидение, Неговата мъдрост, Неговата доброта и като цяло Неговите божествени качества. 

Атеизмът учи на лъжа своите последователи и измисля фалшиви теории, касаещи създаването на вселената. Той изповядва като Пития, седнала на триножника, че творението е резултат на случайност, че то се запазва чрез безцелни, произволни взаимодействия, че величието му се разкрива от само себе си с течение на времето.  И че хармонията, грацията и красотата, които се виждат в природата, са свойства на природните закони. 

Атеизмът отнема от Бога, Когото отрича, Неговите божествени качества и вместо това приписва тях и Неговите творчески сили на безжизнената и немощна материя. Атеизмът смело прокламира, че материята е причина за всички неща и я обожествява с цел да отрече съществуването на по-висше Същество, на върховен, творчески Дух, Който се грижи и поддържа всичко. Поради безверието материята става единственото реално съществуващо нещо, докато духът става несъществуващ. За атеизма духът и душата са егоистични изобретения на човека, измислени за да задоволят неговото тщеславие. 

Атеизмът отрича човешката духовна природа. Той сваля човека от благородната висота, където той е бил поставен от силата и милостта на Твореца и го принизява до ранга на лишените от разум животни, които атеизмът приема  за прародители на неговото изтъкнато и благородно потекло. Атеизмът върши всичко това, за да свидетелства в полза на думите от Псалтира: „Човек, който е в почит и е неразумен, е подобен на животните, които загиват.“ (Пс. 48:20) Атеизмът отнема вярата, надеждата и любовта от света, тези източници, даряващи живот и истинско щастие на човека. Той премахва Божията правда от света и отрича съществуването на Божието провидение и помощ. 

Атеизмът приема законите, които съществуват в природата, но отрича Бога, Който е определил тези закони. Атеизмът се стреми да води човека към измислено щастие, но го изоставя в средата на нищото, в долината на риданието: лишен от всички божествени блага, изоставен от утешение свише, изпразнен от духовна сила, ограбен от силата на моралните добродетели и оголен от единствените необходими неща на земята – вярата, надеждата и любовта. Атеизмът осъжда горкия човек на гибел и го оставя сам като жертва сред трудностите на живота. Премахвайки любовта в човека, атеизмът последователно го лишава от любовта към другите, изолира го от семейството му, от близките и приятелите му.

Атеизмът измества всяка надежда за по-добро бъдеще и я замества с отчаяние. 

Атеизмът е ужасен! 

Той е най-лошата от всички духовни болести!


[1]Триножникът е бил бронзов олтар в Делфи, Древна Гърция, на който жрицата на Аполон на име Пития сядала, за да изрече предсказанията си.

Превод от английски: Соня Анкова, Фейсбук

Източник: johnsanidopoulos.com

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • рукола Z

  05 Sep 2022 8:49ч.

  Някой да обясни това на еврюгата Ювал Ноа Харари, човекомразецът на Клаус швабата... умират от желание да убият Бог в човека и да го принизят до червея, като разбира се изключват тех си 😉 Тяхната единствена цел е да унищожат християнството!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  05 Sep 2022 8:50ч.

  В този ред на мисли... родната ни църква да не застава така твърдо зад БОКО, нищо, че редовно ги ръси с пачки, вместо те него да ръсят със светена вода, ами да внимават какво правят, щот утре ще ги няма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тяхната единствена цел е да унищожат Православието.

  05 Sep 2022 8:53ч.

  Друго християнство няма. Другото е ерес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  05 Sep 2022 9:16ч.

  Принципно, християнството във всичките му форми /без католицизма вече/, издига моралните закони на пиедестал, кът така че, да не бъдем толкова крайни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тяхната единствена цел е да унищожат Православието. 05 Sep 2022 8:53ч. Друго християнство няма. Другото е ерес.

  05 Sep 2022 9:33ч.

  На Запад вече и ереси няма. Там има само ислям и атеизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пишман псевдоинтелектуалец

  08 Sep 2022 20:07ч.

  Петър Дънов е казал: - Само умопобърканите отричат Господа. - Тези, които отричат Бога, полудяват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  05 Sep 2022 8:50ч.

  Уважавам религиите и вярващите в някоя от тях,но не приемам за нормално каквито и да са нападки към атеистите.А и да не забравяме,че светът си върви по пътя,а религии се появяват и отмират.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Атеистичний ми Иванчо!

  05 Sep 2022 9:31ч.

  Ами отбранявай се, бе пич! Разкажи ни колко е хубаво да си атеист! Обясни ни! А иначе за отмиращите религии едно ще ти кажа - човекът е оцелял, защото е вярвал! Вярата няма как да я изкорениш! Тя просто възкръсва отново и отново! Замислял ли си се защо древнохристиянските църкви са се изграждали върху езически центрове?! ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  05 Sep 2022 9:46ч.

  Прекалено си глупав, за да разбереш науката? Опитай с религията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димов

  14 Sep 2022 14:07ч.

  Чрез вярата човек общува с Бога, а науката изучава Божието творение. Вярата и науката са две различни неща, а не взаимноизключващи се. Свирепите атеисти обаче ги противопоставят абсолютно неоснователно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • локус на контрола

  05 Sep 2022 9:42ч.

  За съжаление е прав. Но има и малък проблем с унификацията на "страха божий".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  05 Sep 2022 9:44ч.

  Вярата почиства ума от разума!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вярата прочиства ума...

  07 Sep 2022 18:42ч.

  ...от греха, а от разума обикновено умът е прочистен по рождение. Бъдете здрави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  05 Sep 2022 9:49ч.

  Написаното горе е откровен религиозен фанатизъм, от най-лоша проба. Само фанатиците смятат себе си за източник на абсолютната истина, нямат никакви съмнения и не допускат да съществува друга гледна точка освен тяхната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И какво ме интересува твоята гледна точка

  17 Sep 2022 23:40ч.

  която се опитваш да наложиш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • квинтесенциален армаментариум

  05 Sep 2022 10:29ч.

  Теридане,може да има различни гледни точки, но 2+2=4 и преди и во веки веков.Има една Истина -за тези които имат очи да я видят,уши да я чуят,глава да я разберат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахаха

  05 Sep 2022 12:20ч.

  Прочетох за немощната материя, погледах по ТВ-то как тая немощна материя ни разказва играта и ... още не мога да спра да се смея...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От интелект на петокласник

  17 Sep 2022 23:42ч.

  друго не се и очаква.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахаха

  18 Sep 2022 8:53ч.

  Няма да коментирам твоя интелект, само ще ти кажа едно простичко нещо. Ако няма БОБ/немощна материя/, няма да има и ПРЪДНЯ/мощен дух/....:))) или според твоя мощен интелект е обратното? :))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • друг

  06 Sep 2022 9:30ч.

  Прочетох първо кой е Нектарий Егински,дълбоко вярващ,живял в 19век.И той предван,клеветен,гонен,унижаван религиозен човек.Имало ги е по всяко време,във всички времена на гонения.Но вярвата му в останала и Бог му е дал награда да лекува човеците.Макар и тогава да е имало неверници в Бога.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Св. Кокаколий Изкукалински

  06 Sep 2022 10:43ч.

  Св. Нектарий е творил чудеса на всяка крачка и лично от него много бездетни са заченали. Той и сега твори чудеса - две от главите му и четири средни пръста се пазят като свети реликви из манастири и други бардаци и миропомазват баламите за бог да прости!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димов

  14 Sep 2022 14:12ч.

  До горния Богохулник: С твоите уста ще те съдя лукави рабе.../Лука 19:22/ Недейте се лъга: Бог поругаван не бива. Каквото посее човек, това и ще пожъне /Гал. 6:7/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще кажа само това:

  06 Sep 2022 21:23ч.

  На баба ви гъза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  07 Sep 2022 20:10ч.

  Аз пък не вярвам в тази антинаучна ерес наречена религия.Този наглец и Явор Дачков да сеят страх и соросоизъм кокото си искат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моско москала

  07 Sep 2022 20:39ч.

  ами като не вярваш в тази антинаучна ерес наречена религия,вярвай си че прадядоти е шимпанзе бонобо,леля ти горила,братовчедите та лемури павиани и макаци.На мене баща ми ми каза,че баща му му казал,че Бог създал човека.Нарича се родова памет.На това научих и децита си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахаха

  08 Sep 2022 8:17ч.

  Айде бог създал човека...а кой е създал бога? Няма да те мъча - бог е създаден от човека..:))) Да перефразираме литературния Сталин: Няма човек - няма бог...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ивайло

  09 Sep 2022 16:55ч.

  Прав е! Някои коментари под статията доказват твърдението на светеца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изглежда ми

  10 Sep 2022 14:42ч.

  Религия, атеизъм, джендъризъм - въпрос на биохимия. Кастрата и анатомически пълноценният няма да се разберат никога. Като липсват определени хормони как да се разберат? Влюбеният и задръстеният бастун могат ли да се разберат? Атнюд!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аменеменема

  11 Sep 2022 20:59ч.

  Отвратителна арогантност и най-долнопробна попщина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ddd

  14 Sep 2022 12:25ч.

  Който иска ще се спаси, които не иска няма се спаси. Господ не спасява насила и мъртвец да възкръсни от мъртвите няма да повярват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нилс Бор

  24 Sep 2022 9:48ч.

  Науката също стига до Бог. Квантовата физика достигна до феномени, които не се обясняват по никакъв друг начин освен като Божествени. Например поведението на елементарни частици НЕ ЗАВИСИ от някакви "физични закони" , а зависи от мисълта на наблюдаващия ! Или две елементарни частици на милиарди светлинни години извършват синхронни действия, като живи в контакт...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Атеист

  09 Окт 2022 23:01ч.

  Не звучи ли, прекалено много, омраза в писаниято на този "божи" човек? Не беше ли казал Христос, да прощаваме на враговете си? Точно такива "божи" служители отвращават хората от църквата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димов

  17 Окт 2022 13:47ч.

  Какво да се прощава на атеиста? Той сам се е осъдил! Прощава се на каещия се грешник!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи