Патриарх Неофит: През Рождественския пост ще постим телесно и духовно, ще се ограничаваме и в това, което мислим и говорим

Патриарх Неофит: През Рождественския пост ще постим телесно и духовно, ще се ограничаваме и в това, което мислим и говорим

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Българският патриарх Неофит отправи обръщение за началото на Рождественския пост, който започна днес, съобщиха от Българската патриаршия.

"Обични в Господа братя и сестри, по Божия милост отново встъпваме в благодатното време на Рождественския пост - първия постен период от богослужебната година, в който светата Църква ни призовава към аскетическа подготовка за достойното посрещане на празника на Рождеството на Богомладенеца Христа Иисуса. Период, през който ще постим телесно и духовно. Ще се самоограничаваме както в това, което ядем и пием, така и в онова, което мислим и говорим. Ще изпитваме сами себе си и духовното си състояние, в опит да се доближим колкото е възможно повече към онова нравствено съвършенство, което ни е посочено от Спасителя като вечен идеал и мяра за принадлежността ни към Неговата света Църква: "Бъдете съвършени, както е съвършен и Небесният ваш Отец" (Мат. 5:48), казва Негово Светейшество в обръщението си.

Той отбелязва, че така призоваваше Господ учениците Си, в дните на Своето земно служение, и този Христов завет съхранява своята неизменна актуалност и неотменимост за всички, които се именуваме с Неговото свето име. Духовно-нравственото съвършенство не е непостижим идеал. Господ не изисква от човеците нищо, което да не би било по техните сили, а точно обратното - посочва най-краткия и верен път към онова, заради което човекът е сътворен и което богословието на светата Църква нарича обожение или богоуподобяване.

"Това съвършенство на богоуподобяването е крайната цел и действителният смисъл на изкачването ни по Лествицата на християнските добродетели. Важни тук са както кротостта, смирението и чистотата на сърцето, така и милостта и дейната ни любов към Бога, която се проявява в любовта ни към ближния - човека до нас, който е в беда, нужда или притеснение, изоставен и обезсърчен, обезверен и отчаян. Важно е търсенето на Божията, а не на човешката правда. Важен е отказът ни да осъждаме когото и да било другиго, освен самите себе си, да осъзнаваме собствените си грехове и несъвършенства, и да се каем за тях, вместо да търсим и осъждаме греховете и несъвършенствата на другите. А всичко казано означава само едно: да се въздигнем над ветхозаветната праведност и да изпълним докрай Христовия закон на любовта и Новия Божи завет с човечеството", пожелава патриарх Неофит.

Негово Светейшество подчертава, че към всичко това Господ и Неговата света Църква ни призовават и през този постен период, през който ни предстои да преминем заедно, за да се поздравим в неговия край с чистата радост и удивлението на витлеемските пастири, удостоили се да бъдат първите свидетели на явяването на Бога в човешки образ, и да възпеем Неговото дивно Рождество със славословието на ангелското воинство: "Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!" (Лука 2:14). С отеческа обич и топъл архипастирски благослов благопожелаваме на всички вас леки и спасителни пости, отправя благослов българският патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит.


Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • .....

  15 Ное 2022 17:20ч.

  На многая и благая лета, Светейши владико! Лек и спасителен пост на всички братя и сестри в Христа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никви пости

  15 Ное 2022 17:33ч.

  Деца требват!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Светия синод

  16 Ное 2022 14:58ч.

  Да. Деца задължително, ама благочестиво с молитва и любов:))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  16 Ное 2022 22:13ч.

  Подписвам се под този пост!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димов

  16 Ное 2022 8:47ч.

  Под покрова на пресв. Богородица, пожелавам леки и спасителни пости на тези, които ще постят и достойно причастяване със светите, страшни и животворящи Христови Тайни! Мирно и радостно посрещане на великия християнски празник Рождество Христово! Амин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Ще изпитваме сами себе си и духовното си състояние, в опит да се доближим колкото е възможно повече към онова нравствено съвършенство, което ни е посочено от Спасителя..."

  16 Ное 2022 11:08ч.

  Спасителен пост - да, но защо трябва да е лек, ако целта му е да "...изпитваме сами себе си и духовното си състояние..."?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • L L Cool

  16 Ное 2022 13:22ч.

  За да не ви прекърши усърдието в това богоугодно и човеколюбиво начинание. Аз да спомена, че ако постът не ви е назначен от вашия изповедник или свещеник, си е вид диета, от която ползата е мнима, а може и да си докарате анемия. Първо въцърковяване, сетне всичко останало, както нареди отчето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи