Всички зарядни за мобилни устройства в ЕС ще са еднакви от 2024 година

Всички зарядни за мобилни устройства в ЕС ще са еднакви от 2024 година

Органите на ЕС отдавна искат да унифицират зарядните устройства за мобилна електроника, за да намалят въздействието върху околната среда, свързано с необходимостта всяка джаджа да се оборудва с ново зарядно устройство. Тази седмица беше подписано предварително споразумение, което трябва да влезе в сила до есента на 2024 г. То изисква от всички производители на мобилни устройства да ги оборудват с портове USB Type-C.

Дискусиите за общ стандарт за зарядни устройства в Европа се водят от години. Според предварителните оценки, въвеждането му ще спести до 250 милиона евро годишно. На следващия етап споразумението трябва да бъде подписано от Европейския парламент и от всяка от 27-те държави от блока. До есента на 2024 г. производителите на мобилна електроника ще трябва да прехвърлят всички устройства, продавани в Европа, на USB Type-C за зареждане. Освен смартфоните и таблетите, четците на електронни книги и цифровите фотоапарати ще трябва да имат такъв порт за зареждане.

"Европейските потребители ще могат да използват едно-единствено зарядно устройство за всички свои мобилни електронни устройства - важна стъпка към подобряване на удобството и намаляване на отпадъците", заяви европейският комисар Тиери Бретон. Първоначално перспективата предизвика отрицателен отговор от страна на Apple, която заяви, че предложеният от Европейската комисия подход за унифициране на портовете за зареждане ще ограничи иновациите.

Междувременно в средата на миналия месец известният експерт Минг-Чи Куо заяви, че Apple вече тества прототипи на смартфони, оборудвани с порт USB Type-C. Като се има предвид, че iPad и Mac вече са преминали към USB Type-C конектори, за iPhone подобна миграция остава въпрос на време. Сега властите на ЕС настояват Apple да спре да използва конектора Lightning за зареждане на смартфони и вероятно ще трябва да приеме това решение.

Коментари

 • голямото следене започва

  07 Юни 2022 20:51ч.

  и досега нямаше анонимност в мета, а с тази порт всеки ще бъде напълно идентифициран. След това пишете коментари на свой риск.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  07 Юни 2022 20:53ч.

  Ще бъдат родни - китайски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дори книгите и снимките

  07 Юни 2022 20:54ч.

  "Освен смартфоните и таблетите, четците на електронни книги и цифровите фотоапарати ще трябва да имат такъв порт за зареждане."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Охубоху

  07 Юни 2022 22:51ч.

  Липсват ми правите краставици, но ще имам едно зарядно за всичко. Няма значение, че едното у-во иска 5амп., а другото -1. Пускам 10 и, ако нещо не оцелее го пращам на комисар Тиери Бретон!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боху

  08 Юни 2022 9:04ч.

  Тъпчо,тока е един и същ(1-3 А) ,променят напрежението.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  08 Юни 2022 8:34ч.

  все тая. скоро няма да има ЕС

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи