Туитър спря акаунта, следящ местоположението на частния самолет на Илън Мъск

Туитър спря акаунта, следящ местоположението на частния самолет на Илън Мъск

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Акаунтът @ElonJet е управляван от студента от Флорида Джак Суини и е събрал повече от половин милион последователи. Той е проследявал местоположението на самолета на Мъск, като е използвал публично достъпни данни за полетите, и изглежда е бил спрян днес сутринта.

„Изглежда, че @ElonJet е спрян.“

написа Суини в Туитър в сряда. Той насърчи потребителите да го следват в други платформи.

Преди малко Суини съобщи в Туитър , че акаунтът му, посветен на следенето на самолетите на служителите в компанията на Мъск SpaceX, също е спрян. Малко след това е спрян и личният му акаунт.

„Това е координирано, и Илън е наясно, сигурен съм.“

написа той, преди акаунтът му да бъде изтрит.

В Twitter Мъск заяви, че публикуването в реално време на местоположението на друг човек нарушава политиката на Twitter за „доксшинг“, но че „забавеното публикуване на местоположения е нормално“. Промяната ще бъде актуализирана в езика на политиката на компанията за „доксшинг“, добави той.

20-годишният Суини сподели пред CNBC, че е създал акаунта @ElonJet през юни 2020 година, защото е бил фен на работата на Мъск в Tesla и SpaceX, където той е главен изпълнителен директор.

„Дори и сега колата на мечтите ми определено е Tesla.“

каза Суини.

Мъск придоби Туитър за 44 млрд. долара през октомври и е изразявал гласно усилията си да защити свободата на словото в сайта. В началото на ноември Мъск заяви, че е толкова ревностен защитник на свободата на словото, че няма да забрани акаунта за проследяване на самолети, който нарече „пряк риск за личната си безопасност“.

 

Вътрешно обаче служителите на Туитър може да са получили различни инструкции. На 10 декември Суини сподели поредица от туитове, в които твърди, че акаунтът му е бил „забранен в сянка“, което означава, че обхватът на акаунта е умишлено ограничен.

Той каза, че служител му е изпратил скрийншот на вицепрезидента на Съвета за доверие и безопасност на Twitter с молба да се постави силно филтриране на видимостта на @ElonJet. Съветът за доверие и безопасност е бил разпуснат в понеделник.

Но на 12 декември Суини заяви в туитър, че изглежда акаунтът @ElonJet вече не е скрит или забранен „по никакъв начин“.

В резултат на това Суини заяви, че е бил изненадан да открие акаунта си спрян в сряда, особено защото Мъск е казал, че няма да го направи. Той каза пред CNBC, че преди това Мъск му е предложил да му плати 5000 долара, за да свали акаунта, защото той представлявал риск за безопасността му.

„В крайна сметка последното съобщение от него беше:

„Не ми се иска да сваля това“

каза Суини.

Суини е управлявал и акаунти, посветени на проследяването на частните полети на други публични личности като Бил Гейтс, бившия президент Доналд Тръмп и Мета Марк Зукърбърг. И трите акаунта бяха спрени.

Суини заяви пред CNBC, че всички тези акаунти са били забранени заради нарушаване на правилата на Туитър срещу „манипулиране на платформата и спам“. Той не е получил директна информация от Мъск или неговия екип, а най-големият му извод от това преживяване е, че Мъск „не спазва думата си“, каза той.

Мъск не е отговорил веднага на молбите за коментар.


Източник: kaldata.com

 

 

 

Коментари

 • мъсков ви се подиграва

  15 Дек 2022 22:03ч.

  Открито за всичко. Вие му целувате подгърбието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи