Търсенето на пиратски копия на Windows в Русия се е увеличило многократно на фона на спирането на официалните продажби

Търсенето на пиратски копия на Windows в Русия се е увеличило многократно на фона на спирането на официалните продажби

През последните 90 дни броят на заявките в търсачката на Google, свързани с методите за активиране на Windows 10, се е увеличил с 80-250% в зависимост от формулировката, както се вижда от статистиката на Google Trends. Освен това, на фона на преустановяването на продажбите в Русия на официални версии на софтуерната платформа на Microsoft, се наблюдава увеличение на продажбите на руски операционни системи, базирани на Linux.

Според наличните данни, едно от най-бързо растящите запитвания през юни е свързано с безплатното изтегляне на Excel (интересът на потребителите към този въпрос е нараснал с 650%). През последната седмица 47 пъти повече заявки за изтегляне на Windows 10 Media Creation Tool. По-рано през юни руснаците се сблъскаха с проблем при изтеглянето на операционната система от официалния сайт на Microsoft, което можеше да стане само с помощта на VPN.

Microsoft ограничи доставките на своите продукти за Русия през март тази година, малко след като ситуацията в Украйна се изостри. Преди няколко дни беше обявено, че американската компания възнамерява постепенно да намали присъствието си в Русия, докато не се оттегли напълно от пазара на страната.

Игор Мартюшев, директор на отдел "Електронни услуги и разработване на софтуерни решения" в Marvel Distribution, заяви, че няма нови доставки на операционната система на Microsoft "в кутия", а наличните запаси при сегашното ниво на продажби ще стигнат за няколко месеца. "Засега крайните потребители нямат проблеми с регистрацията и активирането на продуктите, а за юридическите лица всичко зависи от това дали компанията е под санкции или не", каза Мартушев.

От пресслужбата на M.Video-Eldorado съобщиха, че по-голямата част от компютрите, продавани в магазините на веригата, са с предварително инсталиран Windows. "Сътрудничим си с множество марки, чиито доставки се предлагат предимно с предварително инсталирана операционна система от Microsoft", заявиха от пресслужбата на компанията. Citilink и DNS support заявиха, че определени количества копия на Windows са налични както в магазините, така и на склад.

На фона на проблемите с достъпа до Windows в Русия се наблюдава увеличаване на търсенето на местни операционни системи. Дмитрий Анисимов, ръководител на отдела за информационна сигурност в OOO NTC IT Rosa (разработчик на OS Rosa Chrome), заяви, че от април насам ръстът в сегмента B2C по отношение на изтеглянията е 20 %. Компанията "Red Soft" (разработва операционна система "Red OS") съобщи за началото на продажбите на "боксови" версии на операционната система в "Citilink". До момента са продадени само около 300 лиценза, като повече от половината от тях са продадени след 24 февруари. В същото време Red Soft очаква трикратно увеличение на търсенето на руската операционна система в сегмента на търговията на дребно до края на годината. Представителите на Basalt SPO и Astra Group, които ги разработват, потвърдиха ръста на изтеглянията на собствените им операционни системи Alt и Astra Linux.

Коментари

 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  27 Юни 2022 14:06ч.

  ми нЕмат ли си импортозаменјаем Windows? Или просто им харесва пиратската дејност, както винаги

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Н.Н.

  27 Юни 2022 14:31ч.

  Те пиратската дейност всъщност я легализираха официално, в отговор на санкциите, тогава и само тогава, когато софтуерът идва от неприятелска държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  27 Юни 2022 21:13ч.

  Тва не са пиратски, а трофейни копия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи