Шефът на НАСА: Китай може да претендира за територии на Луната

Шефът на НАСА: Китай може да претендира за територии на Луната

Китайските власти могат да претендират за територии на Луната, ако спечелят в новата космическа надпревара със САЩ, каза Бил Нелсън, ръководител на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА), в интервю за "Политико".

Според него САЩ се намират в нова космическа надпревара с Китай. Шефът на НАСА смята, че ако Пекин победи, ще може да претендира за огромни територии от Луната. Той смята, че Китай ще завземе най-богатите на ресурси части от лунната повърхност, ако пръв успее да се установи на естествения спътник на Земята. "Факт е, че сме в космическа надпревара. И е вярно, че е по-добре да се уверим, че няма да стигнат до някое място на Луната под прикритието на научни изследвания. И не е изключено да кажат: "Не идвайте насам, ние сме тук, това е наша територия", посочи Нелсън.

Той смята, че ситуацията със спорните острови в Южнокитайско море е в основата на тези претенции. "Ако се съмнявате в това, вижте какво направиха с островите Спратли", добави шефът на НАСА. Той изрази увереност, че САЩ ще изпратят свои астронавти на Луната през 2025 г., както е планирано. Нелсън изрази загриженост относно темповете на подготовка на Китай за кацане на спътника на Земята. "През последното десетилетие Китай отбеляза огромен напредък и постижения", каза той. "Също така е вярно, че техните срокове за кацане на Луната се приближават все повече."

Пекин отхвърля тези твърдения. "Някои американски служители говорят безотговорно, за да изопачат нормалните и законни космически дейности на Китай", заяви пред "Политико" Лю Пенюй, говорител на китайското посолство във Вашингтон. "Китай категорично отхвърля подобни изказвания. Космосът не е бойно поле", добави той.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

Коментари

 • nan

  02 Яну 2023 9:24ч.

  САЩ както винаги проектират своите желания и стремления, обвинявайки в същото другите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пиндостан явно вече приема цялата площ на Луната за своя територия

  02 Яну 2023 9:30ч.

  Колкото по-скоро човечеството вземе мерки да престанат да се раждат такива, дето ще научат английски ат майките си, толкова по-големи шансове за оцеляване ще имаме като биологичен вид.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нострадамус

  02 Яну 2023 10:08ч.

  Пфу! Очакваме само да обявят Слънцето за американско и да ни съдят за незаконно ползване на светлината му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  02 Яну 2023 10:41ч.

  Що бе, кравар и Луната ли е ваша ? От индианци ли я купихте за бутилка огнена вода ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  02 Яну 2023 10:49ч.

  всеки що-годе образован землянин знае, че Луната е македонска.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой

  02 Яну 2023 17:10ч.

  Много ще ми е интересно македонците да се изправят с тези претенции срещу САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не знам дали водим междузвездни войни,

  02 Яну 2023 10:59ч.

  но междуцивилизационни със сигурност. Развитият Запад ни засмуква нас, българите, и не само, като черна дупка. Едновременно с това създава безлична и безполова човешка маса - работна ръка, която, като умре, ще вторява в компоси за подхранване на почвата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а сега

  02 Яну 2023 11:37ч.

  големия проблем; как ще разделят Луната; и като я разделят кой, аджеба ще се изложи на опасността на слънчевите и космическите лъчи, които унищожават нервната тъкан, да ходи там; освен каторжници и ковидно болни...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Той смята, че Китай ще завземе най-богатите на ресурси части от лунната повърхност, ако пръв успее да се установи на естествения спътник на Земята.

  02 Яну 2023 12:53ч.

  ха дано :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не бе пич, няма да ни съдят, само да им плащаме за слънчевата светина

  02 Яну 2023 12:55ч.

  Нострадамус 02 Яну 2023 10:08ч. --- Пфу! Очакваме само да обявят Слънцето за американско и да ни съдят за незаконно ползване на светлината му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • badfinger

  02 Яну 2023 16:53ч.

  Луно ,Луно , земя македонска !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САЩ представляват някаква форма на колективна лудост, некласифицирана до сега от науката

  03 Яну 2023 11:51ч.

  Някакво масово умопобъркване се случва по земите на Север от Мексико

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сив сбръчкан с бадемови очи

  03 Яну 2023 12:32ч.

  Статията е смешна, дискутира как двама цървулковци се борят кой да притежава една ЧУЖДА собственост. А собственикът ги гледа така , както учен наблюдава през микроскопа си две бактерии. Конкретика. Ловя бас че 2025 няма да има никакво "кацане на астронавти на Луната", а какви доводи и обяснения ще търсят отговорните човешки фактори ? Да му мислят. Ако не могат да измислят , ще им спуснем готови такива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи