САЩ затягат санкциите срещу руския високотехнологичен сектор

САЩ затягат санкциите срещу руския високотехнологичен сектор

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ включи в списъка със санкции редица руски лица и компании, включително производителя на компютърен хардуер Aquarius. Изявление в този смисъл е публикувано на уебсайта на агенцията.

Администрацията на САЩ реши да затегне санкциите срещу руския високотехнологичен сектор, в резултат на което три дузини руски компании и изследователски организации, занимаващи се с разработване и производство на микроелектроника и компютърно оборудване, бяха включени в черен списък (SDN-list).

В документа се посочва, че от 15 октомври на американските компании е забранено да работят с LLC Aquarius Group, както и с юридически лица, в които руска компания притежава повече от 50%.

В допълнение към Aquarius, списъкът със санкции на OFAC беше разширен и по отношение на местните разработчици на процесори Baikal Electronics (Baikal processors) и MCST (Elbrus processors), както и на разработчика на чипове и системи за сигурност JSC NPC Elvis, FAB Дубна, производител на печатни платки; Angstrem, производител на чипове; Element, съвместно предприятие между държавната корпорация "Ростех" и ПАО "Система", което работи в сектора на микроелектрониката и много други организации.

Списъкът със санкции беше разширен и за няколко космически компании, включително Руския квантов център, RKS и Reshetnev ISS.

Наред с това OFAC наложи забрана за износ и реекспорт в Русия на услуги, свързани с квантовите изчисления. Тази забрана също ще влезе в сила на 15 октомври 2022 г.

Коментари

 • nan

  16 Sep 2022 8:19ч.

  Поредната тъпня на САЩ. Как ще ограничите разглобяването на перални и съдомиялни за ВПК на Русия? Глупави хора. Настроение: иронично.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  16 Sep 2022 10:20ч.

  Не думай! Ма те руснаците и високотехнологичен сектор ли имали, та го забраняват? Та те тостер не могат да произведат, крадат перални за чипове... Какво става тука? Я троловете веднага да наскачат, каква е тази руска пропаганда? Веднага да се забрани това санкциониране, щото няма кого да санкционират, нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ма те руснаците и високотехнологичен сектор ли имали

  16 Sep 2022 11:14ч.

  разбира се, че имат - произвежда самовари

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

  16 Sep 2022 11:45ч.

  Руското МВР създава специални полицейски части. Тяхната задача ще е да набавят чипове на военната промишленост. Те ще могат да влизат в домовете на гражданите по всяко време и да деасемблират техните улектроуреди, съдържащи подходящи за военното производство чипове. На разглобяване подлежат: миялни, перални, хладилници, миксери, вибратори и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи