Рязко увеличаване на продажбите на калиев йодид и измервателни уреди за радиация в руските онлайн магазини

Рязко увеличаване на продажбите на калиев йодид и измервателни уреди за радиация в руските онлайн магазини

Продажбите на калиев йодид, който се приема за предпазване от радиация, и на измервателни уреди като гайгерови броячи нарастват от дълго време в най-популярните онлайн магазини в Русия - Ozon и Wildberries. Това съобщава Forbes, като се позовава на резултатите от проучване на Moneyplace, базирано на данни от руските онлайн магазини.

Пазарните експерти са проучили процента на продажбите на продукти, чието наименование съдържа фразата "срещу радиация". По техни данни продажбите на радиационни монитори на Ozon и Wildberries са скочили със 161% през август в сравнение с юли.

 

Калиевият йодид също се купува "за всеки случай". Продажбите през април са се увеличили със 103% в сравнение с март. През май увеличението е 40% в сравнение с април, а през юли - 42% в сравнение с юни. През шестмесечния период продажбите нарастват неравномерно. През юни например търсенето е намаляло с 38% в сравнение с март. Причината е, че всички, които са искали да закупят подобно нещо, явно са го направили по-рано. Увеличава се и търсенето на уреди за измерване на радиацията.

Калиевият йодид е неорганична сол, която представлява съединение на калий и йод в съотношение 1:1. При нормални обстоятелства човешката щитовидна жлеза е в състояние да акумулира радиация в себе си. Но ако човек пие калиев йодид, щитовидната жлеза ще се напълни с йод и няма да допусне радиоактивното замърсяване на човешкото тяло.

Експертите посочват, че на пазара се продават само добавки с калиев йодид, които съдържат 20 mcg от активната съставка. Необходима е доза от около 125 mg, за да се "запълни" щитовидната жлеза. Тоест, за да се предпазят от радиация с продаваните продукти, на човек ще са му необходими 6250 таблетки.

А ето как изглежда калиевият йодид за пълна защита от радиация:

 

 

Коментари

 • Геофизик

  26 Авг 2022 18:55ч.

  Щом в Русия се готвят за ядрена война, значи такава ще има. Жалко за нас - човечеството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истериката

  26 Авг 2022 19:02ч.

  започна!Интересното тук е че започва от Русия.Защо ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • елементарно

  26 Авг 2022 23:18ч.

  Запорожката АЕЦ - потенциален Чернобил

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • минаващ

  27 Авг 2022 7:54ч.

  Истериката е част от ПРОПАГАНДАТА! Ако проучването беше направено в AliBaba ще се окаже че процента нарастване на търсене радиационни детектори е поне 3 пъти по-голям в источно-едворейските НАТОвски държави... Ама как да си признаем че ни тресе голямо шобе? А Вместо калиев йодит - правете си ликьор от зелени орехчета:-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украинците са виновни!

  26 Авг 2022 23:36ч.

  Те и без специалната операция бяха готови да си взривят централата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи