Русия освобождава IT компаниите от данък печалба до 2024 година

Русия освобождава IT компаниите от данък печалба до 2024 година

Президентът на Русия Владимир Путин подписа изменения в Данъчния кодекс, с които се разширяват облекченията за ИТ компаниите. Документът, който влиза в сила на 1 януари 2022 г. (измененията на законодателството в областта на данъците и налозите могат да имат обратно действие, ако предоставят допълнителни гаранции за защита на правата на данъкоплатците), е изготвен от Министерството на финансите съвместно с Министерството на финансите.

Според документа ИТ компаниите ще бъдат облагани с нулева ставка на данъка върху печалбата до 31 декември 2024 г., докато застрахователните премии ще се облагат със ставка от 7,6 %. Същевременно беше разширен списъкът на дружествата, които могат да ползват облекчения за данък печалба и застрахователни премии.

Съобщава се, че минималният брой служители в една организация, който преди това беше 7 души, е премахнат от списъка с критериите за допустимост. Критерият за дела на приходите от ИТ, които могат да се ползват от данъчни облекчения, е намален от 90% на 70%;

Списъкът на ИТ дейностите, приходите от които се включват в приходите от ИТ и позволяват на дружеството да се възползва от освобождаването, също е разширен. Сега той включва услуги за внедряване на руски продукти. Доставчиците, които предоставят SaaS решения чрез затворени мрежи, също ще могат да се възползват от ИТ компаниите.

Освобождаването се прилага за дружества, които получават приходи от: услуги по усъвършенстване, внедряване и поддръжка на руски софтуер; продажба на онлайн реклама в техните платформи; класифицирани обяви; предоставяне на платен достъп до съдържание (филми и музика), включително чрез абонамент; предоставяне на образователни услуги чрез онлайн платформи; разработване и продажба на руски софтуерни и хардуерни комплекси.

Коментари

 • Опитват се да си спасят IT-сектора, браво на тях...

  15 Юли 2022 9:27ч.

  Скоро след началото на войната над 45 000 IT-шники се изнесо от Русия, вкл. се говореше, че Yandex ще се местят в И*раел... Нямат избор, освен да са повратливи, единодушни, да мислят с главите си за националните си интереси и методично да прилагат "политики за стимулиране" и импортно заместване, пренебрегвайки лобистките лични интереси...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи