Русия глоби "Гугъл" 3 милиона рубли за ЛГБТ пропаганда

Русия глоби "Гугъл" 3 милиона рубли за ЛГБТ пропаганда

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Руски съд днес наложи глоба на "Гугъл" (Google) от 3 милиона рубли (38 600 долара) за това, че не е изтрила видеоклипове в ЮТюб, които според него насърчават "ЛГБТ пропаганда" и "невярна информация" за руската военна кампания в Украйна, съобщиха руски информационни агенции.

През последната година Москва наложи десетки глоби на западни технологични компании като част от усилията за засилване на контрола над това, което руските интернет потребители виждат онлайн, отбелязва Ройтерс.

Освен че прие строги закони за цензура малко след като изпрати войски в Украйна, Русия също така затегна миналата година законите си срещу това, което тя нарича "насърчаване на ЛГБТ пропаганда".

Съгласно новия закон, който разширява тълкуването на Русия за това какво се счита за "пропаганда на ЛГБТ" и е силно критикуван от независими групи за правата на човека, всяко действие или разпространение на информация, която се счита за опит за насърчаване на хомосексуалността на публични места, онлайн или във филми, книги или реклами, може да бъде санкционирано с голяма глоба, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Руски прокурори заявиха, че "Гугъл" е отказала да премахне няколко видеоклипа, публикувани в ЮТюб, включително един от блогър, считан за "чуждестранен агент" от Москва, за това как еднополовите двойки отглеждат деца и за ЛГБТ общността в Санкт Петербург, съобщи ТАСС.

Руският филиал на американската компания подаде молба за банкрут миналата година, след като властите запорираха банковите му сметки след глоба през декември 2021 г. в размер на 7,2 милиарда рубли (92,6 милиона долара) заради това, че както руските власти заявиха, компанията "многократно не е изтрила" съдържание.

Източник: "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

 • ам.изверг

  11 Май 2023 18:00ч.

  Малко е, трябваше 3 милиарда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сащ е сатана

  11 Май 2023 18:08ч.

  Браво! сащническата пропаганда в България победи! НО! Българското общество трябва незабавно да изгони от България сащническия посланик и агресор, изгонване на целия им персонал, закриване на сащническото посолство в България, изгонване на сащничексите войски от България, обявяване на сащ за терористична държава, обявяване на сащ за сатанистска държава, преименуване на съединени сатанистски ГЕЙщати! България трябва да обяви война на сащ! Има сащ - има проблем!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи